Prevenirea bolilor infectioase in timpul calatoriilor in tari exotice

Planuiti o calatorie intr-o zona tropicala? Am sintetizat cele mai importante informatii despre masurile de protectie pentru prevenirea bolilor infectioase si gestionarea riscurilor sanitare. Pentru sanatatea si siguranta dumneavoastra va recomandam ca in planificarea concediului sau a calatoriei de afaceri, sa nu neglijatii pregatirea medicala.
Prevenirea bolilor infectioase in timpul calatoriilor in tari exotice

Cuprins

In timpul calatoriilor, cu precadere in zonele tropicale, pericolele sanitare rezida din posibilitatea de a contractata o boala infectioasa asa cum este malaria ori febra galbena, dar si din riscurile asociate in functie de:

  • Tara de destinatie
  • Durata calatoriei
  • Sezonul in care calatoriti
  • Modalitatea de transport
  • Scopul calatoriei
  • Conditiile de ordin sanitar (cazare si locuri de servit masa)
  • Alte conditii medicale preexistente.

Strategiile de preventie includ bolile contagioase, cat si patologiile favorizate de schimarile de temperatura, de altitudine, umiditate, comportamente alimentare si participarea la activitati (sporturi nautice spre exemplu).

Vaccinare Internationala pas cu pas

Raspandirea bolilor infectioase este specifica calatoriilor internationale. Imunizarea impotriva acestora se poate realiza pe cala naturala, prin expunerea la agentii patogeni (trecerea prin boala) sau cu ajutorul vaccinurilor. Imunizarea prin vaccinare este principalul instrument de preventie a unor boli infectioase grave.

Recomandarea este ca inaintea unei calatorii in strainatate, mai ales in destinatii exotice, cu circa 30 de zile anterior plecarii sa se realizeze o programare pentru o consultatie la oricare dintre specialitatile: Boli Infectioase, Epidemiologie sau Medicina de calatorie in vederea unei evaluari personalizate a riscurilor de imbolnavire si a stabilirii masurilor de preventie adecvate.

Vaccinurile trebuie administrate cu minim 10-14 zile inainte de calatorie, astfel incat organismul sa aiba la dispozitie timpul necesar producerii anticorpilor. Atentie, exista si situatii in care trebuie administrate mai multe vaccinuri sau mai multe doze ale aceluiasi vaccin la interval de minim 1 luna intre acestea. Acest lucru trebuie avut in vedere inainte de primul consult medical, informati-va din surse oficiale despre conditiile de calatorie si riscurile sanitare din tara de destinatie, in felul acesta puteti avea la dispozitie timpul necesar pentru administrarea vaccinurilor.

In cazul in care urmeaza sa calatoriti intr-o tara cu risc endemic:

  • Programati o consultatie in call center cu o luna inainte de data calatoriei. Este important sa mentionati si tara de destinatie
  • In urma consultului se va administra vaccinul/ vaccinurile necesar/e
  • In cadrul consultatiei se recomanda si alte masuri de profilaxie, spre exemplu, impotriva intepaturilor de insecte, chimioprofilaxia malariei, preventia si tratamentul bolii diareice acute, recomandari privind ascensiunea la inaltimi mari sau scufundarea, recomandari legate de conditii particulare ale calatorilor – diferite conditii medicale patologice sau fiziologie (recomandarile se fac in functie de specificul fiecare calatorii: tara de destinatie, durata calatorie, transport, activitati planificate, existenta unor comorbiditati si altele)
  • In cadrul consultatiei pot fi mentionate anumite simptome sau conditii medicale la care este bine sa fiti atent si in cazul in care apar, sa va adreseti medicului in locatiile de la destinatiile respective sau la intoarcerea in tara.

Ce vaccinuri pot fi administrate in centrele acreditate de vaccinare internationala Medicover?

