Operatia de colecist (colecistectomia)

Operatia de colecist (colecistectomia) reprezinta indepartarea chirurgicala a vezicii biliare, organ situat in partea inferioara a ficatului, responsabil de acumularea si stocarea bilei. Interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare poate fi efectuata cu ajutorul laparoscopului. In anumite situatii care asociaza complicatii de tipul piocolecistului sau peritonitei infectioase, colecistectomia necesita realizarea unei incizii clasice la nivel abdominal.
Operatia de colecist (colecistectomia)

Cuprins

Calculi biliari (pietre la fiere)

Calculii biliari, mai cunoscuti sub denumirea de fietre la fiere, se formeaza prin depunerea de saruri biliare in jurul unui nucleu constituit din cristale de colesterol, in conditiile unei anomalii a motilitatii vezicii biliare, cunoscuta sub numele de dischinezie biliara.

Operația de colecistectomie reprezinta o interventie chirurgicala utilizata pentru indepartarea calculilor situati in vezicula biliara si in ductul biliar. Acestia pot determina aparitia colecistitelor (inflamatia vezicii biliare), polipilor de vezica biliara si pancreatitelor (inflamatia pancreasului).

Litiaza biliara reprezinta o conditie medicala care afecteaza mai frecvent sexul feminin si este favorizata de asocierea unor factori de risc reprezentati de:

  • Varsta pacientului, peste 40 ani
  • Obezitatea
  • Dietele hipercalorice sau hipocalorice
  • Istoricul familial pozitiv de boala.

Colica biliara

Colica biliara este o manifestare care apare in conditiile migrarii unui calcul biliar de-a lungul canalului cistic. Colica biliara este resimtita sub forma unor dureri intermitente, a caror intensitate creste progresiv, cu localizare la nivelul epigastrului sau al hipocondrului drept si iradiere posterioara spre varful omoplatului drept. Simptomele care insotesc frecvent colica biliara sunt reprezentate de:

  • Sindrom febril
  • Transpiratii
  • Icter sclero tegumentar (icter mecanic)
  • Senzatie de greata si varsaturi
  • Meteorism abdominal (balonare).

Polimorfismul manifestarilor care insotesc aceasta afectiune pot ingreuna in anumite situatii stabilirea diagnosticului de colica biliara. Se intampla din cauza similaritatii simptomelor cu tabloul clinic specific altor patologii precum: anevrismul de aorta abdominala, angina pectorala, pancreatita acuta, apendicita, boala de reflux gastro esofagian sau sindromul de colon iritabil.

Peritonita acuta reprezinta o complicatie tardiva a litiazei biliare care se datoreaza perforatiei biliare si deversarii lichidului biliar acid in cavitatea abdominala. Inflamatia peritoneului parietal determina alterarea starii generale a pacientului care prezinta tahicardie, hipotensiune arteriala, paloare tegumentara si durere abdominala localizata cu aparare abdominala.

Cand este recomandata colecistectomia?

Colecistectomia este indicata pacientilor care prezinta simptomatologie clinica suparatoare determinata de prezenta pietrelor la fiere si a celor cu risc crescut de aparitie a complicatiilor generate de migrarea pietrelor la fiere.

  • Colecistita acuta diagnosticata in primele 72 de ore de evolutie prezinta indicatie de colecistectomie laparoscopica, procedura chirurgicala minim invaziva. Dupa acest interval timp, modificarile inflamatorii locale necesita efectuarea unei interventii chirurgicale clasice de indepartare a vezicii biliare.
  • Alta optiune de tratament in cazul pacientilor care prezinta colecistita litiazica simptomatica neresponsiva la metodele de tratament medicamentos, este reprezentata de colecistectomia laparoscopica realizata la 4-6 saptamani dupa remiterea episodului acut.

Colecistectomia laparoscopica - cum se realizeaza operatia?

Interventia laparoscopica pentru indepartarea veziculei biliare necesita realizarea unor incizii minime la nivelul peretelui abdominal pentru introducerea trocarului optic si al accesoriilor. Primul timp operator este alocat realizarii pneumoperitoneului in cursul caruia se obtine camera de lucru prin insuflarea de aer la nivelul cavitatii abdominale, cu monitorizarea presiunii intraabdominale pe tot parcursul interventiei.

Urmatorii pasi vizeaza introducerea trocarului optic (prevazut cu o camera optica) si a trocarelor accesorii cu ajutorul carora se efectueaza indepartarea propriu zisa a vezicii biliare. Inspectia cavitatii abdominale si lavajul sunt similare celor efectuate in cazul colecistectomiei clasice si preceda exsuflatia, montarea tuburilor de dren si sutura inciziilor abdominale.

