Boala Crohn: cauze, simptome, tratament

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie cronica localizata la nivelul peretelui tubului digestiv, mai frecvent in portiunea distala a intestinului subtire si colon. Boala este specifica adultui tanar cu varsta cuprinsa intre 15-30 de ani si afecteaza ambele sexe in mod egal.
Boala Crohn: cauze, simptome, tratament

Cuprins

Ce este boala Crohn

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie cronica localizata la nivelul peretelui tubului digestiv, mai frecvent in portiunea distala a intestinului subtire si colon. Boala este specifica adultui tanar cu varsta cuprinsa intre 15-30 de ani si afecteaza ambele sexe in mod egal.

Care sunt cauzele de aparitie ale bolii

Studiile desfasurate pana in prezent sugereaza existenta mai multor cauze de aparitie ale bolii Crohn, printre care se afla posibile disfunctii ale sistemului imunitar, factori ereditari sau de natura infectioasa.

Factorii de risc pentru boala Crohn sunt reprezentati de catre:

  • Varsta: cel mai frecvent afectiunea se manifesta la persoanele cu varsta sub 30 de ani;
  • Etnicitate: s-a observat o incidenta crescuta a persoanelor afectate in cadrul populatiei europene;
  • Ereditatea: 1 din 5 persoane diagnosticate cu boala Crohn au rude de grad I cu aceasta afectiune;
  • Fumatul reprezinta cel mai usor de controlat factor de risc asociat si determina evolutia nefavorabila a bolii;
  • Medicatia antiiflamatoare nesteroidiana: pot accentua simptomele bolii inflamatorii intestinale.

Care sunt simptomele bolii Crohn

Simptomele bolii Crohn sunt atat de tip digestiv cat si sistemice si corespund perioadelor de activitate ale bolii fiind reprezentate de catre:

  • Accentuarea tranzitului intestinal cu aparitia diareei cronice de cauza neinfectioasa;
  • Crampe abdominale;
  • Sangerari rectale;
  • Febra persistenta;
  • Artralgii;
  • Scadere in greutate neintentionata;
  • Alterarea starii generale.

Complicatiile bolii Crohn apar in cazul managementului deficitar al afectiunii si sunt reprezentate in principal de catre: ocluzia intestinala cauzata de inflamatia accentuata a peretelui intestinal, ulceratii care pot aparea de la nivelul cavitatii bucale pana la mucoasa anala, fistulizarea data de realizarea unei solutii de continuitate la nivelul mucoasei intestinale secundara inflamatiei cronice (fistulele perianale sunt cele mai frecvente in boala Crohn), dilatatia cronica a colonului (megacolon toxic), fisuri anale, malnutritie, cancer de colon sau accidente trombotice (boala Crohn creste riscul de formare a trombilor intravasculari).

Metode de diagnostic ale afectiunii

Diagnosticul clinic al bolii Crohn se stabileste cu ajutorul tuseului rectal si este completat cu ajutorul anamnezei pacientului.

Diagnosticul paraclinic se stabileste cu ajutorul colonoscopiei si al examinarii imagistice abdominale prin rezonanta magnetica nucleara.

Endoscopia cu capsula este utila datorita capacitatii de vizualizare a tractului digestiv in special a intestinului subtire greu accesibil prin alte metode, cu posibilitatea evaluarii gradului de inflamatie a mucoasei si determinarea localizarii sangerarilor de tract digestiv inferior, dar si a proceselor tumorale care pot aparea dupa evolutia indelungata a bolii Crohn. La un interval de 4 ore dupa administrarea capsulei pot fi obtinute detalii de inalta precizie ale mucoasei intestinului subtire, dispozitivul fiind prevazut cu o camera video care furnizeaza imagini in timp real pe masura ce traverseaza sistemul digestiv al pacientului.

 Analizele de laborator utilizate in diagnosticul bolii Crohn sunt reprezentate de catre testele inflamatorii-VSH, proteina C reactiva si fibrinogen, hemoleucograma, coprocultura, coprocitograma, proba de digestie, hemoragii oculte, determinarea anticorpilor anti Saccharomyces cerevisiae (ASCA) de tip IgA si IgG (apar ca urmare a imunizarii contra levurilor endogene alimentare sau unei reactivitati incrucisate cu peretele celular al altor microorganisme).

Boala Crohn: cauze, simptome, tratament

Tratamentul in boala Crohn

Tratamentul medicamentos in boala Crohn are ca scop reducerea inflamatiei intestinale cu ajutorul corticoterapiei si imunosupresoarelor in timp ce antispasticele incetinesc tranzitul intestinal si amelioreaza simptomatologia bolii. Antibioticele sunt utilizate in cazul complicatiilor de natura infectioasa ale bolii iar medicatia sedativa si terapia imunologica impotriva citokinelor proinflamatorii se administreaza numai la recomandarea medicului curant.

Tratamentul chirurgical este utilizat pentru tratarea complicatiilor reprezentate de ocluzii, fistule, abcese abdominale sau hemoragii intestinale cu indepartarea zonei de intestin afectata. Tratamentul chirurgical nu vindeca boala care de cele mai multe ori recidiveaza in apropierea zonelor de intestin incizat. Colostoma sau ileostoma sunt uneori necesare dupa interventia chirurgicala, medicul curant fiind cel care stabileste tipul si durata pentru care trebuie mentinuta aceasta deschidere artificiala a intestinului la nivelul peretelui abdominal. 

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Afla mai multe:

Data publicării 15.06.2021
Data ultimei actualizari 07.02.2024