Prebiotice: beneficii pentru sistemul digestiv si imunitate

Prebioticele reprezinta nutrienti care sunt degradati de catre microbiota intestinala (totalitatea bacteriilor benefice regasite în intestin) pana la obtinerea de acizi grasi cu lant scurt de atomi de carbon, ce prezinta efect direct asupra tractului digestiv, dar si asupra altor organe dupa eliberarea lor la nivel circulator.
Prebiotice: beneficii pentru sistemul digestiv si imunitate

Fructo-oligozaharidele, galacto-oligozaharidele, inulina, lactuloza si lafinoza reprezinta principalele grupe de prebiotice cu efecte benefice asupra intregului organism uman, care insa se regasesc in cantitati reduse in alimentatia naturala.

Pentru ca un compus sa fie considerat prebiotic, acesta trebuie sa intruneasca o serie de conditii care includ:

  • Rezistenta la pH ul acid al cavitatii gastrice si la actiunea de hidrolizare a enzimelor de la nivelul intestinelor; sa nu poata fi absorbita la nivelul tractului digestiv.
  • Capacitatea de a fermenta sub actiunea microbiotei intestinale.
  • Capacitatea de a stimula cresterea si dezvoltarea selectiva a bacteriilor intestinale (prebioticele stimuleaza dezvoltarea florei intestinale prietenoase) cu efect benefic asupra intregului organism.

Cuprins

Prebioticele si tractul digestiv

Acizii grasi cu lant scurt de atomi de carbon reprezentati de acidul butiric, lactic si propionic obtinuti in urma proceselor de fermentare ale prebioticelor de catre microbiota intestinala prezinta multiple roluri benefice pentru organism.

La nivel intestinal, acizii grasi cu lant scurt de atomi de carbon prezinta rol de buffer (solutie tampon), prevenind scaderea pH-ului in intestinul gros. Acidul butiric stimuleaza reepitelizarea mucoasei intestinale si sustine procesele de vindecare tisulara locala, evitand aderarea bacteriilor rele si aparitia proceselor infectioase generate de acestea.

Acidul propionic regleaza activitatea limfocitelor T la nivelul cailor respiratorii, a macrofagelor si a celulelor dendritice din maduva hematogena.

Peptidoglicanii reprezinta un alt produs obtinut prin fermentarea prebioticelor sub actiunea florei intestinale, care stimuleaza activitatea sistemului imun de aparare, cu reducerea riscului de aparitie al infectiilor virale si/sau bacteriene.

Sanatatea intestinala si sistemul imunitar

Microbiota constituie totalitatea bacteriilor benefice regasite la nivelul tractului intestinal care asigura digestia, obtinerea de nutrienti din alimentatie si reglarea proceselor de aparare imuna ale organismului. Este cunoscut faptul ca celulele prezentatoare de antigen evolueaza in timp, odata cu microbiota intestinala, fiind capabile sa previna aparitia infectiilor in organism fara a distruge insa flora bacteriana comensala de la nivel digestiv.

Prin facilitarea acestui proces de toleranta imuna, microbiota intestinala ofera protectie fata de raspunsul inflamator patologic si fata de invazia bacteriilor daunatoare capabile de a declansa patologii de natura infectioasa.

Principalele implicatii ale microbiotei in procesele de aparare ale organismului sunt reprezentate de diminuarea expresiei genelor proinflamatorii, activarea celulelor CD4 de la nivelul placilor Peyer (retea de noduli limfatici localizata in peretii intestinali) activarea celulelor CD8 si NK (natural killer), stimularea sintezei de limfocite B,T si al celulelor CD86+ precum si a productiei de IgA de catre limfocitele B.

IgA diminueaza sinteza de celule proinflamatorii la nivel intestinal si este implicata in reglarea biodiversitatii microbiomului, in timp ce limfocitele T helper 1 si 2 previn aparitia alergiilor alimentare, iar cele de tip 3 genereaza toleranta la anumite proteine antigenice ingerate.

Afla mai multe despre cum functioneaza sistemul imunitar.

Beneficiile prebioticelor pentru sanatate

O alimentatie echilibrata, bogata in prebiotice:

  • Sustine buna functionare a sistemului imunitar
  • Previne aparitia tulburarilor de tranzit intestinal
  • Reduce procesele inflamatorii patologice la nivelul intregului organism
  • Imbunatateste memoria si capacitatea de invatare
  • Reduce riscul de aparitie al cancerului colorectal.
  • La persoanele de sex feminin prebioticele previn aparitia dezechilibrelor la nivelul florei vaginale, sustinand dezvoltarea de lactobacili cu efect benefic de protectie impotriva infectiilor de tract genital.