  • Colecistectomia laparoscopica cu un singur port de acces este indicata in prezenta unui polip cu dimensiune mai mare de 10 mm, colicii biliare acute, diskineziei biliare si veziculei “de portelan” si se efectueaza prin introducerea trocarelor printr-un singur orificiu localizat la nivel ombilical.
  • Colecistectomia laparoscopica transvaginala este indicata pacientelor care prezinta colecistita litiazica simptomatica si diskinezie biliara, fiind avantajoasa datorita absentei riscului de eventratie sau infectie, complicatii care pot aparea in cazul inciziilor abdominale clasice. Contraindicatiile acestei tehnici utilizate pentru indepartarea colecistului sunt reprezentate de sarcina in evolutie, prezenta colecistitei gangrenoase sau a sindromului de colon iritabil.
  • Colecistectomia clasica este rezervata cazurilor complicate care necesita inspectie vizuala si manuala minutioasa pentru evidentierea eventualelor patologii concomitente sau variante anatomice individuale. Colecistectomia clasica presupune realizarea unei incizii extinse la nivel abdominal urmata de excizia colecistului, inspectarea cavitatii peritoneale si lavaj abdominal inainte de montarea tuburilor de dren si suturarea peretelui abdominal.
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Efectuarea unei colecistectomii presupune si cateva riscuri operatorii printre care se regasesc: revarsatul biliar, hemoragia, infectia bacteriana, leziuni accidentale ale ductului biliar, tesutului hepatic si intestinului subtire ori complicatii postanestezice.

Colecistectomia laparoscopica - cum se realizeaza operatia?

Recuperarea dupa operatia de colecist

Recuperarea dupa colecistectomie depinde de tipul interventiei efectuate, aceasta fiind mai rapida in cazul interventiei laparoscopice, comparativ cu cea clasica.

  • Recuperarea dupa operatia de colecist - interventie laparoscopica de indepartare a vezicii biliare, pacientul este externat in majoritatea situatiilor in aceeasi zi. Acesta isi poate relua activitatea zilnica normala in decurs de 1-2 saptamani postoperator, insa durata totala de recuperare fizica poate dura pana la 7 zile.
  • Dupa interventia chirurgicala clasica de indepartare a vezicii biliare, pacientul este externat dupa o perioada de 2-3 zile de spitalizare, timpul de convalescenta in aceste cazuri fiind de maxim 6 saptamani.
  • In perioada de recuperare este posibil ca pacientul sa resimta: durere abdominala sau la nivelul umerilor datorata gazului introdus in timpul interventiei pentru realizarea distensiei abdominale, dureri in gat datorate intubatiei orotraheale necesare anesteziei, scaune moi cu eliminare postprandiala (dupa masa), eritem si/sau echimoze in jurul inciziilor efectuate pentru introducerea trocarelor.
  • Este indicata evitarea efortului fizic intens pentru o perioada de cel putin 2 saptamani dupa interventia chirurgicala
  • Sofatul poate fi reluat dupa intreruperea medicatiei narcotice administrate pentru diminuarea disconfortului algic.
  • Ingrijirea plagilor chirurgicale necesita schimbarea zilnica a pansamentelor pana la vindecarea completa a inciziilor.
  • Evitarea bailor in cada, sauna si mersul la piscina inainte de indepartarea firelor de sutura.

Regimul dupa operatia de colecist

Mai mult de jumatate dintre pacientii colecistectomizati digera cu dificultate grasimile, astfel ca dupa interventia de indepartare a veziculei biliare devine necesara schimbarea dietei si adaptarea acesteia la necesitatile organismului.

  • In primele zile dupa operatia de colecist este indicat sa se adopte un regim preponderent lichidian, care sa includa supe si piureuri de legume si/sau fructe, cu introducerea graduala a hranei solide.
  • Regimul alimentar al pacientilor colecistectomizati trebuie sa cuprinda o dieta echilibrata cu mai putin de 30% grasimi si hidratare corespunzatoare prin ingestia de cel putin 2 l de apa zilnic, pentru mentinerea tranzitului intestinal optim.
  • Este recomandat sa se evite preparatele picante si cele bogate in grasimi (carne de porc sau vita), prajelile, alimentele care determina distensie abdominala prin producere de gaze intestinale (mazare, fasole, linte), cartofii prajiti, produsele lactate bogate in grasimi, ciocolata si uleiurile vegetale de palmier sau margarina.
  • Alimentele bogate in fibre de tipul painii integrale, nucilor, semintelor si cerealelor integrale trebuie reintroduse treptat in alimentatie, deoarece pot determina aparitia episoadelor diareice insotite de crampe si distensie abdominala.
  • Mentinerea unui jurnal de alimentatie poate fi utila pacientului pentru monitorizarea raspunsului organismului pe masura ce se reintroduc diverse grupe alimentare in dieta zinica.

 

Referinte:

Data publicării 18.04.2022
Data ultimei actualizari 07.02.2024