Malarie: etiologie, evolutie si tratament

Malaria este o boala acuta febrila intalnita mai ales pe continentul african si in tarile subsahariene determinata de infectia parazitara cu diferite specii de Plasmodium. Boala poate fi intalnita la toate categoriile de varsta si sex, insa persoanele cu risc crescut de a dezvolta forme severe de malarie cu potential letal, sunt reprezentate de copii pana la 5 ani, gravidele si bolnavii de HIV/SIDA, dar si cei care efectueaza deplasari in scop turistic intr-o zona endemica.
Malarie: etiologie, evolutie si tratament

Cuprins

Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor, anual se inregistreaza intre 300 - 500 milioane de cazuri de malarie in intreaga lume. Dintre acestea, aproximativ 1.000.000 se soldeaza cu deces.

In Romania, cazurile de malarie au ca sursa calatoriile in zonele endemice de malarie (cum ar fi Brazilia, Egipt, Tanzania, Madagascar, Maroc, Mauritius, Oman, Peru, Republica Dominicana, Sri Lanka, Thailanda, Zanzibar) si lipsa informatiilor cu privire la masurile de preventie (profilaxie) care pot fi adoptate inaintea unei calatorii.

Va recomandam sa monitorizati website-urile institutiilor abilitate - Institutul National de Sanatate Publica, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor, Ministerul Afacerilor Externe pentru alerte de calatorie in zone endemice si informatii actualizate cu privire la masurile de protectie pentru prevenirea si raspandirea bolilor.

Afla mai multe despre Prevenirea bolilor infectioase in timpul calatoriilor in tari exotice

Ce este malaria?

Malaria este o boala infectioasa tropicala produsa de protozoare parazite din genul Plasmodium. Plasmodium are mai multe specii: Plasmodium ovale, Plasmodium malariae, Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax.

P. falciparum si P. vivax determina cele mai grave forme de boala care pot cauza deces in primele 24 de ore de evolutie.

P.ovale si P. malariae sunt asociate cu forme mai usoare ale afectiunii si recaderi care sunt cauzate de persistenta protozoarului in sange in forma sa dormanta (P.vivax determina recaderi la 4 ani de la infectia initiala, P. malariae poate persista subclinic mai mult de 30 de ani avand recrudescente periodice).

Cum se transmite malaria?

Malaria este determinata de acest parazit, Plasmodium, al carui vector este reprezentat de tantarul anofel (Anopheles mosquitoes), cunoscut ca „tantarul malariei”. Parazitul este inoculat la om prin intepatura/ muscatura insectei hematofage (femela se hraneste cu sange) infectate cu protozoare din specia Plasmodium. Exista peste 400 de specii ale acestui tantar, insa circa 80-85 dintre acestea pot transmite malaria la om.

Cum se transmite malaria?

Intepatura de tantar reprezinta principala forma de raspandire a malariei, fiind o modalitate directa de infectare.

Malaria se transmite si indirect de la om la om in cazuri particulare:

  • De la mama la fat in timpul nasterii sau inainte, in perioada intrauterina (prin placenta)
  • In context medical prin transfuzii de sange de la o persoana infectata
  • Prin manipularea incorecta a instrumentelor care contin agentul patogen (de exemplu – acele de seringa).

Simptome malarie

Malaria se manifesta prin sindrom febril care apare in medie la 7 zile de la muscatura de tantar si este insotita de:

  • Frisoane
  • Transpiratii abundente
  • Cefalee
  • Mialgii
  • Stare generala alterata
  • Senzatie de greata
  • Varsaturi
  • Tuse
  • Sindrom diareic acut
  • Dureri abdominale.

Cazurile severe de malarie determina aparitia insuficientei multiple de organ MSOF (multiple shock organ failure) care se manifesta prin colaps circulator cu soc, coagulare intravasculara diseminata, convulsii generalizate, decompensare renala acuta, edem pulmonar, somnolenta, coma si deces in lipsa tratamentului adecvat.

Diagnosticul de malarie

Diagnosticul de malarie este suspicionat in prezenta simptomatologiei clinice specifice aparute in urma unei calatorii in zone tropicale endemice, anamneza pacientului avand rol esential in orientarea rapida a medicului catre o infectie cu Plasmodium.

