Malnutritia: factori favorizanti, simptome si tratament

Malnutritia reprezinta o tulburare cronica a starii nutritive produsa in urma unui dezechilibru intre aportul de lichide, vitamine, proteine, carbohidrati si saruri minerale si necesitatile organismului, fiind intalnita mai ales in tarile subdezvoltate cu economie saraca sau in conditii de suprapopulare in care apare diminuarea disponibilitatii alimentelor
Malnutritia: factori favorizanti, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta malnutritia

Malnutritia reprezinta o tulburare cronica a starii nutritive produsa in urma unui dezechilibru intre aportul de lichide, vitamine, proteine, carbohidrati si saruri minerale si necesitatile organismului, fiind intalnita mai ales in tarile subdezvoltate cu economie saraca sau in conditii de suprapopulare in care apare diminuarea disponibilitatii alimentelor.

De ce apare malnutritia

Malnutritia primara se datoreaza aportului scazut de nutrienti alimentari in conditiile disponibilitatii scazute a hranei, in timp ce malnutritia secundara apare in cadrul unor patologii preexistente care determina scaderea absorbtiei nutrientilor la nivelul mucoasei gastrointestinale (gastroenterita, boli parazitare), in conditii de crestere a necesitatilor organismului (copii in perioada de crestere, arsuri extinse, interventii chirurgicale bariatrice, sarcina, febra, neoplasme, pancreatita cronica), a pierderilor excesive (diaree cronica) sau in cadrul unor afectiuni psihice (anorexie nervoasa).

Consumul cronic de alcool sau droguri si chimioterapia utilizata in tratarea afectiunilor oncologice reprezinta alte cauze importante de aparitia a malnutritiei.

Principalele forme de malnutritie protein calorica sunt reprezentate de catre marasm (lipsa de proteine si calorii) si kwashiorkor (deficit de proteine), deficientele comune celor 2 forme ale afectiunii incluzand lipsa de fier, iod si vitamina A.

Care sunt simptomele malnutritiei

Simptomele malnutritiei sunt dependente de micronutrientul deficitar si in in mod frecvent sunt reprezentate de catre:

  • Scadere ponderala datorata pierderii masei adipoase si musculare cu BMI body mass index-indice de masa corporala <18.5;
  • Fatigabilitate;
  • Incetinirea metabolismului bazal (organismul reduce rata metabolismului bazal prin scaderea cantitatii de energie consumata in vederea efectuarii proceselor metabolice esentiale);
  • Hipotermie;
  • Edeme ale membrelor inferioare, ascita datorata carentei proteice severe;
  • Pierderea pilozitatii corporale, piele uscata si fanere friabile (unghii sfaramicioase);
  • Scaderea capacitatii de reactie a sistemului imunitar la infectii;
  • Dificultati de concentrare, letargie, pierderea constientei;
  • Insuficienta cardiaca si respiratorie.

Diagnosticul malnutritiei

Diagnosticul malnutritiei se stabileste cu ajutorul examenului clinic al bolnavului si al investigatiilor paraclinice care cuprind:

  • Investigatii pentru stabilirea etiologiei infectioase sau parazitare a deficitului nutritional: hemoleucograma, frotiu sangvin in picatura groasa (malarie), urocultura, examen coproparazitologic (parazitoze intestinale), coprocultura (infectii intestinale bacteriene, examen bacteriologic al sputei (infectie cu bacil Koch), serologie (HIV);
  • Investigatii de laborator pentru dozarea electrolitilor (sodiu, potasiu, calciu), stabilirea statusului proteic (proteine totale, electroforeza proteinelor serice), dozarea vitaminelor serice si ale oligoelementelor, evaluarea statusului imunologic;
  • Investigatii imagistice cu ajutorul CT si RMN pentru depistarea tumorilor care determina deficitul nutritional.

Malnutritia: factori favorizanti, simptome si tratament

Tratamentul in malnutritie

Tratamentul malnutritiei primare are ca scop realimentarea bolnavului cu ajutorul unui plan nutritional care sa corespunda cerintelor organismului si se efectueaza sub supraveghere atenta a medicului curant.

In mod frecvent sunt utilizate diete hiperproteice si hipercalorice pentru refacerea masei musculare si cresterea in greutate pana la valori normale ale indicelui de masă corporală IMC. Planul nutrițional trebuie sa cuprinda alimentatie variata care sa fie impartita in portii mici si consumata in cadrul a 3 mese principale si 3 gustari.

In situatiile in care pacientul nu se poate alimenta singur, suportul nutritional poate fi asigurat prin nutritie parenterala (perfuzie intravenoasa). Nutritia enterala se realizeaza cu ajutorul unor sonde nazogastrice sau al gastrostomei, dispozitive medicale prin intermediul carora nutrientii sunt introdusi direct in stomac sau jejun.

Tratamentul medicamentos al malnutritiei utilizeaza preparate anabolizante, antidepresive, anxiolitice si simptomatice care sunt administrate la recomandarea medicului curant in functie de fiecare caz in parte. Antibioticele, terapia antivirala si antiparazitara dar si cea oncologica sunt utilizate in tratamentul etiologic al malnutritiei secundare in functie de afectiunea preexistenta care ii determina aparitia.

Fizioterapia si psihoterapia reprezinta metode de tratament nemedicamentos adjuvante utilizate cu succes in cazul pacientilor cu status nutritional deficitar.

Afla mai multe:

Data publicării 12.08.2021