Pancreatita acuta: simptome, diagnostic si tratament

Pancreatita acuta reprezinta un proces inflamator al pancreasului si al tesuturilor adiacente care determina eliberarea in circulatia sangvina a enzimelor pancreatice (bicarbonat si enzime digestive).
Pancreatita acuta: simptome, diagnostic si tratament

Cuprins

Ce este pancreatita acuta

Pancreatita acuta reprezinta un proces inflamator al pancreasului si al tesuturilor adiacente care determina eliberarea in circulatia sangvina a enzimelor pancreatice (bicarbonat si enzime digestive).

Care sunt factorii care determina aparitia pancreatitei acute

Afectiunile biliare si consumul cronic de alcool constituie principalii factori care determina aparitia pancreatitei acute alaturi de infectiile cu virusul Coxsackie, citomegalovirus sau virusul urlian. Anumite mutatii genetice care determina aparitia fibrozei chistice si obstructiile mecanice datorate calculilor biliari, traumatismelor sau proceselor tumorale reprezinta alte cauze care favorizeaza aparitia pancreatitei acute alaturi de disfunctiile metabolice (hipertrigliceridemie, hipercalcemie) si consumul cronic de alcool (pancreatita de etiologie alcoolica).

Care sunt simptomele pancreatitei acute

Simptomele pancreatitei acute sunt reprezentate de catre:

 • Dureri acute, intense in etajul abdominal superior stang care iradiaza in posterior (dureri in bara);
 • Greata si varsaturi;
 • Tahicardie;
 • Polipnee (respiratie rapida si superficiala);
 • Icter scleral;
 • Hipotensiune in ortostatism;
 • Febra.

Pancreatita acuta se poate complica in evolutie cu aparitia peritonitei care este determinata de iritatia peritoneului cu instalarea abdomenului de lemn (rigidizarea musculaturii abdominale). Distensia abdominala care apare in pancreatita acuta si se datoreaza cresterii in volum a pancreasului prin inflamatie si/sau datorita acumularii de sange sau suc pancreatic in cavitatea abdominala (ruptura ductului pancreatic determina hemoragie si eliminarea sucului pancreatic), situatie in care se instaleaza socul hipovolemic.

Diagnosticul afectiunii

Diagnosticul pancreatitei acute se bazeaza pe anamneza si examenul clinic al pacientului si este completat de investigatii paraclinice reprezentate de:

 • Investigatii de laborator pentru determinarea lipazei serice, amilazemiei si amilazei urinare (lipaza serica este mai specifica decat amilaza serica in prezenta unei pancreatite acute); determinarea unei valori a proteinei C reactive >150mg/l reprezinta un element important in stabilirea severitatii puseului de pancreatita acuta;
 • Investigatii imagistice: ecografie abdominala pentru evidentierea dilatatiilor cailor biliare intrahepatice, a litiazei biliare si a colectiilor intra-abdominale in cazurile severe de pancreatita acuta; tomografia computerizata la pacientii care prezinta semne de multiple soc organ MSOF, permite evaluarea zonelor de necroza tisulara cu risc de infectie si evolutie nefavorabila; colangiopancreatografia endoscopica retrograda ERCP-metoda invaziva indicata in cazul pacientilor cu litiaza coledociana; colangiografie RMN cu substanță de contrast- metoda neinvaziva pentru investigarea cailor biliare si pancreatice utilizata atunci cand ERCP prezinta contraindicatii.

Pancreatita acuta: simptome, diagnostic si tratament

Tratamentul in pancreatita acuta

Tratamentul pancreatitei acute are urmatoarele obiective:

 • Reechilibrare hidroelectrolitica cu mentinerea unei diureze constante prin administrare parenterala de fluide;
 • Reducerea secretiei pancreatice prin repaos digestiv;
 • Ameliorarea durerii;
 • Prevenirea eventualelor complicatii;

Interventia chirurgicala prin ERCP in cazul migrarii calculilor biliari se efectueaza in primele 72 de ore de la debutul simptomatologiei pentru indepartarea calculilor biliari si reducerea dilatatiilor cailor biliare prin sfincterectomie biliara endoscopica. Pacientii cu angiocolita necesita sfincterectomie endoscopica sau drenaj biliar prin montarea unui stent care sa asigure un flux biliar corespunzator.

Afla mai multe:

Data publicării 10.06.2021