Deviatie de sept nazal: estetica sau problema medicala?

Deviatia de sept nazal se manifesta sub forma unei deplasari a septului care desparte cele doua narine, la stanga sau la dreapta, fata de linia mediana a fetei. Latero-deviatia de sept constituie un neajuns estetic, insa in multe situatii poate afecta respiratia, cu reducerea fluxului de aer si aparitia congestiei sau obstructiei nazale.
Deviatie de sept nazal: estetica sau problema medicala?

Congestia nazala poate fi insotita uneori de formarea de cruste la nivelul mucoasei respiratorii ori de sangerari ale acesteia, din cauza efectului de uscare produs de aerul inspirat/expirat. Obstructia nazala secundara deviatiei de sept poate fi ameliorata intr-o anumita masura cu ajutorul medicatiei, iar cazurile severe care implica congestie respiratorie cronica, accentuata, beneficiaza de tratament chirurgical de corectie.

Cuprins

Principalele cauze ale deviatiei de sept nazal sunt reprezentate de:

  • Defecte ale septului nazal in perioada de dezvoltare intrauterina
  • Leziuni la nivelul fetei care includ structurile cartilaginoase si osoase ale nasului. La nou-nascutii cu deviatie de sept, traumatismele la nivelul nasului se pot produce in timpul nasterii, iar la adulti, deviatia de sept se datoreaza practicarii sporturilor de contact, altercatiilor fizice sau accidentelor de masina care determina constituirea de leziuni cranio faciale.

Probleme medicale secundare deviatiei de sept

In afara implicatiei estetice, deviatia septului nazal poate cauza aparitia de probleme medicale secundare reprezentate in mod uzual de:

  • Obstructie nazala la nivelul uneia sau ambelor nari, accentuata de prezenta inflamatiei la nivelul mucoasei respiratorii la persoanele alergice sau la cele care asociaza afectiuni virale sezoniere ale tractului respirator superior
  • Sangerari ale nasului care apar ca urmare a uscarii mucoasei respiratorii
  • Durere la nivelul fetei de aceeasi parte a deviatiei de sept nazal
  • Ronhopatia (sforait zgomotos in timpul somnului) care este cauzata de obstructia cailor aeriene nazale si perturbarii fluxului de aer care circula intre cavitatea bucala si nas
  • Sindromul de apnee in somn constituie prezenta a cel putin 5 evenimente respiratorii raportate la ora de somn si reprezinta: apnee (oprirea fluxului respirator nazal si oral timp de minimum 10 secunde) insotita de hipopnee (scaderea fluxului respirator > 30-35% asociata diminuarii saturatiei de oxigen din sange care depaseste 3-4%).

Complicatiile sindromului de apnee in somn provocat de deviatia de sept nazal sunt multiple si implica:

  • Afectare cardiovasculara - tulburari ale ritmului cardiac, hipertensiune arteriala, evenimente acute-infarct miocardic
  • Deteriorare neurocognitiva - dificultati de atentie si concentrare in timpul zilei
  • Gastrica - reflux gastroesofagian sau laringoesofagian datorat presiunii intratoracice crescute
  • Uneori dezechilibre metabolice care implica aparitia rezistentei la insulina
  • Cefalee sau senzatie de presiune la nivelul sinusurilor
  • Rinoree - aparitia secretiilor nazale apoase
  • Senzatia de gura uscata la trezirea din somn datorata respiratiei orale din timpul noptii.

Alte manifestari care pot insoti deviatia de sept nazal sunt cauzate de complicatiile care se pot asocia acestei patologii si sunt reprezentate de:

  • Oboseala cronica, somnolenta diurna, diminuarea capacitatii de concentrare si de multitasking din cauza hipooxigenarii cerebrale pe parcursul somnului nocturn
  • Eliminarea de secretii nazale mucopurulente in cazul infectiilor cronice sinusale
  • Alterarea simtului olfactiv ca urmare a congestiei cronice a mucoasei nazale
  • Aparitia senzatiei de ureche infundata datorita obstructiei trompei lui Eustachio, ce poate determina in timp diminuarea auzului. Obstructia nazala determina aerisirea necorespunzatoare a urechii medii care favorizeaza in timp acumularea de lichid si inflamatie locala urmata de distructie tisulara si hipoacuzie.

Operatia de deviatie de sept

Hotararea de a opera deviatia de sept poate fi luata doar in urma unei evaluari medicale efectuate de medicul otorinolaringolog (ORL-ist).
Inainte de interventia propriu-zisa, pacientului i se vor efectua o serie de investigatii preoperatorii, precum analize de laborator, investigatii paraclinice la solicitarea medicului, investigatii imagistice.
La pacientii cu deviatie de sept, fibroscopia ORL este utilizata adesea pentru:

  • Evaluarea severitatii deviatiei
  • Identificarea oricaror alte anomalii ale structurilor nazale.

Investigatia se efectueaza in cabinetul medicului ORL, dureaza circa 15 minute si nu este dureroasa.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentul chirurgical pentru corectarea deviatiei de sept este indicat in cazul persoanelor de peste 18 ani. Dupa aceasta varsta sunt definitivate procesele de crestere si dezvoltare ale structurilor anatomice osoase si cartilaginoase care intra in alcatuirea nasului. Corectia chirurgicala a deviatiei de sept reprezinta unul dintre cele mai dificile aspecte ale rinoplastiei, prin intermediul careia se intentioneaza redobandirea atat a aspectului estetic, cat si a functionalitatii cailor respiratorii nazale, cu ameliorarea calitatii vietii pacientului pe termen lung.

