Infectia cu HPV din perspectiva dermatologului

Infectia cu virusul Papiloma uman, cunsocut si sub numele de HPV, este o infectie virala care determina aparitia unor leziuni la nivelul pielii si mucoaselor, in diferite parti ale corpului. Exista peste 100 de tulpini de virus Papiloma uman si afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Infectia cu HPV se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Anumite tulpini de virus Papiloma duc la aparitia verucilor sau negilor, cum sunt cunoscuti, iar alte tulpini pot duce la aparitia cancerului de col uterin, la cancere de anus sau din regiunea orofaringiala, cancere ale organelor genitale masculine sau feminine, cum sunt cele de penis, de scrot, de vagin sau vulva.
Infectia cu HPV in viziunea dermatologului

Ce este si cum se transmite HPV?

HPV este un acronim de la human papiloma virus sau, in limba romana, mai cunoscut ca virusul Papiloma uman. este o infectie virala, care se transmite prin atingere. ”Prin atingere cu corpul, daca vorbim de HPV-urile de pe piele, prin atingere sau frecare daca vorbim de zona genitala, de cele mai multe ori prin contact sexual, indiferent daca acesta este protejat sau nu. Si este important de stiut ca prezervativul nu  poate preveni infectarea cu acest virus. Contactul sexual protejat nu poate sa previna aceasta infectie virala” a subliniat medicul primar dermatolog Daniel Boda.

Tipuri de virusuri Papiloma

Exista peste 100 de tulpini de virusuri Papiloma umane. Cele mai importante trei mari tulpini sunt:

 • de pe piele - care duc la aparitia diverselor excrescente, indiferent daca e vorba despre zona gatului, de zona axilara, de talpi sau de palme. Acestea se iau prin atingere cu o alta persoana sau cu obiecte contaminate. ”Aceste tulpini nu  prezinta risc cancerigen si nu sunt virusuri care sa implice o patologie cancerigena in viitor ca factor de risc, cu toate ca exista studii inca neconfirmate care spun ca infectia cu HPV pe piele ar predispune la cancerul de piele (nu la cel de pe mucoase)”, a continuat dr. Boda.
 • genitale care se impart, la randul lor, in doua categorii:
 • Low-risk - nu inseamna ca ai risc mai mic decat daca n-ai avea HPV, ci un risc mai mic decat daca ai avea o tulpina high risk (sau cu risc crescut). Tulpinile low-risk sunt de cele mai multe ori tulpinile de pe piele, adica din zona genitala, perigenitala, anala (nu neaparat din orificii). De asemenea, pot sa mai apara de jur imprejurul gurii. Definitia tulpinilor low-risk (fata de cele high-risk) se refera strict la cancerul de col uterin. Aceste tulpini au factor mai mic de predispozitie spre cancerul de col uterin sau, la barbati, cancerul de penis sau de scrot - sunt cancere rare, dar exista. De asemenea, aceste tulpini de pe piele low-risk au risc scazut de a face cancer anal (care este HPV dependent), dar acestea sunt cele mai frecvente in tot ceea ce inseamna cancerul de cavitate bucala.
 • High-risk – Tulpinile high-risk sau de risc inalt sunt tulpinile cu risc inalt pentru zona genitala, pentru cancerul de col uterin, de anus, scrot si penis.

Exista tulpini non-cancerigene, cele pe piele, tulpini low-risk in zona ano-genitala, transmise pe cale sexuala (sex oral), prin atingere, care sunt cele mai grave, cel mai periculoase pentru cancerul de cavitate bucala si tulpinile high-risk pentru cancerul de col, in special, dar nu numai.

Factori de risc si manifestari

Principalul factor de risc este reprezentat de numarul mare de parteneri sexuali cu care o persoana are contact si contactul sexual neprotejat, dar acesta este un factor de risc strict pentru zona genitala, nu pentru zona perigenitala, abdominala, pentru fata interna a piciorului, pentru zona scrotului, pentru zona anusului – zone in care ”prezervativul nu are cum sa ne protejeze pentru ca nu ne invelim intr-o tipla de plastic cand avem contact sexual”, a subliniat dr. Daniel Boda.

Simptomele infectiei cu HPV sunt reprezentate de excrescente care de foarte multe ori sunt de culoarea pielii si se confunda foarte mult cu glandele (avem glande si in zona cavitatii bucale, si in zona genitala si in zona perigenitala si, cel putin la inceput, acestea se pot confunda cu glandele). In timp, aceste excrescente cresc si devin vizibile, indiferent ca vorbim de papiloame in zona cavitatii bucale, de cele genitale sau despre excrescentele de pe piele.

Cum se trateaza HPV?

Cele mai frecvente leziuni dermatologice in zona cutanata sunt papiloamele in zona axilara sau latero-cervicala, adica de jur-imprejurul gatului si in zona axilei care, de asemenea, se transmit foarte frecvent prin obiecte contaminate sau prin atingere.

