Poti preveni fracturile! Fa-ti testul de Osteodensitometrie pentru diagnosticarea osteoporozei

Un sistem osos sanatos, cu oase puternice este esential pentru o viata cat mai buna. Oasele sunt organe vii, avand capacitatea de a se regenera continuu.
diagnostic osteoropoza
Diagnostic osteoporoza prin Osteodensitometrie

Ce este osteoporoza?

Cea mai comuna afectiune a oaselor este osteoporoza, caracterizata prin densitate osoasa scazuta si deteriorarea structurii osoase. Ea poate fi insa prevenita, diagnosticata si tratata.

 

Osteoporoza este o afectiune care determina scaderea densitatii osoase, facand oasele sa fie mai fragile. Din aceasta cauza, la persoanele diagnosticate cu aceasta boala riscul de fractura este mai mare. Pacientii nu prezinta simptome, astfel ca diagnosticul poate fi pus doar in urma unor investigatii. Din pacate, de multe ori pacientul afla ca are osteoporoza in urma unei fracturi.” Dr. Daniela Ionescu, medic primar Medicina Nucleara.

 

 

“Cea mai periculoasa fractura care poate aparea in cazul osteoporozei este fractura de sold. Ea apare in special la persoanele in varsta, pe fondul musculaturii slabite si al riscului de cadere si este asociata cu un risc mai mare de deces. In Medicover, promovam un principiu: calitatea ingrijirii medicale trebuie sa se bazeze pe prevenire, depistare si interventie precoce”, precizeaza medicul.

 

In timp, oasele acestor pacienti devin mai fragile, iar riscul de fractura este mult mai mare. Una din doua femei cu varste de peste 50 de ani va suferi o fractura asociata acestei afectiuni. Pe langa diagnostic si tratament, poti face insa mult mai multe pentru prevenirea osteoporozei sau a fracturilor asociate bolii.

Care sunt metodele de preventive a osteoporozei?

  • urmeaza un program moderat de exercitii fizice: acestea reduc riscul de accidente prin intarirea fortei musculare
  • consuma alimente benefice pentru sanatatea oaselor: o dieta bogata in calciu si vitamina D reduce riscul de osteoporoza
  • renunta la fumat: un pachet de tigari pe zi pe parcursul vietii este asociat cu pierderea a 5-10% din masa osoasa
  • limiteaza consumul de alcool si bauturi bogate in cofeina
  • ia tratamentul prescris de medic
Vrei sa afli daca suferi de osteoporoza? In clinica Medicover Victoriei poti beneficia de o metoda de diagnostic performanța pentru masurarea densitatii osoase – Osteodensitometria prin metoda DXA.

 

Osteodensitometria DXA (dual-energy X-ray absorbtiometry) este utilizata pentru diagnosticul si pentru monitorizarea osteoporozei. Este o investigatie neinvaziva si poate fi realizata in doar cateva minute.


Un os demineralizat se fractureaza mai usor, iar recuperarea dupa fracturi este mai dificila. Testul pentru diagnosticarea osteoporozei te ajuta sa previi fracturile si sa beneficiezi de tratamentul de care ai nevoie.

Cand este indicata Osteodensitometria?

  • in cazul persoanelor cu risc sau istoric de fracturi
  • pentru persoanele cu deficienta de vitamina D
  • in cazul fumatorilor sau celor care consuma in exces bauturi cu continut mare de cofeina
  • persoanelor care au scazut in greutate sau au o structura osoasa subtire
  • femeilor care se confrunta cu menopauza timpurie
  • pentru cei aflati sub tratament asociat cu demineralizarea structurii osoase
  • in cazul pacientilor cu boli ale tiroidei

Beneficiile Osteodensitometriei in preventia osteoporozei

Trebuie sa stii ca osteodensitometria DXA este o investigatie neinvaziva, fara durere, cu o expunere minima la radiatii, care poate fi realizata in doar cateva minute.

 

Cu ajutorul ei, medicul poate sa:
  • afle daca ai oase demineralizate sau osteoporoza, inainte de aparitia unei fracturi
  • estimeze riscul de fractura
  • observe daca densitatea osoasa se imbunatateste, scade sau ramane la fel
  • aprecieze efectele tratamentului destinat osteoporozei

Cum te pregatesti pentru Osteodensitometrie?

Nu este nevoie de o pregatire speciala pentru ca osteodensitometria sa fie efectuata in bune conditii.
Investigatia nu este indicata femeilor insarcinate. Ea poate fi efectuata in bune conditii la 7 zile dupa investigatii cu substanta de contrast (tranzit baritat, urografie, RMN sau CT) sau examene scintigrafice.

 

Evita sa porti haine cu fermoare, curele sau nasturi metalici si indeparteaza obiectele din metal din buzunare pentru ca acestea sa nu interfereze cu aparatul DEXA.
Consultant Medical Dr. DANIELA DANA IONESCU
Data publicării 05.10.2018