Exista studii care demonstreaza faptul ca suplimentarea alimentatiei cu prebiotice creste absorbtia de vitamina D si previne astfel aparitia dezechilibrelor hormonale atat la barbati cat si la persoanele de sex feminin.

Surse alimentare de prebiotice

Principalele surse alimentare de prebiotice sunt reprezentate de:

  • Sparanghel
  • Sfecla de zahar
  • Usturoi
  • Ceapa
  • Rosii
  • Grau
  • Orz
  • Orez
  • Miere
  • Banane
  • Fructe de padure
  • Soia
  • Mazare
  • Fasole
  • Lapte de vaca.

Afla si despre probiotice: surse si recomandari

Recent au fost descoperite beneficiile consumului de iarba de mare (macroalge) si microalge, plante acvatice multicelulare capabile de fotosinteza, cu un continut crescut de prebiotice, care prezinta efecte antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, anticancerigene si hipocolesterolemiante (diminueaza concentratiile serice ale colesterolului prevenind ateroscleroza).

Continutul in prebiotice al acestor alimente este insa scazut, astfel incat este necesara administrarea de suplimente pentru maximizarea beneficiilor acestor compusi. Suplimentele cu prebiotice sunt regasite sub forma de pastile, capsule sau in stare lichida si sunt administrate la recomandarea medicului sau a nutritionistului pentru reechilibrarea florei intestinale si/sau ameliorarea unei game variate de afectiuni.

Prebiotice – recomandari medicale

Suplimentele cu prebiotice se administreaza la recomandarea medicului curant (gastroenterolog, internist, diabetolog, pishiatru, nutrionist) pentru prevenirea, tratarea sau ameliorarea simptomatologiei anumitor patologii reprezentate de:

  • Sindromul colonului iritabil si boala Crohn - studiile au demonstrat ca administrarea a 5g/zi de fructo oligozaharide timp de 6 saptamani sau 3.5 g/pe zi de galacto oligozaharide amelioreaza simptomatologia acestor patologii intestinale.
  • Constipatie sau sindrom diareic - administrate in combinatie, 0.8 g/dL de fructo oligozaharide si galacto oligozaharide in raport de 9:1 imbunatatesc motilitatea intestinala si previn tulburarile de tranzit.
  • Cancerul colorectal - acidul butiric obtinut prin fermentarea prebioticelor de catre microbiota intestinala asigura protectie impotriva cancerului colorectal datorita efectului de reducere al ratei de proliferare celulara prin inducerea apoptozei.
  • Enterocolita necrotizanta - mai frecvent intalnita la nou-nascutii prematuri, aceasta afectiune poate fi ameliorata prin administrarea prebioticelor care stimuleaza cresterea si dezvoltarea microbiotei intestinale in defavoarea bacteriilor patogene.

Prebioticele sunt benefice si in cazul pacientilor cu afectiuni ale sistemului nervos central, administrarea acestor compusi imbunatatind capacitatea cognitiva, memoria si starea de dispozitie, cu diminuarea riscului de aparitie al dementei, in special la persoanele de peste 65 de ani.

Prebioticele imbunatatesc sinteza de anticorpi in organism dupa administrarea de vaccinuri, cresc absorbtia calciului la nivel osos, stimuleaza formarea de colagen, previn riscul de aparitie al dermatitelor atopice si diminueaza procesele de lipogeneza prin diminuarea concentratiilor serice ale colesterolului.

Terapia nutritionala reprezinta o parte importanta a managementului terapeutic pentru multiple afectiuni cronice, fiind asociata de catre medicii gastroenterologi, diabetologi, imunologi sau nutritionisti metodelor conventionale de tratament.

Obezitatea, bolile cardiovasculare, dermatita atopica, tulburarile de tract gastrointestinal, sindromul intestinului iritabil, boala Alzheimer, boala Parkinson, depresia, schizofrenia si autismul reprezinta doar o parte dintre patologiile care pot fi ameliorate prin includerea prebioticelor in alimentatia zilnica.

In concluzie, consumul regulat de prebiotice sustin microbiomul intestinal, un organ cu puternic impact asupra imunitatii si al starii de sanatate generale ale organismului atat din punct de vedere psihic, cat si psihic, fiind recomandat de medici pentru ameliorarea si preventia unei game largi de patologii.

 

Referinte:

 

Data publicării 06.02.2024