Cuprins
- Diferenta dintre probiotice si prebiotice
- Rolul probioticelor in functionarea organismului
- Alimente bogate in probiotice
- Administrarea de probiotice la adulti si copii
Probioticele reprezinta suplimente alimentare/ preparate farmaceutice care contin microorganisme vii, capabile sa mentina sau sa imbunatateasca microflora organismului. Probioticele pot contine o varietate de bacterii benefice pentru organism, cele mai frecvent intalnite fiind lactobacilii, bifidobacteriile si drojdiile de tipul Saccharomyces boulardii.
Prebioticele reprezinta alimente bogate in fibre vegetale nedigerabile, care previn aparitia dezechilibrelor la nivelul microbiomului, imbunatatind motilitatea la nivelul intestinului. Probioticele sunt regasite in cantitati mari la nivelul produselor lactate de tipul iaurturilor, in timp ce prebioticele sunt continute de cerealele integrale, banane, ceapa, usturoi si legumele verzi.
Principalul scop al probioticelor si prebioticelor este acela de a echilibra sau reface microbiomul intestinal implicat in procesul de fermentatie si digestie alimentara, sustinere a sistemului imunitar si prevenire a inflamatiei. Microbiomul intestinal este alcatuit in principal din tulpini benefice de Lactobacillus si Bifidobacterium, bacterii “prietenoase” care contribuie la buna desfasurare a proceselor digestive si imunitare ale organismului.
Bacterii benefice pentru organism sunt regasite atat la nivelul microbiotei intestinale, cat si al cavitatii bucale si al mucoasei vaginale, astfel ca probioticele sub forma de preparate farmaceutice pot fi utilizate si pentru alte afectiuni determinate de disbioza, in afara patologiilor tractului gastrointestinal.
Diferenta dintre probiotice si prebiotice
Probioticele reprezinta microorganisme vii continute in alimentatia obtinuta prin procese naturale de fermentare, insa pot fi si cultivate in conditii de laborator si reintroduse in produsele lactate. O alta modalitate de prezentare a probioticelor este sub forma de preparate farmaceutice: capsule, ovule, topice, supozitoare care se administreaza pentru prevenirea sau tratarea diferitelor tipuri de disbioza ori afectiuni favorizate de aparitia dezechilibrelor la nivelul florei comensale a organismului.
Prebioticele reprezinta sursa de nutritie pentru microflora intestinala, ele rezistand proceselor de fermentatie si digestie de-a lungul tractului intestinal. Sistemul uman digestiv nu dispune de enzimele necesare digestiei fibrelor vegetale astfel ca, acestea ajung intacte in ultima parte a tractului digestiv si au rol de substrat energetic (rol de fertilizator) pentru bacteriile benefice care constituie microbiomul. Necesarul zilnic de prebiotice pentru o buna dezvoltare a microflorei intestinale, este asigurat prin consumul a 25-35 grame de fibre vegetale pe parcursul celor 3 mese principale. Lipsa acestor prebiotice, dar si anumite boli intestinale cronice (sindrom de intestin iritabil) determina in majoritatea situatiilor aparitia disbiozelor intestinale care genereaza constipatie sau episoade diareice acute.
Rolul probioticelor in functionarea organismului
Principalul rol al probioticelor in organism este acela de a inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene in organism, prin competitionarea cu acestea in privinta resurselor energetice. Suplimentar,
- Probioticele sustin buna functionare a sistemului imunitar
- Imbunatatesc digestia
- Favorizeaza sinteza de vitamina B12
- Previn infectiile candidozice
- Contribuie la mentinerea greutatii corporale adecvate
- Reduc recurenta afectiunilor respiratorii
- Amelioreaza psoriazisul si manifestarile cutanate in cazul dermatitei atopice.
Multe dintre tulpinile de Lactobacillus continute de probiotice sunt regasite atat la nivel intestinal cat, si vaginal, si au rol de mentinere al proceselor digestive optime si de prevenire a dezvoltarii bacteriilor patogene care determina aparitia vaginozei sau a infectiilor de tract urinar. Principalele tulpini de Lactobacillus care alcatuiesc flora vaginala normala sunt reprezentate de L.acidophillus, L.gasseri, L.crispatus, L.jensenii, L.reuteri, bacterii benefice ce previn vaginozele cu anaerobi si infectiile candidozice la acest nivel. Alte bacterii benefice continute de probiotice sunt reprezentate de Streptococcus termophilus, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium bifidum si Bacillus subtilis.
