Operatia de endometrioza

Operatia de endometrioza ca optiune de tratament se recomanda in functie de specificitatea fiecarui caz in parte. Printre obiectivele tratamentului chirurgical al endometriozei se numara: ameliorarea durerilor severe cauzate de endometrioza, in special cand acestea nu mai pot fi controlate cu ajutorul altor tratamente, evitarea aparitiei unor complicatii atunci cand endometrioza afecteaza functiile altor organe, imbunatatirea fertilitatii la pacientele care isi doresc o sarcina si cresterea sanselor de obtinere a unei sarcini prin FIV.
Operatia de endometrioz

Cuprins

Articol realizat de dr. Ion Ionut, medic primar Ginecologie

Pregatirea pentru operatia de endometrioza

Pregatirea pentru operatia de endometrioza depinde de tipul interventiei. In mod normal, este indicat ca pacienta:

  • Sa manance mai usor in a doua parte a zilei de dinaintea operatiei
  • Sa consume lichide pana cel mai tarziu in jur de ora 24
  • Sa nu manance si sa nu consume lichide in dimineata operatiei
  • Este de preferat, in masura in care este posibil, ca in cele 3 zile premergatoare operatiei de endometrioza sa aiba o alimentatie saraca in reziduuri. Spre exemplu, sa evite alimente din cereale integrale, varza, broccoli, conopida, fasole, mazare, fructe cu samburi si coaja, seminte, alune, nuci)
  • Daca operatia de endometrioza include un timp operator digestiv (rezectie digestiva), in general se recomanda pregatirea colonului in dupa amiaza anterioara interventiei cu un preparat care sa asigurea golirea acestuia.

In ce consta operatia de endometrioza

Operatia de endometrioza are ca scop refacerea anatomiei normale, care adesea este modificata intens din cauza aderentelor, si excizia (extirparea) tuturor leziunilor de endometrioza vizibile sau cunoscute.

Acest lucru poate implica:

  • Scoaterea chisturilor endometriozice ovariene
  • Excizarea nodulilor endometriozici care infilteaza uterul, colul, vaginul, peritoneul, posibil sa necesite si rezectia unei portiuni mici din peretele vaginului
  • Rezectia de segmente ale tubului digestiv sau ale aparatului urinar (mai frecvent din vezica urinara), depinde de la pacienta la pacienta.

In general, este preferabil sa se stie inainte de interventie ce ar trebui operat, pentru a avea o discutie detaliata cu pacienta despre cum se va desfasura operatia, dar si ca sa se asigure prezenta unei echipe multidisciplinare atunci cand este necesara.

Pentru a se rezolva aceste probleme, de obicei trebuie sa se disece (sa se elibereze) ureterele, rectul, colonul sigmoid, uneori vezica urinara.

In tratamentul chirurgical al endometriozei, durata interventiei depinde de complexitatea leziunilor si poate varia intre o ora si jumatate si peste de 3 – 4 ore.

Recuperarea dupa operatia de endometrioza

Recuperarea postoperatorie depinde mult de gradul de dificultate al interventiei, dar si de caracteristicile fiecarei paciente.

  • La cazurile care nu necesita interventie semnificativa pe organe extragenitale, recuperarea este de obicei rapida, probabil sa nu fie mai lunga de o saptamana - 10 zile.
  • Daca in timpul interventiei se efectueaza si o rezectie a unui segment de tub digestiv, recuperarea este de durata mai mare, pentru ca poate presupune si o “reasezare” digestiva.
  • Daca in interventie este necesara o rezectie partiala de vezica urinara, pacienta va trebui sa tina o sonda urinara, de obicei, circa 10 zile.

Regimul alimentar dupa operatia de endometrioza

Postoperator pacientele isi reiau alimentatia rapid, chiar in prima zi dupa operatie.

In cazul in care trebuie sa se faca si o rezectie digestiva, alimentatia se face progresiv pana la reluarea tranzitului, dar si dupa aceea se recomanda o vreme evitarea alimentelor care baloneaza. Totusi, si in aceste cazuri alimentatia se face cu mult mai repede decat se obisnuia in trecut.

Sarcina dupa operatia de endometrioza

Dupa operatia de endometrioza, in general nu este necesar sa se astepte o anumita perioada de timp pana sa se incerce obtinerea unei sarcini.

Exceptie fac cazurile in care trebuie sa se rezece leziuni de la nivelul vaginului/ colului ori leziuni de adenomioza.

In cazul adenomiozei, pacientele pot astepte intre 6 saptamani si 3 pana la 6 luni inainte de a incerca sa ramana insarcinate.

Viata sexuala dupa operatia de endometrioza

Activitatea sexuala dupa operatia de endometrioza poate fi reluata oricand, in functie de toleranta pacientei.

Daca in timpul interventiei s-a efectuat si rezectie de vagin, se recomanda repaus sexual timp de 6 saptamani.

Consultant Medical Dr. Ionut-Adrian Ion
Data publicării 30.03.2022
Data ultimei actualizari 23.05.2023