Colon iritabil - cauze, simptome si tratament

Colonul iritabil este o tulburare digestiva inflamatorie. Simptome frecvente la pacientii care prezinta sindrom de colon iritabil sunt crampele si durerea in zona abdominala, schimbarile de tranzit intestinal, distensia abdominala, balonarea, acumularea excesiva de gaze - flatulenta, diareea sau din contra, constipatia. Aceste schimbari ale tranzitului intestinal si aparitia simptomelor digestive sunt influentate de ingestia alimentara. Uneori, starile de constipatie pot alterna cu episoadele de diaree, senzatia de defecatie incompleta, prezenta mucusului in scaun ori senzatia de greata.
Colon iritabil - cauze, simptome si tratament

Simptomele resimtite de pacientii care sufera de colon iritabil pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii acestora. Diagnosticarea tulburarilor tractului gastrointestinal si indrumarea medicala adecvata reduc impactul negativ al afectiunii. Daca aveti suspiciuni ca suferiti de sindrom de colon iritabil, va recomandam sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Pacientii cu simptome specifice ale colonului iritabil prezinta alterarea peristalticii intestinale (miscarile fiziologice ale musculaturii intestinului gros). Acestea determina pasajul dificil al bolului fecal cu perturbarea procesului de digestie, absorbtie a nutrientilor si sintezei de vitamina K si B7.

Cuprins

Ce este colonul iritabil?

Colonul iritabil, cunoscut si sub denumirea de sindromul de colon iritabil (SCI) ori sindromul de intestin iritabil (SII) reprezinta o tulburare a tractului gastrointestinal, care afecteaza intestinul gros (colonul), provocand aparitia unor simptome gastrice.

Pe langa simptomele gastrice, mai pot aparea si manifestari extraintestinale, precum:

  • Oboseala cronica
  • Anxietate sau depresie
  • Cefalee
  • Tulburari de somn.

Aceste simptome suparatoare afecteaza starea generala a pacientului in aceeasi masura cu cele specifice tractului gastrointestinal. De asemenea, simptomele pot varia in intensitate si pot fi exacerbate de situatiile stresante de acasa ori de la locul de munca, de alimentatia nepotrivita (cu zahar in exces spre exemplu) ori de alti factori individuali.

Colonul iritabil este intalnit atat la copii, cat si la adulti, cu o frecventa mai mare in cazul persoanelor de sex feminin. Studiile indica faptul ca persoanele de sex feminin sunt de doua ori mai afectate decat cele de sex masculin.

Cauze colon iritabil si factori de risc

Cauzele aparitiei sindromului de colon iritabil nu sunt in totalitate cunoscute si intelese. Profesionistii in sanatate considera ca printre cauzele care pot fi implicate in aparitia colonului iritabil se numara contractiile musculare din intestin, sistemul nervos, infectiile severe, prezenta stresului de la varste fragede si schimbarile survenite la nivelul microbiomului intestinal.

  • Contractiile musculare ale intestinelor - peretii intestinelor sunt acoperiti cu straturi de muschi. Acesti muschi se contracta permitand alimentatelor sa se miste prin tractul digestiv. Cand contractiile se prelungesc si sunt mai puternice decat in mod normal, ele pot cauza balonare, gaze, diaree. La polul opus, cand contractiile sunt slabe, ele pot sa incetineasca trecerea alimentelor prin tractul digestiv, conducand la scaune dure, uscate, specifice constipatiei.
  • Sistemul nervos – O slaba coordonare a semnalelor dintre creier si intestine poate determina organismul sa reactioneze excesiv la schimbarile aparute in mod normal in procesul digestiv. Aceasta suprareactie poate duce la manifestari clinice neplacute - durere, diaree sau constipatie.
  • Existenta unei infectii severe - sindromul de colon iritabil poate aparea dupa un episod de diaree acuta cauzata de virusuri (norovirus, rotavirus) ori bacterii, asa cum sunt E. coli, Salmonella. Suprapopularea bacteriana intestinala ar putea fi, de asemenea, o cauza a colonului iritabil.
  • Stresul din copilarie - persoanele expuse timpuriu la factori stresori tind sa manifeste mai des simptome ale sindromului de colon iritabil.
  • Modificari la nivelul microbilor intestinali – sunt studii care au scos la iveala faptul ca pacientii care sufera de colon iritabil prezinta populatii diferite de microbi intestinali, care se regasesc in mod obisnuit in intestin, comparativ cu persoanele care nu prezinta colon iritabil.

