Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este una dintre cele mai intalnite afectiuni gastroenterologice. Chiar daca nu este o afectiune medicala grava, boala de reflux gastroesofagian poate crea o stare ridicata de disconfort pacientului si poate genera complicatii, daca pacientul amana consultul de specialitate. Diagnosticarea BRGE poate fi realizata in cadrul unui singur consult al medicul specialist poate recomanda efectuarea de investigatii suplimentare pentru a putea elabora un plan de tratament eficient.
Boala de refux gastroesofagian

Cuprins

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Boala de reflux gastroesofagian sau BRGE este o afectiune medicala care poate afecta desfasurarea in conditii normale a activitatii zilnice a pacientului. In cazul BRGE, continutul stomacului se intoarce catre esofag din cauza dereglarii activitatii sfincterului esofagian interior (de unde si denumirea de reflux gastric). Acest lucru duce la dereglarea traseului obisnuit al alimentelor in organism si la aparitia inflamatiilor. Odata cu inflamatiile, apar si simptomele specifice, ce pot produce o stare accentuata de disconfort pacientului. Arsurile la stomac, senzatia de voma si balonare sunt doar trei dintre ele.

In general, instalarea acestei afectiuni vine pe fondul alimentatiei nesanatoase si a unui mod de viata dominat de stres si anxietate, in care somnul este neregulat, iar mesele nu au un interval fix. Manifestarea afectiunii incepe cu arsurile resimtite la nivelul stomacului si dificultate la inghitit, putand fi insotita si de senzatie de voma.

Senzatia de arsuri la stomac pe care le manifesta pacientul poate fi asociata si altor afectiuni, de aceea este nevoie de un consult de specialitate, pentru un diagnostic exact.

Care sunt cauzele refluxului gastroesofagian?

Cauzele aparitiei refluxului continutului gastric sunt multiple. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • Obezitatea
  • Sarcina
  • Fumatul
  • Consumul de cafea si alcool, precum si bauturi carbogazoase
  • Consumul excesiv de alimente picante, grasimi si prajeli
  • Consumul de rosii, citrice, ceapa si usturoi, care pot ridica aciditatea sucului gastric si pot declansa simptomele specifice ale BRGE
  • Administrarea unor medicamente

O alta cauza a aparitiei bolii de reflux gastroesofagian este hernia hiatala, care se manifesta prin dereglarea diafragmului, muschiul dintre torace si abdomen. Pe scurt, daca diafragmul nu mai functioneaza corespunzător, acesta nu mai strange esofagul, iar alimentele se pot deplasa constant din stomac in torace prin deschizatura creata. Hernia hiatala este intalnita, in general, la pacientii care sufera de obezitate.

Ce simptome are boala de reflux gastroesofagian?

Chiar daca nu este o afectiune grava, boala de reflux gastroesofagian poate afecta considerabil desfasurarea normala a activitatilor zilnice. Printre simptomele BRGE se enumara:

  • Senzatia de arsuri in capul pieptului ce apar dupa fiecare masa
  • Arsuri la nivelul stomacului
  • Dificultate la inghitit
  • Senzatia de voma
  • Senzatia de balonare
  • Sughit cronic

De cele mai multe ori, o pozitie orizontala a corpului poate accentua aceste simptome de reflux gastric si poate genera o stare si mai mare de disconfort. Printre simptomele mai putin frecvente se număra si durerile in piept, raguseala, precum si tuse uscata.

Lasata netratata, afectiunea poate duce la complicatii grave: ulceratii, sangerari, stenozari, precum si esofagul Barret, principalul responsabil de aparitia cancerului.

Semnalele de alarma ale bolii de reflux gastroesofagian pot fi scaderea ponderala subita, anemia si hemoragia digestiva. Atunci cand apar aceste simptome precum senzatia de arsuri la stomac, balonare si senzatie de voma, este nevoie de consult URGENT de specialitate, mai exact Gastroenterologie.

Ce investigatii sunt necesare pentru diagnostic?

In general, dificultatea la inghitire si arsurile la stomac sunt suficiente pentru o diagnosticare si inceperea tratamentului pentru boala de reflux gastroesofagian. Cu toate acestea, in cadrul consultatiei, medicul specialist mai poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare, mai ales daca pe lista de simptome sunt incluse si simptome mai grave, precum hemoragia digestiva si anemia.

