Helicobacter - cum se transmite infectia si ce boli poate provoca?

Transmiterea Helicobacter pylori si implicatiile clinice ale infectiei cu aceasta bacterie reprezinta un subiect de interes in conditiile in care infectia cu Helicobacter este intalnita la toate categoriile de varsta, inclusiv la copii, si poate evolua asimptomatic fara a determina aparitia manifestarilor suparatoare pentru pacient. Helicobacter pylori este o bacterie care se regaseste in mucoasa gastrica si determina in mod frecvent aparitia ulcerului peptic. H.pylori este o bacterie Gram negativa ce produce cele mai multe infectii la nivel mondial, cuprinzand pana la 2/3 din populatia totala a globului.
Helicobacter - cum se transmite infectia si ce boli poate provoca?

Cuprins

Incidenta infectiei cu Helicobacter este inalt corelata cu statusul socio-economic precar intalnit in tarile in curs de dezvoltare, in aceste regiuni populatia afectata de acest patogen variind intre 50 si 80%.
In anumite conditii favorizante, H.pylori determina aparitia ulcerului peptic care se poate localiza la nivelul cavitatii gastrice sau al primei parti a intestinului subtire, adica duoden.

In afara conditiilor socio-economice precare, infectia cu H.pylori este favorizata de consumul de crescut de alcool si regim alimentar necorespunzator cu deficit de fructe si legume proaspete, bogate fibre vegetale, cu efect protector asupra mucoasei stomacului.

Simptome Helicobacter Pylori

Majoritatea infectiilor cu Helicobacter pylori evolueaza asimptomatic, insa exista si situatii in care bacteria determina cresterea pH ului la nivelul secretiei gastrice, favorizand aparitia leziunilor mucoasei ce captuseste stomacul si/sau duodenul. Helicobacter pylori prezinta capacitatea de a induce recrutarea de celule active din punct de vedere imunologic, reprezentate de citokine (IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10 si IL-17) factor de necroza tumorala α si interferon care actioneaza independent de agentul bacterian, inducand modificari patologice la nivelul mucoasei gastrice/duodenale.

Tabloul clinic al pacientilor care prezinta infectie cu H,pylori este alcatuit in mod uzual din urmatoarele simptome si manifestari:

  • Senzatia de arsura gastrica
  • Dureri epigastrice (in partea superioada a abdomenului) accentuate a jeun, pe nemancate
  • Senzatie de greata
  • Lipsa poftei de mancare
  • Eructatii frecvente
  • Senzatia de plenitudine post prandiala (dupa masa)
  • Satietate precoce
  • Pierdere ponderala neintentionata.

Ulcerul cu localizare la nivel gastric se manifesta prin durere care apare la scurt timp dupa ingestia alimentara, acompaniat de greata, varsaturi si pierdere in greutate.

Ulcerul duodenal evolueaza cu durere abdominala si senzatie de foame la 2-3 ore dupa ingestia alimentara sau in timpul noptii.

Complicatiile ulcerului peptic sunt:

  • Perforatie - ulcerul erodeaza intreaga grosime a peretului gastric/duodenal
  • Penetratie - erodarea se extinde la organele invecinate-pancreas
  • Hemoragia gastro-intestinala, anemie si stenoza pilorica.

In prezenta durerilor epigastrice intense care nu se remit dupa masa sau trezesc pacientul din somn, a scaunelor inchise la culoare sau a varsaturilor cu sange, ce atesta existenta unei hemoragii digestive, este recomandat ca pacientul sa se adreseze cat mai rapid unui medic de specialitate pentru investigatii si instituirea tratamentului de eradicare a infectiei cu H.pylori.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cum se transmite infectia cu H.pylori?

H.pylori se transmite interuman pe cale orala prin intermediul veselei si tacamurilor utilizate in comun cu alte persoane infectate, prin saliva, lichid de varsatura, dar si fecal-oral prin scaune contaminate sau prin alimente si apa potabila contaminate cu dejecte umane. In anumite situatii este posibila si transmiterea iatrogena a infectiei prin tehnici de endoscopie sau manevre stomatologice in timpul carora se utilizeaza instrumentar medical incorect sterilizat.