Un alt rol al lactobacililor regasiti in probiotice este acela de mentinere al unui pH optim la nivel vaginal prin capacitatea acestora de a produce peroxid de hidrogen ce protejeaza impotriva bacteriilor patogene. Este considerat faptul ca o valoare a pH ului vaginal de peste 4.5, contribuie la mentinerea echilibrului florei de la nivelul mucoasei intime, prevenind dezvoltarea gardnerelei vaginalis care determina aparitia vaginozei bacteriene.
L.rhamnosus regasit la nivel intestinal sintetizeaza lactaza, o enzima care descompune lactoza in acid lactic si asigura astfel un pH intestinal optim desfasurarii proceselor fermentative si digestive.
In anumite situatii, probioticele sub forma diferitelor tipuri de Lactobacillus, pot fi asociate cu lactoferina pentru prevenirea infectiilor la nivelul tractului urinar.
In plus, exista studii care confirma rolul florei lactobacilare in prevenirea severitatii si recurentei infectiilor respiratorii severe la copii cu afectiuni pulmonare cronice, diminuarea simptomatologiei clinice a pacientilor cu diaree datorata tratamentelor cu antibiotic (inclusiv diareea cauzata de Clostridium difficile), inducerea si mentinerea remisiei colitei ulcerative, preventia enterocolitei necrotizante si a riscului de sepsis la prematuri, tratamentul bolii periodontale (gingivita), si reducerea cazurilor de eczema (dermatita atopica) a sugarilor hraniti la san (prin ingestia de lactobacili regasiti in laptele matern).
In afara surselor alimentare de probiotice, acestea mai pot fi asimilate si dupa administrarea de capsule si tablete orale, topice sau ovule intravaginale.
Alimente bogate in probiotice
Alimente bogate in probiotice indicate pentru mentinerea echilibrului florei intestinale sunt reprezentate de:
- Otet de mere
- Chefir
- Iaurt
- Lapte batut
- Varza murata
- Castraveti murati in saramura
- Masline in saramura
- Branza de vaci proaspata nepasteurizata, Emmentaler, Gruyere, Edam, Provolone, Cheddar, Gouda, feta sau branza de capra proaspata
- Ciocolata neagra
- Kombucha: bautura efervescenta obtinuta din ceai negru care contine bacterii simbiotice si drojdii
- Natto: preparat traditional japonez obtinut din soia fermentata bogata in Bacillus subtilis si enzime cu rol puternic antiinflamator, denumite nattokinase.
Administrarea de probiotice la adulti si copii
Administrarea sub forma de preparate farmaceutice a probioticelor trebuie atent supervizata deoarece poate fi contraindicata in cazul persoanelor cu deficite imunitare de diferite etiologii sau boli cronice severe, nou nascutilor prematur sau pacientilor ce necesita perioade indelungate de spitalizare pentru tratarea diferitelor patologii.
Efectele adverse care pot surveni dupa administrarea de probiotice la anumite categorii de persoane sunt reprezentate de riscul de aparitie al infectiilor, sinteza de catre bacteriile continute in probiotice a unor substante cu efect nociv asupra organismului, si transferul de gene microbiene care dicteaza rezistenta la anumite tipuri de antibiotice de la microorganismele probiotice catre flora intestinala individuala.
Consultati medicul inainte de administrarea probioticelor atat in cazul dumneavoastra, cat si in cazul celor mici.
Referinte:
- Probiotics and Prebiotics in Pediatrics, Dan W. Thomas, Frank R. Greer, American Academy of Pediatrics
- Probiotics and prebiotics — perspectives and challenges, Ivonne Figueroa-González, Guillermo Quijano, Gerardo Ramírez, Alma Cruz-Guerrero
- Probiotics: What You Need To Know, National Center for Complementary and Integrative Health
- Shaping the Future of Probiotics and Prebiotics | Special Issue: Regulation of Human Health by the Microbiota