Investigatiile ce pot fi recomandate de medicul specialiast pentru un diagnostic exact sunt:

  • Radiografia eso-gastro-duodenala cu bariu - investigatie non invaziva, care permite vizualizarea esofagului, stomacului si intestinului subtire, dupa ingerarea unei solutii de bariu, pentru crearea contrastului.
  • Endoscopia digestiva superioara - Este metoda eficienta pentru a evidentia eventualele leziuni si inflamatii produse de refluxul gastroesofagian la nivelul mucoasei esofagiene. Metoda implica introducerea prin cavitatea orala a unui tux flexibil, ce are in capat o camera video. In acelasi timp, se poate preleva si tesut pentru biopsie. Metoda se poate realiza cu anestezie.
  • Masurarea PH-ului esofagian pentru o perioada de 24 de ore
  • Manometrie esofagiana - Cu ajutorul acesteia, pot fi masurate contractiile din esofag, precum si activitatea sfincterului esofagian interior.

Ce tratamente exista pentru boala de reflux gastroesofagian?

In marea majoritate a cazurilor, BRGE poate fi tratat prin schimbarea modului de viata si a regimului alimentar, care pot anula senzatia de balonare si arsurile la stomac inca din primele zile de tratament.

Recomandarile de tratament care au rata cea mai mare de succes sunt:

  • Renuntarea la fumat
  • Evitarea consumului de alcool, cafea si bauturi carbogazoase
  • Mesele sa fie regulate, iar alimentele mestecate bine, fara graba, in timpul fiecarei mese
  • Slabitul, pentru pacienti supraponderali
  • Evitarea consumului de grasimi si prajeli
  • Evitarea aplecatului imediat după masa
  • Evitarea unor medicamente precum aspirina, estrogen, progesteron

Odata cu schimbarea modului de viata, precum si a regimului alimentar, se pot observa schimbari in bine in ceea ce priveste manifestarea simptomelor.

In cazurile mai complicate, se poate recurge la tratament chirurgical sau bypass gastric, daca afectiunea a evoluat si nu a fost tratata la timp.

Medicamentele recomandate pentru tratament fac parte, in general, din categoria antiaciacidelor, a celor care blocheaza productia de acid (antisecretori), precum si a celor care intaresc sfincterul esofagian interior, prokinetice si protectoare de mucoasa.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Cat de frecventa este boala de reflux gastroesofagian?

Boala de reflux esofagian este o afectiune comuna, cu simptome specifice. Face parte din categoria celor mai frecvente afectiuni care tin de medicina interna si/sau gastroenterologie, incidenta fiind relativ ridicata. Foarte rar, boala de reflux gastroesofagian duce la complicatii grave, dar este recomandat consultul, pentru diagnosticare si atenuarea simptomelor.

Cand ma duc la un consult de specialitate?

Consultatia de specialitate pentru diagnosticarea bolii de reflux gastroesofagian este recomandata in momentul in care pacientul manifesta simptomele BRGE mai mult de 2 ori/saptamana. Cele mai importante din acestea si cel mai usor de recunoscut fiind arsurile la stomac, senzatia de voma si senzatia de balonare.

De asemenea, daca intensitatea simptomelor este ridicata, consultul trebuie efectuat imediat.

Cand observati anemie si scadere rapida in greutate, consultul trebuie efectuat rapid.

Ce recomanda specialistii inainte de a veni la consult?

Pana cand ajungeti la un consult de specialitate, pentru atenuarea simptomelor de greata, arsuri la stomac si balonare, va recomandam sa:

  • Evitati consumul de citrice, rosii, lactate, usturoi sau ceapa, care pot creste aciditatea sucului gastric
  • Pe cat de mult posibil, reduceti consumul de cafea, precum si cel de alcool
  • Evitati sa va asezati in pozitia culcat in primele 3 ore de la ultima masa
  • Evitati sa ridicati greutati
  • Eliminati pe cat de mult posibil sursele de stres si incercati sa mentineti acelasi interval pentru mese

"Chiar daca nu este o afectiune grava, boala de reflux gastroesofagican trebuie diagnosticata si tratata, daca vreti ca simptomele de dificultate la inghitit, balonare si regurgitatie sa dispara. Numai prin tratarea simptomelor si adoptarea unui mod de viata mai sanstos puteti ajunge sa va desfasurati normal activitatile de peste zi. Sunt aici pentru a va ajuta. Programati-va pentru un consult", spune Dr. Mihaela Tereza Ghitescu Cocea.

 

Afla mai multe:

 

Data publicării 29.10.2020
Data ultimei actualizari 08.02.2024