  • Septoplastia reprezinta interventia chirurgicala de corectie a laterodeviatiei de sept si poate fi completata in anumite situatii de rinoplastie, care asociaza remodelarea componentelor osoase ale nasului. Tratamentul chirurgical efectuat in cazul pacientilor cu deviatie de sept presupune corectarea deviatiei osului nazal, a septului care delimiteaza cele 2 nari si a cartilajelor superioare si laterale care il delimiteaza.
  • Procedura implica efectuarea de osteotomie in cazul deformarilor oaselor ce intra in alcatuirea nasului si corectarea deviatiei de sept prin interventia la nivelul cartilajelor superioare si laterale pentru remedierea prolapsului valvei interne si al hipertrofiei de mucoasa nazala. Interventia chirurgicala se realizeaza in majoritatea situatiilor, sub anestezie generala si presupune sectionarea si realinierea septului nazal in pozitie corecta, cu obtinerea unor fose nazale de dimensiuni egale, prin indepartarea excesului de tesut osos sau cartilaginos.
  • Spre deosebire de septoplastie care este efectuata de catre un specialist ORL, rinoseptoplastia este realizata de catre chirurgul estetician, acest tip de interventie fiind mai complexa deoarece include utilizarea de grefe pentru modificarea fizionomiei nasului si imbunatatirea esteticii pacientului.
  • Piezochirurgia constituie o metoda utilizata in rinoplastie pentru sectionarea cat mai precisa a oselor piramidei nazale in cadrul rinoseptoplastiei. Aceasta tehnica reduce traumatismul la nivelul componentei osoase si este recomandata in special pacientilor cu deviatii importante ale septului nazal, care prezinta creste septale deosebite in zona bazala.
  • Radiofrecventa reprezinta o metoda chirurgicala minim-invaziva cu ajutorul careia se cauterizeaza excesul de tesut submucos de la nivelul cornetelor nazale inferioare care determina obstructia respiratorie.
  • Coblatia este utilizata pentru vaporizarea tesutului din interiorul cornetului nazal si obtinerea unui grad de fibrozare postoperatorie cu reducerea in volum a cornetelor si ameliorarea obstructiei respiratorii.

Aceste tehnici microinvazive de tratament chirurgical al deviatiei de sept, elimina necesitatea utilizarii de mese (pansamente ocluzive) postoperatorii pentru stoparea hemoragiei nazale, facilitand obtinerea unei hemostaze si contentii eficiente ale mucoasei septale.

Recuperarea dupa operatia de deviatie de sept

Dupa septoplastie sau rinoseptoplastie, pacientul este externat a doua zi. Acesta este instruit sa revina dupa 48 de ore pentru indepartarea meselor sterile de la nivelul narilor. Zona necesita toaletare (curatare) corespunzatoare efectuata de catre medicul specialist pentru prevenirea formarii de cruste care sa obstructioneze caile nazale si aparitiei de infectii bacteriene ale inciziilor chirurgicale.

Vindecarea completa dupa corectia chirurgicala a deviatiei de sept nazal poate fi cuprinsa intre intre 30 de zile si 2 luni, in functie de complexitatea manevrelor chirurgicale efectuate si caracteristicile fiecarui caz in parte. In majoritatea situatiilor, pacientii isi pot relua activitatea profesionala in decurs de cateva zile postoperatorii si revin la rutina zilnica anterioara interventiei in aproximativ 3 saptamani.

Riscuri si contraindicatii ale septoplastiei si rinoplastiei

Atat septoplastia, cat si rinoseptoplastia reprezinta interventii chirurgicale care implica anumite riscuri pentru pacient si anume:

  • Riscul anestezic
  • Infectia postoperatorie in cazul nerespectarii regulilor de igiena in timpul si dupa efectuarea interventiei
  • Timp de recuperare prelungit
  • Pierderea simtului olfactiv prin lezarea accidentala a filetelor nervoase olfactive
  • Durere cronica
  • Aparitia de tesut cicatriceal vizibil
  • Hipo sau hiper corectia din punct de vedere estetic al deviatiei de sept nazal.

Alte optiuni de tratament pentru deviatia de sept nazal

Tratamentul deviatiei usoare ale septului nazal, care nu asociaza risc de aparitie al complicatiilor secundare la nivelul altor organe si sisteme, presupune administrarea de substante farmacologic active care pot include:

  • Medicatiei decongestionante sub forma de spray, pentru diminuarea obstructiei de cauza inflamatorie a mucoasei nazale.
  • Antihistaminice in cazul pacientilor care prezinta alergii respiratorii sezoniere ce accentueaza obstructia nazala prin asocierea rinoreei si a pruritului nazal.
  • Spray-uri nazale pe baza de corticosteroizi pentru diminuarea congestiei nazale. Acest tip de medicatie trebuie administrat cu prudenta in functie de recomandarile medicului curant, deoarece poate determina aparitia efectelor adverse nedorite, care pot accentua simptomatologia pacientilor cu acest tip de afectiune.

 

Referinte

Data publicării 29.05.2023
Data ultimei actualizari 15.03.2024