Veruci: de cate tipuri sunt si cum pot fi tratate?

Verucile reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice si sunt produse de infectii virale cauzate de contactul cu virusul papiloma uman (HPV). Apar la nivelul pielii in diferite zone, sunt inestetice, provoaca disconfort si sunt contagioase. Verucile sunt cunoscute si sub denumirea populara de negi.
Veruci: de cate tipuri sunt si cum pot fi tratate?

Cuprins

In timpul sezonului cald, mersul la bazin, la piscina, sauna, poate favoriza aparitia negilor, in special in zona plantara. Mersul descult expun persoana la contactul cu diverse tulpini ale virusului papiloma uman, mai ales atunci cand in talpa sunt prezente leziuni diverse – zgarieturi, taieturi, pielea calcaiului fisurata.

Infectia cu HPV si aparitia verucilor (negi)

Human papillomavirus (HPV) este un virus care prezinta tropism pentru piele si mucoase. In momentul de fata sunt cunoscute peste 200 de tulpini ale HPV.

Tulpinile HPV implicate in aparitia verucilor tegumentare sunt cele de tipul 1,2 si 3.

  • Infectia cu HPV tip 1 se manifesta prin aparitia de veruci la nivelul palmelor, piciorelor si bratelor
  • Infectia cu HPV tip 2 se manifesta prin aparitia verucilor cu aspect comun, filiform (forma alungita, subtire), dar si a verucilor plantare cu aspect de mozaic
  • Infectia cu HPV tip 3 determina aparitia unor veruci plane, bine delimitate, la nivelul fetei, gatului, incheieturilor mainii si la nivelul genuchilor.

Tulpinile de HPV 6, respectiv 11, cauzeaza aparitia negilor in zona cavitatii bucale, dar si negi in zona genitala (vulva, vagin, rect, penis, anus, scrot).

Afla mai multe despre

Infectia cu HPV din perspectiva dermatologului

Tipuri de veruci

In functie de tulpina HPV care a provocat infectia pielii, dar si de localizarea acesteia, exista mai multe tipuri de veruci:

  • Veruci comune – sunt cel mai frecvent intalnite. Zonele pielii care au fost anterior lezate sunt mai expuse dezvoltarii verucilor comune, insa negii pot aparea pe fata, trunchi, maini (inclusiv degetele de la maini), picioare.
  • Veruci plantare – sunt localizate in talpa piciorului fiind dureroase in special in timpul mersului deoarece din cauza presiunii exercitate, tind sa se intareasca similar unei bataturi. Negii aparuti in talpa afecteaza persoane de toate varstele, insa sunt mai predispusi copiii si adolescentii. O categorie risc aparte o constituie gimnastii, inotatorii, jucatorii de polo pe apa deoarece merg desculti pe diverse suprafete si pot contracta cu usurinta virusul.
  • Veruci genitale – negii genitali apar cel mai frecvent la adolescenti si la persoane adulte tinere, provoaca mancarimi si disconfort local, uneori provoaca sangerari. In cele mai multe cazuri se transmit prin contacte sexuale neprotejate cu un partener infectat cu unele tulpini HPV.
  • Veruci filiforme – localizate adesea la nivelul fetei, in jurul nasului, al gurii, ochilor, sub barbie si pe gat. Au forme subtiri, sunt lunguiete si atarna, avand un aspect inestetic. Sunt la fel de contagioase precum celelalte tipuri de veruci.
  • Veruci periunghiale – apar sub si in jurul unghiilor. Persoanele care obisnuiesc sa isi roada unghiile sunt mai predispuse la a dezvolta veruci de acest tip. Sunt dureroase, iar in unele cazuri pot deforma unghia daca nu sunt tratate la timp.
  • Veruci plane – pot aparea in orice zona a corpului, insa se gasesc pe precadere pe fata, gat, ingheieturi si la nivelul genunchiului. Leziunile de acest tip nu se dezvolta in straturile profunde ale pielii si sunt usor de tratat.

Optiuni de tratament in cazul verucilor

Medicul dermatolog stabileste diagnosticul si tot el propune tratamentul verucilor. Examenul clinic vizual poate fi insotit de teste de laborator pentru determinarea tulpii HPV care a determinat infectia pielii. Este total contraindicata auto-diagnosticarea, indeosebi pentru pacientii care sufera de anumite afectiuni cronice, asa cum este diabetul zaharat.

In anumite cazuri, verucile se pot remite de la sine, cu precadere cele de tipul - veruci comune. In cazuri mai rare, lipsa unui diagnostic si a tratamentului adecvat pentru veruci, pot conduce la complicatii nedorite, asa cum este spre exemplu carcinomul verucos – o forma de cancer de piele.

  • Tratamentul negilor cu acid salicilic - acidul salicilic actioneaza precum un agent distructiv utilizat pentru indepartarea negilor. Pe piata sunt disponibile diverse produse pe baza de acid salicilic pentru indepartarea negilor, de la plasturi, pana la solutii exfoliante cu acid salicilic. Au o eficienta de circa 75% si prezinta avantajul aplicarii locale, pacientul le poate utiliza acasa, urmarind instructiunile de pe ambalaj cu privire la modul de aplicare, durata, frecventa.
  • Crioterapia pentru veruci consta in folosirea azotului lichid (sau a altor substante) la -196 ºC pentru inghetarea negilor. Procedura se repeta la indicatiile medicului pana la disparitia completa a negilor. Avantajul crioterapiei in tratarea negilor rezida din faptul ca are o eficacitate sporita si nu lasa urma de piele.
  • Pentru utilizarea fluorouracil (5-FU) sau bleomicinei pentru tratarea negilor adresati-va medicului specialist pentru a evita producerea unor efecte adverse nedorite.
  • Electrocauterizarea verucilor/negilor face parte din metodele ablative de tratament impotriva negilor. Foarte eficienta, terapia cu laser este recomandata mai ales in cazul in care verucile nu sunt numeroase, cum este cazul verucilor aparute in zona unghiilor.

Medicul poate recomanda si alte terapii pentru indepartarea verucilor in functie de tipul acestora: terapia fotodinamica, imunoterapia pentru verucile anogenitale. Uneori, pot fi necesare investigatii suplimentare, ca de exemplu biopsia.

Important de mentionat este si faptul ca optiunile de tratament actuale sunt adresate contracararii manifestarilor clinice provocate de tulpina de HPV. Terapiile pentru indepartarea negilor nu ajuta si la eliminarea virusului care a provocat infectia.

 

Referinte

 

Data publicării 03.06.2022
Data ultimei actualizari 06.07.2022