Investigatiile paraclinice de laborator care confirma diagnosticul de malarie sunt reprezentate de catre examinarea microscopica a frotiului sangvin periferic in picatura groasa, care evidentiaza anomalii morfologice specifice la nivelul hematiilor si prezenta de limfocite reactive, detectia acidului nucleic specific pentru Plasmodium prin tehnici de PCR si detectia antigenului protozoarului in sange.

Tratamentul malariei

Terapia medicamentoasa in cazul malariei trebuie initiata in cel mult 2 ore de la prezentarea bolnavului cu simptomatologie clinica sugestiva pentru infectia cu Plasmodium. In situatiile in care din diferite motive se inregistreaza o intarziere a diagnosticului de laborator, terapia se va institui pe baza anamnezei si a examenului clinic in functie de recomandarile OMS, luandu-se in conisderare rezistenta la antimalarice a diferitelor specii de Plasmodium (in special P. falciparum).

Obiectivul terapiei combinate cu antimalarice este acela de a elimina o cantitate cat mai mare de plasmodii din circulatia sangvina cu prevenirea evolutiei severe, a complicatiilor pe termen lung, dar si a aparitiei formelor multidrog rezistente ale protozoarelor. Toti pacientii confirmati si tratati cu antimalarice vor fi supusi unui bilant la 14 zile de la initierea terapiei pentru depistarea eventualelor recaderi datorate esecului terapeutic sau prin rezistenta la tratament.

Complicatii ale malariei

In absenta instituirii tratamentului pentru malarie, pot aparea urmatoarele complicatii:

  • Anemie hipocroma
  • Coagulare intravasculara diseminata
  • Colaps cardiovascular cu soc
  • Coma
  • Convulsii generalizate
  • Deces
  • Edem pulmonar
  • Hiperparazitemie
  • Hipoglicemie
  • Hemoglobinurie paludica
  • Insuficienta renala
  • Tulburari hidroelectrolitice.

In cazul femeilor insarcinate, malaria poate conduce la avort spontan, restrictie de crestere intrauterină (RCIU), nastere prematura, copil cu greutate mica la nastere, nasterea unui fat mort,  inclusiv decesul mamei.

Profilaxie malarie

Pentru profilaxia malariei, in perioada de dinaintea calatoriei in zone endemice si la revenirea in tara, medicul specialist in boli infectioase, epidemiologie sau medicina de calatorie, recomanda administrarea medicatiei specifice.

Pentru mai multe detalii privind profilaxia malariei, va puteti adresa Centrelor de Vaccinare Internationala Medicover. In cadrul unui consult individual, medicul va face recomandari de utilizare  a medicamentelor anti-malarice potrivite pentru destinatia aleasa, acolo unde este cazul (spre exemplu in anumite tari/ regiuni exista risc de transmitere a P. vivax si P. falciparum – cele care provoaca si cele mai severe forme ale malariei).

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Este important de mentionat faptul ca profilaxia cu medicamente antimalarice se incepe cu cel putin o saptamana inaintea calatoriei si se incheie la o saptamana dupa ce persoana s-a intors din zona endemica.

Medicamentele administrate in scop profilactic nu va protejeaza pe deplin impotriva malariei, de aceea sunt importante si masurile de protectie fizica impotriva tantarilor, asa cum sunt spray-uri repelente.

Masurile de preventie in cazul malariei au ca scopuri principale:

  • Asigurarea protectiei fata de mediu inconjurator prin utilizarea de spray-uri repelente, haine adecvate si plase de tantari speciale
  • Chimioprofilaxie prin administrarea antimalaricelor cu o saptamana inainte de calatoriile in zone endemice si pana la 4 saptamani dupa intoarcere in tara. In cazul copiilor din zonele endemice africane se poate opta pentru vaccinarea antimalarica
  • Controlul sangelui transfuzat
  • Controlul vectorilor prin masuri specifice de combatere a populatiilor de tantar Anophel prin intermediul insecticidelor.

 

Daca va aflati in situatia in care in timpul sederii dumneavoastra intr-o zona endemica de malarie va confruntati cu simptome precum: febra insotita de cefalee, transpiratii, oboseala nejustificata, dureri de gat, tuse, diaree, este bine sa va adresati serviciilor medicale disponibile in respectiva zona pentru efectuarea unor analize de laborator pentru diagnosticarea malariei.

 

Referinte:

Data publicării 12.12.2022
Data ultimei actualizari 13.12.2022