Exista mai multe variante de tratament:

 1. Indepartarea rapida a leziunilor care, de cele mai multe ori, se face pe cale chirurgicala, indiferent daca vorbim de laser, electrocauterizare, radio-cauterizare sau alte variante oarbe de indepartare a acestor leziuni. ”Aceste tratamente au avantaje si dezavantaje. Avantajul major este indepartarea rapida a ”rezervorului” viral de pe piele (adica scapam rapid de tot ce inseamna papiloame si incarcatura virala), fata de cele chimice, unde dureaza foarte mult si nu stii cand sa incepi si cand sa opresti tratamentul”, a punctat specialistul dermatolog. Dezavantajul implica efectuarea de anestezii locale si exista reticente din partea multor pacienti de a se intepa si de a face anestezie locala. Este important sa se cunoasca faptul ca exista anestezii topice locale, cu unguente, care pot inlocui intepaturile.
 2. O alta optiune de tratament este varianta chimica de indepartare a leziunilor, in care substantele toxice omoara virusul incet. Este o varianta utila, a adaugat dr. Boda, in a doua etapa, dupa terapia chirurgicala.
 3. O alta varianta de tratament este de a folosi un derivat de ceai verde care contine sinecatechine. Este foarte util in preventia bolii, adica dupa ce ai indepartat HPV-ul de pe piele (rezervorul viral exista in continuare chiar daca nu mai exista excrescentele), acest unguent il poate distruge.
 4. Tratamentele topice, care cresc imunitatea, de genul Imiquimod, au avantajele si dezavantajele lor. ”In acest ultim caz, dezavantajul major este ca aceste substante dau niste reactii alergice de contact foarte urate si sunt eficiente doar daca dau aceste reactii alergice”, a completat dr. dermatolog. Pe langa acestea, mai exista diverse variante de tratamente de stimulare a imunitatii care sa favorizeze ca imunitatea proprie a organismului sa opreasca dezvoltarea virusului si eradicarea lui.
 5. Vaccinarea impotriva HPV

Pe scurt, tratamentul consta in, ”indepartarea rezervorului viral, indepartarea HPV-urilor vizibile de pe piele. In zona genitala exista diverse variante de vizualizare la lupa ale leziunilor subclinice, se folosesc niste solutii care diferentiaza leziunile ce apar in tegumentul normal de asa natura incat sa nu indepartam doar ceea ce este vizibil, ci si ceea ce este in acel moment subclinic. Apoi se aplica diferite unguente care cresc sansa de eradicare a virusului si se incearca si o imunistimulare pe o perioada redusa a sistemului imuno.

Atunci cand imunitatea organismului creste, devine suficient de puternica pentru a putea lupta cu aceasta infectie virala.

Cand se recomanda vaccinarea impotriva HPV?

Ideal, vaccinarea impotriva HPV are loc inainte de inceperea vietii sexuale. Majoritatea campaniilor sunt pentru adolescenti cu varste intre 12 si 14 ani, indiferent de sexe. ”Ca medici, nu putem sa ne indoim de eficacitatea vaccinarii, ea este o metoda de terapie eficienta si, de exemplu, in Marea Britanie s-a raportat eradicarea infectiei HPV in urma vaccinarii in masa. Putem sa ne manifestam rezerve fata de sustinerea acestor vaccinari din fonduri publice, pentru ca avem doua variante de vaccinare. Avem vaccinarea voluntara, individuala, si atunci ca medic trebuie sa pledezi pentru vaccin, mai ales daca ai un comportament de risc pana la 27-29 de ani (sunt state ca Franta in care, la grupurile de risc, vaccinarea este gratuita, este sustinuta de catre stat), iar rolul nostru este de a informa despre avantajele, cat si despre reactiile adverse (nimeni nu poate sa nege ca aceste reactii adverse au existat sau exista). Apoi exista vaccinarea obligatorie, unde reprezentantii oficiali din Sanatate sunt cei care trebuie sa vada  daca se impune sau nu, trebuie sa convinga populatia sa se vaccineze. Ca o metoda de vaccinare colectiva sa fie eficienta, ea trebuie sa fie acceptata voluntar de peste 90% din oameni, altfel ea isi pierde din utilitatea de masura publica de sanatate”, a completat medicul primar dermatolog.

Categorii de risc

Putem vorbi despre un comportament de risc pentru urmatoarele categorii:

 • persoane care fac sex in scop comercial, indiferent daca sunt femei sau barbat
 • persoanele din colectivitati - colectivitatile sunt mai vulnerabile, iar contactul interpersonal este mai intens (crese, gradinite, scoli - nu ne referim la HPV-urile genitale, ci la cele de pe piele) Ne mai putem referi la personalul sanitar, pentru ca vine mai frecvent in contact cu pacientul. In aceste cazuri se pot vaccina anumite categorii de persoane, dar pentru ca o vacccinare colectiva sa fie eficienta, ea trebuie sa depaseasca pragul de 90% din populatie.

Si barbatii pot face HPV

Incidenta HPV-ului este egala la ambele sexe. Deci si barbatul este afectat si poate sa faca o patologie HPV cu ambele tulpini, existand cancere HPV dependent:

 • de penis si de scrot - foarte rare
 • anal - care este un cancer de jonctiune intre piele si mucoase
 • de cavitate bucala

Romania a raportat in ultimii ani o crestere foarte mare, de 13 pana la 14 ori, a numarului de cancere in sfera orofaringiana data de acest virus. Numarul cazurilor de cancer din zona orofaringiana, dat de HPV, este in continua crestere din cauza numarului tot mai mare de contacte sexuale orale, de cele mai multe ori, neprotejat.

Data publicării 22.08.2019
Data ultimei actualizari 18.10.2023