In practica medicala este acceptat faptul ca un cumul de factori contribuie la aceasta tulburare gastrointestinala:

Factorii de risc pentru aparitia colonului iritabil sunt reprezentati de catre:

  • Alimentatia necorespunzatoare, cu un regim alimentar care abunda in produse bogate in fructoza, lactoza, fructo-oligozaharide, xilitol, sorbitol
  • Sedentarism
  • Fluctuatii hormonale
  • Stres
  • Medicamente - in special antibioticele care afecteaza flora intestinala, medicamentele antiacide sau laxativele.

Diagnostic sindrom de colon iritabil

Diagnosticul colonului iritabil este:

  • Diagnostic clinic reprezentat de criteriile ROMA - disparitia durerii abdominale dupa evacuarea bolului fecal, aparitia durerii in functie de modificarea numarului de scaune emise, instalarea disconfortului abdominal la modificarea consistentei scaunelor, distensie abdominala gazoasa si prezenta mucusului in scaun.
  • Diagnostic paraclinic, in acest scop fiind utile analizele medicale specifice reprezentate de 
  • Calprotectina - componenta a polimorfonuclearelor prezente in scaun se coreleaza cu gradul de inflamatie intestinala
  • Lactoferina - marker al proceselor inflamatorii celulare la nivel intestinal
  • Investigatii paraclinice de tipul ecografiei abdominale, sigmoidoscopiei, colonoscopiei si biopsiei intestinale.

Tratament colon iritabil

Tratamentul colonului iritabil are ca scop ameliorarea disconfortului abdominal reprezentat de catre distensia abdominala gazoasa dureroasa si a tulburarilor de tranzit intestinal.

Simptomatologia din sindromul de colon iritabil poate fi redusa pin consumul de alimente bogat in fibre care amelioreaza constipatia cronica. In perioadele in care este prezenta diareea este recomandata evitarea fructelor, lactatelor si a indulcitorilor artificiali.

Distensia abdominala cauzata de acumularea de gaze intestinala poate fi diminuata prin evitarea consumului de alimente care favorizeaza balonarea:

  • Bauturi carbogazoase
  • Varza
  • Conopida
  • Mazare
  • Sasole uscata.

Exercitiile fizice regulate si renuntarea la fumat reprezinta alte modalitati de imbunatatire a stilului de viata cu efect benefic asupra motilitatii, cu desensibilizarea intestinului si remiterea simptomelor clinice.

Preparatele medicamentoase sunt utilizate in conformitate cu simptomatologia pacientului si cuprind:

  • Antispastice, antagonisti ai calciului - blocheaza activitatea contractila a calciului asupra musculaturii intestinale
  • Antidiareice si antidepresive (in cazurile refractare la alte forme de terapie, antidepresivele sunt utilizate pentru a reduce influenta sistemului nervos asupra activitatii intestinale) la pacientii cu episoade diareice frecvente
  • Laxative (stimulant laxatives sau bulk forming laxatives), agenti prokinetici la bolnavii care sufera de constipatie cronica asociata sindromului de intestin iritabil.

Utilizarea de probiotice este recomandata datorita efectului benefic asupra microbiomului intestinal si al celui imunomodulator in cazul pacientilor care sufera de colon iritabil.

Abordarea psihoterapeutica este la fel de importanta pentru pacientii cu intestin iritabil si presupune utilizarea tehnicilor de relaxare, a exercitiilor yoga, a meditatiei sau hipnozei, care au rol de imbunatatire a peristalticii intestinale si implicit a digestiei.

 

Preventia si controlul periodic la medicul specialist atunci cand apar simptome specifice pot preveni complicatiile acestei afectiuni.
Daca vrei sa contribui activ la sanatatea angajatilor tai, si astfel sa ii mentii cat mai productivi, abonamentele medicale includ o gama variata de controale si analize de preventie, inclusiv pentru acest tip de afectiune.

 

Referinte:

 

 

Data publicării 15.06.2023