Factorii de risc implicati in raspandirea infectie cu H.pylori sunt reprezentati de catre:

  • Conditiile de viata improprii care presupun aglomeratiile familiale
  • Absenta apei potabile curente
  • Tarile in curs de dezvoltare
  • Ingrijirea unui membru al familiei care prezinta infectie cu H.pylori.

Ce boli poate provoca infectia cu Helicobacter Pylori?

In categoria patologiilor determinate de infectia cu Helicobacter pylori intra ulcerele peptice, gastrita si patologiile gastrice tumorale - adenocarcinomul gastric si limfomul MALT (limfom de zona marginala a tesutului limfoid asociat mucoaselor).
Aceste patologii se datoreaza in principal sintezei de citokine si a reactantilor de faza acuta induse de inflamatia mucoasei gastrice si/sau duodenale favorizata de infectia cu H.pylori.

  • Gastrita cronica reprezinta cea mai intalnita patologie cauzata de infectia cu Helicobacter si este determinata de un raspuns imun local, ce determina infiltrarea mucoasei gastrice cu neutrofile, limfocite, plasmocite si macrofage care determina leziuni inflamatorii ale celulelor epiteliale gastrice.
  • Manifestarile extradigestive cauzate de infectia cu H.pylori cuprind anemia feripriva, deficitul de vitamina B12 si purpura trombocitopenica idiopatica. Studiile desfasurate pana la momentul actual sugereaza existenta unei conexiuni intre infectia cu H,pylori si aparitia rezistentei la insulina, dar si a modificarilor la nivelul profilului lipidic manifestate prin cresterea colesterolului total si al fractiunii LDL, alaturi de scaderea HDL. Aceste modificari la nivelul metabolismului lipidic favorizeaza desfasurarea proceselor aterosclerotice si cresc riscul de aparitie al evenimentelor vasculare acute reprezentate mai ales de infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale.
  • Chiar daca H.pylori nu prezinta capacitate de diseminare prin intermediul torentului sangvin, analiza placilor aterosclerotice prelevate de la pacientii care au suferit by pass coronarian au demonstrat existenta la acest nivel a materialului genetic bacterian, fapt care sugereaza implicarea directa a patogenului in formarea ateroamelor de la nivelul endoteliului vascular.
  • Inflamatia cronica la nivelul mucoasei intestinale a copiilor care prezinta infectie cu H.pylori poate favoriza aparitia retardului staturo-ponderal la aceasta varsta prin sinteza si eliberarea de citokine proinflamatorii si a factorului de necroza tumorala.

Investigatii si analize pentru depistarea infectiei cu Helicobacter

Testele de identificare a infectiei cu Helicobacter pylori sunt utilizate la urmatoarele categorii de persoane:

  • Pacienti diagnosticati cu ulcer gastric si/sau duodenal sau cei care prezinta un istoric pozitiv de boala in antecedent
  • Pacienti cu manifestari dispeptice sugestive pentru infectia cu H.pylori
  • Existenta unui istoric familial pozitiv al bolii la rudele de gradul I
  • Pacienti cu antecedente de ulcer gastric si/sau duodenal care prezinta recomandare de incepere a unui tratament de lunga durata cu antiinflamatorii nesteroidiene sau antiagregante plachetare.

Pentru stabilirea diagnosticului de infectie cu H.pylori medicii specialisti recomanda efectuarea unor teste specifice care includ atat metode invazive cat si noinvazive.

  • Metoda invaziva de diagnostic a infectiei cu H.pylori presupune efectuarea unei endoscopii digestive superioare, prin intermediul careia se preleveaza probe de la nivelul mucoasei stomacului care sunt analizate ulterior pentru depistarea bacteriei.
  • Metodele neinvazive de diagnostic al infectiei cu Helicobacter presupun determinarea de antigen sau material genetic bacterian din materiile fecale, izolarea anticorpilor serici specifici si cuantificarea ureei prin intermediul unui test respirator. Aceste investigatii sunt utilizate initial pentru stabilirea diagnosticului de infectie cu Helicobacter, insa pot fi repetate dupa terminarea tratamentului medicamentos pentru confirmarea eradicarii cu succes a patogenului din organism.

 

Referinte:

Data publicării 11.08.2022
Data ultimei actualizari 05.05.2023