Prediabetul si valorile normale ale glicemiei

Prediabetul este o conditie medicala ce preceda diabetul, in cazul in care pacientul nu este diagnosticat si nu sunt luate masuri de control al glicemiilor. In literatura de specialitate exista mai multe definitii ale prediabetului, iar criteriile de diagnostic prediabet nu sunt uniforme la nivelul organizatiilor profesionale internationale.
Prediabetul si valorile normale ale glicemiei

Cuprins

Articol realizat de Dr. Irina Adrian, medic specialist Diabetologie

Prediabetul – ce este?

Asociatia Americana de Diabet a definit prediabetul ca reprezentand o valoare glicemica a jeun (dimineata, pe nemancate), cuprinsa intre 110-125mg/dl si/ sau o valoare a glicemiei intre 140-199mg/dl la 2 ore dupa masa (postprandial). Concret, in cazul persoanelor cu prediabet, nivelul zaharului din sange este mai mare decat in mod obisnuit, insa nu intr-atat incat sa i se poata puna diagnosticul de diabet.

Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este mai mare in randul pacientilor cu prediabet. Multi dintre cei diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, au avut initial prediabet. Federatia Internationala a Diabetului estima in 2010 ca 33 de miliane de europeni sufera de diabet, iar ca in 2030, numarul acestora ca creste pana la 38 de milioane.

Valorile normale ale glicemiei

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), valoarea normala a glicemiei la adulti este cuprinsa intre 70 si 100 mg/dl, a jeun (dimineata, pe nemancate) si intre 101 si 140 mg/dl la 2 ore dupa masa (postprandial).

Calculator glicemie

Rezultatele glucozei

Calculatorul următor este utilizat pentru evaluarea aproximativă a nivelului glucozei din sânge la persoanele diagnosticate cu diabet. Măsuratorile trebuie făcute pe stomacul gol, în conformitate cu recomandările fabricantului de glucometru.
ro

Valorile normale ale glicemiei sunt diferite in cazul in care pacientul este nou-nascut, copil mic, copil sau femeie insarcinata. Discuta cu medicul specialist diabetolog in care in care ai o suspiciune legata de nivelul glucozei din sange.

Prediabet simptome si teste screening

Prediabetul poate fi “silentios”, caz in care doar testele de screening (analizele uzuale de sange, monitorizarea glicemiei) pot trage un semnal de alarma.

Recomandari screening prediabet si diabet pentru adulti asimptomatici:

  • Testarea ar trebui avuta in vedere de catre cei care sunt supraponderali sau obezi (au un Indice de Masa Corporala peste 25) si care prezinta unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:
  • Rude de gradul I cu diabet zaharat
  • Apartenenta la o rasa cu risc crescut: latini, afro-americani, americani, asiato-americani
  • Istoric de boala cardiovasculara
  • Hipertensiune arteriala (>140/90 mmHg sau in terapie pentru HTA)
  • HDL colesterol <35 mg/dl si/sau trigliceride >250mm/dl
  • Femei cu sindromul ovarelor polichistice
  • Sedentarism
  • Alte conditii clinice asociate cu insulinorezistenta precum acantosis nigricans, obezitate morbida si altele.

De asemenea, se recomanda:

  • Pacientii cu diabet (Hemoglobina glicata Hb A1c 5.7%) se testeaza anual.
  • Femeile diagnosticate cu diabet gestational in antecedente se testeaza minim la fiecare 3 ani.
  • Pentru ceilalti pacienti testarea incepe de la 35 ani.
  • Daca rezultatele sunt normale, repetarea testarii ar trebui facuta la intervale de 3 ani, cu ajustarea acetora in functie de rezultate si de factorii asociati.
  • Pacientii cu HIV.

Diagnosticarea timpurie a prediabetului este primul pas catre prevenirea diabetului.Prediabet simptome si teste screening

Regim prediabet

Mai multe studii au indicat eficienta adoptarii unui regim alimentar echilibrat in situatia persoanelor cu prediabet. Intre 40 - 70% dintre adultii cu prediabet pot sa previna aparitia diabetului prin modificarea stilului de viata: dieta alimentara echilibrata si activitatea fizica regulata, indiferent ca este vorba despre practicarea unui sport, mers la sala, la plimbare sau mers pe jos.

Aflati mai multe despre alegerea alimentelor, combinarea grupelor alimentare la o masa si Regimul alimentar al pacientului cu diabet

Prediabetul este reversibil, instalarea diabetului se poate evita prin preventie, mersul la medic pentru teste si controale de rutina, mai multa disciplina in plan alimentar si miscare.

Consultant Medical Dr. Irina Adrian
Data publicării 31.03.2022
Data ultimei actualizari 01.11.2023