Optiuni de tratament cancer de col uterin in functie de stadiul tumorii

Cancerul de col uterin (cancer cervical) este cauzat in majoritatea cazurilor de infectia cu tulpini de risc inalt ale virusulului papiloma uman (HPV). In stadii incipiente, pacienta nu prezinta simptome care sa produca ingrijorare, de aceea sunt cruciale atat consultul ginecologic, cat si efectuarea testului Babes – Papanicolau periodic. In multe situatii, simptome ale cancerului de col uterin apar in momentul in care boala este deja avansata, tratamentul cancerului fiind unul agresiv, cu sanse mai mici de vindecare.
Optiuni de tratament cancer de col uterin in functie de stadiul tumorii

Conform Globocan (Global Cancer Observatory -GCO), in 2020, in Romania au fost diagnosticate 98.886 de noi cazuri de cancer, dintre care 45.005, la persoane de sex feminin, cu urmatoarele rate de incidenta: cancer de san (26.9%), cancer colorectal (11.8%), cancer de col uterin (7.5%), cancer pulmonar (6.9%), cancer de endometru (5.2%).

Cuprins

Ce inseamna stadializarea cancerului?

Stadializarea cancerului este realizata de catre medicul oncolog prin examinari clinice si imagistice cu scopul de a stabili care este gradul de raspandire a bolii la nivelul organismului.
In urma stadializarii cancerului, echipa medicala va putea evalua optiunile de tratament disponibile si riscurile fiecarei terapii impotriva cancerului.

Stadii cancer de col uterin

In stadiul incipient, tratamentul cancerului de col uterin va fi mai putin agresiv pentru pacienta. Cu cat stadiul cancerului cervical este mai avansat (metastatic), cu atat tratamentul se va intinde pe o durata mai lunga, cu efecte secundare pronuntate si mai putine sanse de vindecare.

Depistarea cancerului cervical incipient se poate realiza prin screeningul de cancer de col uterin: testul Babes Papanicolau.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cancer de col uterin - Stadiul 0

In aceasta etapa boala este precanceroasa. Sunt constatate leziuni mici la suprafata cervixului, NU in straturile profunde ale acestuia.

Cancer de col uterin - Stadiul I

In aceasta etapa cancerul este invaziv la nivelul cervixului. In functie de gradul de extindere se disting urmatoarele:

  • Stadiul IA1 - cancerul este vizibil la microscop, nu este vizibil cu ochiul liber de catre medic. Tesutul aflat sub stratul superior al cervixului este denumit stromba, in acest stadiu invazia strombei este mai mica de 3 mm in adancime si mai mica de 7 mm in lateral
  • Stadiul IA2 - cancerul este vizibil la microscop, nu este vizibil cu ochiul liber de catre medic, iar invazia strombei este intre 3 si 5 mm adancime, respectiv mai putin de 7 mm in lateral
  • Stadiul IB1 - cancerul este vizibil macroscopic, cu ochiul liber, leziunea are mai putin de 4 cm
  • Stadiul IB2 - cancerul este vizibil macroscopic, cu ochiul liber, leziunea are peste 4 cm.

Cancer de col uterin - Stadiul II

Cancerul de col uterin in stadiul II este un cancer care se extinde catre tesuturi situate in afara uterului si cuprinde:

  • Stadiul IIA1 - cancer vizibil cu ochiul liber, extins dincolo de cervix, cu leziune vizibila, diametru mai putin de 4 cm
  • Stadiul IIA2 - cancer vizibil cu ochiul liber, extins dincolo de cervix, cu leziune vizibila, diametru de peste 4 cm.

Cancer de col uterin - Stadiul III

Cancerul s-a extins la peretele pelvisului, oase si/ sau la treimea inferioara a vaginului si/ sau comprima unul ori ambele uretere (tuburi prin care se transporta urina de la rinichi catre vezica).

  • Stadiul IIIA1 - cancerul s-a extins in peretele lateral al pervisului, cu afectarea treimii inferioare a vaginului
  • Stadiul IIIA2 - cancerul s-a extins la peretele lateral al pervisului si/ sau comprima una/ ambele uretere.

Cancer de col uterin - Stadiul IV

Este cancerul avansat, metastatic.

  • Stadiul IVA - cancerul a invadat vezica, rectul si/ sau s-a extins in abdomen sau in zona inghinala
  • Stadiul IVB - cancer cu metastaze la distanta, raspandit la organe precum ficat, plamani.

Tratament cancer de col uterin

Tratamentul cancerului de col uterin depinde de stadiul tumorii, de caracteristicile acesteia, de riscurile aferente fiecarei terapii in parte, precum si de anumite particularitati ale pacientei (spre exemplu dorinta de a obtine o sarcina in viitor) si de disponibilitatea terapiilor in unitatea medicala.

Oncologia medicala implica o abordare multidisciplinara a tratamentului, din echipa facand parte atat medici oncologi, cat si chirurgi, radiologi.

In stadiile incipiente ale cancerului de col uterin interventia chirurgicala locala poate fi suficienta. In stadiile avansate, in schimb, echipa medicala va combina terapii pentru tratarea cancerelor, asa cum sunt chimioterapia si radioterapia.

  • In stadiile 0 si IA1 conizatia constituie un tratament chirurgical standard. Procedura implica excizia unei bucati de forma conica, de tesut cervical, din jurul orificiului uterin cu scopul de a elimina celulele anormale. Se poate efectua prin abord clasic, cu bisturiul, cu laser ori cu ansa diatermica (electrorezectia). Uneori, conizatia este recomandata de catre medic si pentru diagnosticare, nu doar ca indicatie terapeutica. In functie de alti factori de risc, respectiv raspunsul la terapie, se poate ajunge si la chimioterapie.
  • Tot in stadiile incipiente ale cancerului cervical se efectueaza histerectomia. Histerectomia presupune indepartarea uterului, reprezentand ultima optiune de tratament a cancerului cervical in cazul femeilor tinere, aflate la varsta reproductiva.
  • In stadiul IA2, pe langa tratamentul chirurgical (conizatie, trahelectomie - indepartarea colului uterin) se poate apela si la radioterapie externa si chimioterapie. In cadrul radioterapiei externe se folosesc radiatii din surse externe, directionate catre zona pelviana.
  • In stadiul IB1, tratamentul poate include radioterapie externa si brahiterapie (radioterapia interna), histerectomie, trahelectomie, chimioterapie.
  • In stadiile IB2 si pana la IVA se utilizeaza chimioterapia, iar in functie de raspunsul tumorii la tratament se poate indica brahiterapia, histerectomia.
  • Pentru stadiul IVB, cancerul cervical cu metastaze la distanta, chimioterapia se foloseste pentru stabilizarea sau remisiunea cancerului, nu in scopuri curative.

In tratamentul cancerului cervical, ca si in cazul altor tumori maligne, nu sunt predefinite scheme standard de tratament, medicul oncolog, impreuna cu alti membrii ai echipei medicale si cu acordul pacientului, stabilesc cea mai potrivita abordare terapeutica pentru stoparea, respectiv eliminarea tumorii.

Periodic se apeleaza la investigatii si teste medicale pentru monitorizarea evolutiei cancerului, terapia fiind ajustata in functie de raspunsul la tratamentul administrat pana in acel moment.

 

Referinte:

Data publicării 27.07.2022