Colonul iritabil - cauze, simptome si tratament

Colonul iritabil este o afectiune digestiva inflamatorie, simptomele sindromului de intestin iritabil fiind reprezentate de catre distensia si dureri abdominale, flatulenta, diaree, manifestarile clinice fiind dependente de ingestia alimentara. Tabloul clinic mai cuprinde alternanta starilor de constipatie cu cele de diaree, senzatie de defecatie incompleta, prezenta mucusului in scaun, senzatie de greata.
Colonul iritabil - cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce este si cum se manifesta colonul iritabil

Colonul iritabil este o afectiune digestiva inflamatorie, simptomele sindromului de intestin iritabil fiind reprezentate de catre distensia si dureri abdominale, flatulenta, diaree, manifestarile clinice fiind dependente de ingestia alimentara. Tabloul clinic mai cuprinde alternanta starilor de constipatie cu cele de diaree, senzatie de defecatie incompleta, prezenta mucusului in scaun, senzatie de greata.

Manifestarile extraintestinale ale afectiunii sunt reprezentate de catre oboseala cronica, anxietate sau depresie, cefalee sau tulburarile de somn, si afecteaza starea generala a pacientului in aceeasi masura cu cele specifice tractului gastrointestinal.

Boala este intalnita atat la copii cat si la adulti, cu o frecventa mai mare in cazul persoanelor de sex feminin (studiile indica faptul ca persoanele de sex feminin sunt de doua ori mai afectate decat cele de sex masculin).

De ce apare boala

Pacientii cu simptome specifice ale colonului iritabil prezinta alterarea peristalticii intestinale (miscarile fiziologice ale musculaturii intestinului gros) care determina pasajul dificil al bolului fecal cu perturbarea procesului de digestie, absorbtie al nutrientilor si sintezei de vitamina K si B7.

Factorii de risc pentru aparitia colonului iritabil sunt reprezentati de catre:

  • Alimentatia necorespunzatoare bogate in fructoza, lactoza, fructo-oligozaharide, xilitol, sorbitol;
  • Sedentarism;
  • Fluctuatii hormonale;
  • Stres;
  • Medicamente in special antibioticele care afecteaza flora intestinala, medicamentele antiacide sau laxativele.

Care sunt metodele de diagnostic ale colonului iritabil

Diagnosticul colonului iritabil este:

  • clinic reprezentat de criteriile ROMA: disparitia durerii abdominale dupa evacuarea bolului fecal, aparitia durerii in functie de modificarea numarului de scaune emise, instalarea disconfortului abdominal la modificarea consistentei scaunelor, distensie abdominala gazoasa si prezenta mucusului in scaun;
  • paraclinic, in acest scop fiind utile analizele medicale specifice reprezentate de - calprotectina (componenta a polimorfonuclearelor prezente in scaun se coreleaza cu gradul de inflamatie intestinala), lactoferina (marker al proceselor inflamatorii celulare la nivel intestinal) si investigatii paraclinice de tipul ecografiei abdominale, sigmoidoscopiei, colonoscopiei si biopsiei intestinale.

Colonul iritabil - cauze, simptome si tratament

Tratamentul colonului iritabil

Tratamentul colonului iritabil are ca scop ameliorarea disconfortului abdominal reprezentat de catre distensia abdominala gazoasa dureroasa si a tulburarilor de tranzit intestinal. Simptomatologia din sindromul de colon iritabil poate fi redusa pin consumul de alimente bogat in fibre care amelioreaza constipatia cronica in timp ce in perioadele in care este prezenta diareea este recomandata evitarea fructelor, lactatelor si a indulcitorilor artificiali. Distensia abdominala cauzata de acumularea de gaze intestinala poate fi diminuata prin evitarea consumului de bauturi carbogazoase, varza, conopida, mazare sau fasole uscata care favorizeaza balonarea.

Exercitiile fizice regulate si renuntarea la fumat reprezinta alte modalitati de imbunatatire ale stilului de viata cu efect benefic asupra motilitatii cu desensibilizarea intestinului si remiterea simptomelor clinice.

Preparatele medicamentoase sunt utilizate in conformitate cu simptomatologia pacientului si cuprind:

  • antispastice, antagonisti ai calciului (blocheaza activitatea contractila a calciului asupra musculaturii intestinale), antidiareice si antidepresive (in cazurile refractare la alte forme de terapie antidepresivele sunt utilizate pentru a reduce influenta sistemului nervos asupra activitatii intestinale) la pacientii cu episoade diareice frecvente;
  • laxative (stimulant laxatives sau bulk forming laxatives), agenti prokinetici la bolnavii care sufera de constipatie cronica asociata sindromului de intestin iritabil.

Utilizarea probioticelor este recomandata datorita efectului benefic asupra microbiomului intestinal si al celui imunomodulator in cazul pacientilor care sufera de colon iritabil.

Abordarea psihoterapeutica este la fel de importanta pentru pacientii cu intestin iritabil si presupune utilizarea tehnicilor de relaxare, a exercitiilor yoga, a meditatiei sau hipnozei, care au rol de imbunatatire a peristalticii intestinale si implicit a digestiei.

Preventia si controlul periodic la medicul specialist atunci cand apar simptome specifice pot preveni complicatiile acestei afectiuni.
Daca vrei sa contribui activ la sanatatea angajatilor tai, si astfel sa ii mentii cat mai productivi, abonamentele medicale includ o gama variata de controale si analize de preventie, inclusiv pentru acest tip de afectiune.

 

Afla mai multe:

Data publicării 22.04.2021
Data ultimei actualizari 08.04.2022