  • Vaccin pentru Febra galbena - ofera protectie impotriva febrei galbene, o boala infectioasa grava, raspandita la om prin muscaturile tantarilor infectati. In formele severe/ toxice, febra galbena poate conduce la icter, simptome hemoragice, soc si insuficienta multiorganica. Nu exista tratament specific antiviral pentru febra galbena, ci doar tratament suportiv in spitale.
  • Vaccin pentru Febra tifoida - asigura imunizarea activa impotriva febrei tifoide, o boala infectioasa contractata prin consumul de hrana sau apa contaminata cu Salmonella typhi. Infectia se transmite si interuman, de la persoana bolnava, cu sau fara simptome, la persoana sanatoasa
  • Vaccin pentru Difterie-tetanos-poliomielita previne simultan difteria, tetanosul si poliomielita, toate trei fiind boli infectioase, dificil de tratat si cu posibile evolutii catre forme clinice grave, ca de exemplu leziuni cerebrele, dizabilitati locomotorii, pneumonie, uneori cauzatoare de moarte.
  • Vaccin pentru Hepatita B - previne infectia cu virus hepatitic B, virus ce determina aparitia hepatitei B, o boala infectioasa pentru care in momentul de fata nu exista o schema terapeutica care sa elimine virusului din organism.
  • Vaccin pentru Hepatita A - previne infectia cu virus hepatitic A ce determina aparitia hepatitei A, o alta boala infectioasa fara tratament specific, pentru vindecarea careia se folosesc medicamente de atenuare a simptomelor clinice. Insuficienta hepatica acuta reprezinta una dintre complicatiile hepatitei A si necesita transplant de ficat.
  • Vaccin pentru Hepatita A si B – previne simultan infectia cu virusurile hepatitice A si B
  • Vaccin impotriva Meningitei data de meningococ grup A, C, W, Y - asigura imunizarea activa a persoanelor incepand cu varsta de 6 saptamani impotriva infectiei meningococice invazive cauzata de Neisseria meningitidis serogrupurile A, C, W135 si Y, potential fatala in termen de 24 de ore de la debut.
  • Vaccin impotriva Meningitei data de meningococ grup B – ofera protectie impotriva bolii meningococice invazive provocate de o grupa B a bacteriei meningitidis. Raspandirea bacteriei in organism provoaca infectii grave: meningita si septicemie.
  • Vaccin pentru Rujeola, oreion, rubeola – previne simultan rujeola, oreionul, rubeola, boli infectioase contagioase ce pot inregistra evolutii nefavorabile in anumite cazuri.
  • Vaccin impotriva Varicelei –  ofera protectie impotriva bolii cauzate de virusul varicelei (cunoscut si sub denumirea de “varsat-de-vant”).
  • Vaccin antigripal – ofera protectie impotriva gripei de sezon.
  • Vaccin Antipneumococic – asigura protectie impotriva bolii penumococice, infectie inalt contagioasa cauzata de bacteria Streptococcus Pneumoniae.
  • Vaccin impotriva HPV – se administreaza incepand cu varsta de 9 ani. Este indicat pentru pentru prevenirea cancerelor cervicale si anale determinate de anumite tipuri oncogene de Papilomavirusuri umane (HPV), a leziunilor genitale si anale precanceroase si verucilor genitale cauzate de anumite tulpini HPV.
  • Vaccin impotriva encefalitei de capusa – ofera protectie impotriva bolii cauzate de virusul encefalitei transmise de capuse (TBE). Acest vaccin este disponibil in Romania, Medicover il poate achizitiona si administra la cererea pacientului.

Vaccinurile hepatitic B, pneumococic conjugat si rujeolic-rubeolic-oreion fac parte din schema obligatorie de vaccinare a copiilor in Romania.

Vaccinurile administrate in centrele de vaccinare internationala Medicover sunt achizitionate de Medicover si depozitate in clinici in conditiile optime recomandate. Nu se administreaza vaccinuri aduse de pacienti, deoarece nu exista garantie a corectitudinii conditiilor de pastrare si de transport.

Certificatul international de vaccinare

In anumite state, intrarea este conditionata de prezentarea certificatului international de vaccinare. Practic, certificatul international de vaccinare este actul solicitat de catre autoritati la intrarea in statele unde exista conditionarea prezentei vaccinarii (in special a vaccinului pentru febra galbena, in mai multe state de pe continentul african).

Pe certificatul international de vaccinare sunt inscrise vaccinurile obligatorii, precum si cele recomandate in scop profilactic.

In centrele de vaccinare internationala Medicover, carnetul international de vaccinare se elibereaza imediat dupa administrarea vaccinului. In acesta sunt inscrise:

  • Boala pentru care se face vaccinul
  • Numele si lotul vaccinului
  • Data urmatoarelor doze
  • Data rapelului daca este cazul.

Este necesar ca toate rebricile din certificat sa fie completate corect. Nu sunt admise corecturi sau stersaturi, existenta acestora poate atrage dupa sine invalidarea certificatul si respingerea acestuia de catre autoritati.

Lista centrelor acreditate de vaccinare internationala Medicover

Centrele de Vaccinari Internationale Medicover sunt acreditate de catre Ministerul Sanatatii si Directia de Sanatate Publica pentru efectuarea vaccinarilor pentru cei care calatoresc in diferite destinatii din afara Romaniei, cu scopul de a preveni aparitia si raspandirea unor boli precum malaria, febra tifoida sau febra galbena.

In aceste centre sunt disponibili medici cu specializare sau competenta medicala necesara pentru recomandarea vaccinurilor, dar si a altor masuri de preventie a imbolnavirilor pe perioada calatoriilor. In centrul de vaccinare avem disponibile vaccinurile  si se poate efectua administrarea acestora, eliberandu-se si carnetul international de vaccinare.

Centre de vaccinare internationala Medicover in Bucuresti:

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Centre de vaccinare internationala Medicover in tara:

Recomandari generale de calatorie

Consultati intotdeauna sursele oficiale inainte de calatorie:

Referinte:

 

Data publicării 18.08.2022
Data ultimei actualizari 10.04.2023