Manevra Epley

Manevra Epley reprezinta o metoda de tratament conservator eficient în cazul pacientilor cu vertij paroxistic positional benign datorita numarului scazut de complicatii (greata, varsaturi si vertij rezidual) si tolerantei bune pe termen lung a bolnavilor.
Manevra Epley

Cuprins

Manevra Epley in tratamentul vertijului

Manevra Epley reprezinta o metoda de tratament conservator eficient în cazul pacientilor cu vertij paroxistic positional benign datorita numarului scazut de complicatii (greata, varsaturi si vertij rezidual) si tolerantei bune pe termen lung a bolnavilor.

Ce reprezinta vertijul paroxistic pozitional benign?

Vertijul paroxistic pozitional benign se datoreaza unei afectiuni de tip mecanic a labirintului care se manifesta clinic sub forma de episoade de vertij rotator. Senzatia neplacuta de rotire proprie sau perceptia eronata a unei miscari de rotire a obiectelor din jur apare la modificarile bruste de pozitie ale capului sau ale intregului corp in raport cu gravitatia care favorizeaza alunecarea si agregarea otoconiilor in canalele semicirculare.

De ce apare VPPB?

Manifestarea VPPB se datoreaza unui exces de fragmente otoconiale la nivelul endolimfei vestibulare, de etiologie postraumatica (traumatisme craniene acute sau postchirurgicale), prin fragmentarea otolitilor (in otite, tulburari circulatorii) sau prin incapacitatea organismului de a fagocita si indeparta aceste fragmente produse in mod fiziologic. Miscarile rotatorii ale capului determina angrenarea si deplasarea acestor particule la nivelul canalelor semicirculare posterioare care produc modificari hidrodinamice endolimfatice si declanseaza anumite potentiale de actiune la nivelul nervului vestibular care genereaza senzatia de ameteala si nistagmus.

Cum se manifesta VPPB?

Atacurile de vertij paroxistic pozitional benign (VPPB) determina disconfort pacientului si pot fot fi insotite de anxietate, stare de greata, nistagmus (miscari oculare necontrolate sacadate ale globilor oculari de tip orizontal sau vertical), dezechilibru postural si dificultati de coordonare ale miscarilor cu afectarea activitatilor zilnice si a calitatii somnului (atacurile de vertij se pot manifesta si pe parcursul noptii la schimbarea pozitiei corpului de pe o parte pe alta).

Desi prezinta caracter benign, vertijul paroxistic poziţional benign poate fi periculos in anumite situatii in care pacientul desfasoara activitati profesionale la altitudine sau care presupun manevrarea de utilaje grele.

Manevra Epley

Manevra Epley

Studiile desfasurate pana in prezent au realizat modele ale canalelor semicirculare pe baza carora au fost descrise mecanismele fiziopatologice de aparitia a VPPB bazate pe teoria particulelor care plutesc libere in interiorul canalelor semicirculare posterioare. Epley, un practician otolog din Portland a sustinut teoria conform careia mecanismul de aparitie ale vertijului are la baza conceptul de fatigabilitate al nistagmusului explicata prin latenta, fatigabilitatea, reversibilitatea si epuizarea nistagmusului caracteristic VPPB in timp.

Pe baza acestor studii, Epley propune o metoda de tratament proprie care include o succesiune  de miscari  controlate ale capului denumite manevra Epley, prin intermediul carora se urmareste repozitionarea canaliculara a otoconiilor la nivelul compartimentului otolimfatic.

Manevra Epley este efectuata de catre medicul curant si presupune executarea unui set de miscari specifice care permit relocarea otoconiilor de la nivelul canalului semicircular afectat folosindu se gravitatia, dupa cum urmeaza:

  1. Pacientul este plasat in sezut;
  2. Se efectueaza o miscare de intoarcere a capului la 45 de grade de partea labirintului afectat;
  3. Pacientul este lasat in decubit dorsal tinand gatul in extensie de 30 de grade si capul inca rotit de partea afectata si se mentine aceasta positie 1-2 minute;
  4. Se efectueaza o miscare rotatorie a capului la 90 de grade in partea opusa, astfel incat urechea opusa sa fie orientata spre podea cu gatul in extensie la 30 de grade; se mentine aceasta pozitie 1-2 minute;
  5. Pastrand capul si gatul in pozitie fixa fata de corp, pacientul efectueaza o rotire a capului cu inca 90 de grade in aceeasi directie; pacientul trebuie sa priveasca in jos in unghi de 45 de grade;
  6. Pacientul este ridicat in pozitie sezand pastrand rotatia de 45 de grade a capului si mentinut astfel 30 de secunde.

Este posibil ca in anumite situatii pacientul sa prezinte vertij si stare de greata pe parcursul efectuarii manevrelor care insa se remit spontan dupa revenirea la pozitia initiala a capului. Pe parcursul efectuarii manevrei Epley, medicul observa miscarile oculare ale pacientului pentru confirmarea nistagmusului in stadiul primar si secundar de aceeasi parte a canalului afectat.

Intreaga procedura poate fi efectuata in total de 3 ori, urmand ca ulterior, pacientului sa ii fie recomandata purtarea unui guler moale in ziua respectiva, pentru a evita anumite miscari ale capului care pot deplasa din nou otoconiile. Este indicat ca pe parcursul urmatoarelor 2 nopti dupa efectuarea manevrei, sa se adopte o pozitie semi culcata in unghi de 45 de grade al capului fata de suprafata plana a patului.

Manevra Epley reprezinta o metoda de tratament conservator eficient în cazul pacientilor cu VPPB datorita numarului scazut de complicatii (greata, varsaturi si vertij rezidual) si tolerantei bune pe termen lung a bolnavilor.

Afla mai multe:

Data publicării 25.01.2022