Diabetul zaharat - factori favorizanti, simptome, tratament

Diabetul zaharat reprezinta o afectiune caracterizata de tulburarea secretiei de insulina la nivel pancreatic si rezistenta celulelor periferice la actiunea acesteia, dereglari metabolice care duc la aparitia hiperglicemiei.
Diabetul zaharat - factori favorizanti, simptome, tratament

Cuprins

Ce este diabetul zaharat

Diabetul zaharat reprezinta o afectiune caracterizata de tulburarea secretiei de insulina la nivel pancreatic si rezistenta celulelor periferice la actiunea acesteia, dereglari metabolice care duc la aparitia hiperglicemiei.

Principalele tipuri de diabetul zaharat sunt reprezentate de catre:

  • Diabetul de tip 1 insulinodependent care se datoreaza distructiei totale ale insulelor beta pancreatice producatoare de insulina; mai frecvent intalnit la persoanele tinere sub 30 de ani, pacientii necesitand tratament cu insulina tot restul vietii;
  • Diabet de tip 2 caracterizat prin asocierea deficitului de insulina cu cresterea rezistentei celulare periferice la actiunea hormonului;
  • Diabetul gestațional - specific perioadei de sarcina.

Care sunt cauzele de aparitie ale diabetului zaharat

Factorii implicati in aparitia diabetului de tip 1 (juvenil) sunt de 2 tipuri si anume: genetici (mosteniti) si de mediu reprezentati de catre infectiile virale (produse in copilarie sau in adolescenta care induc distructia insulelor Langerhans) si alimentatie.

Diabetul de tip 2 este cea mai intalnita forma a bolii si se asociaza frecvent cu obezitatea, obezitatea centrala (grasimea din talie). Factorii de risc implicati in aparitia acestei forme de boala sunt reprezentati de catre regimul alimentar necorespunzator, lipsa activitatii fizice, consumul cronic de alcool si varsta inaintata.

Diabetul gestational se datoreaza modificarilor hormonale specifice sarcinii care impiedica insulina sa si exercite functiile de reglare asupra metabolismului glucozei cu aparitia insulino-rezistentei. Afectiunea apare de novo in timpul sarcinii (la femeile care nu prezinta diagnostic anterior de diabet zaharat) si dispare de obicei dupa nastere.

Cum se manifesta afectiunea

Cele 2 tipuri de diabet prezinta simptome similare datorate cantitatii crescute de glucoza din sange si sunt reprezentate de:

  • Poliurie - urinare frecventa cu eliminarea unei cantitati crescute de urina;
  • Polidipsie - sete intensa;
  • Tulburari de vedere;
  • Greata si varsaturi;
  • Polifagie - apetit crescut;
  • Fatigabilitate;
  • Infectii tegumentare si ale tractului urinar recurente;
  • Furnicaturi si senzatie de amorteala la nivelul membrelor inferioare.

Diabetul de tip 1 prezinta in mod frecvent debut brusc, manifestat sub forma cetoacidozei diabetice- in absenta insulinei, organismul nu poate utiliza glucoza ca forma de energie, in schimb metabolizeaza grasimile cu producere de cetone care determina acidifierea sangelui.

Diabetul de tip 2 cuprinde manifestari instalate gradual, boala fiind descoperita in mod intamplator in cadrul serviciilor de oftalmologie (retinopatia diabetica), nefrologie (insuficienta renala diabetica), neurologie (neuropatie diabetica), dermatologie, chirurgie vasculara (arteriopatie diabetica) sau cardiologie. Acest fapt se datoreaza afectarii multiorganice datorate hiperglicemiei si ale complicatiilor pe termen lung ale diabetului zaharat la nivelul intregului organism.

Cum se stabileste diagnosticul bolii

Diagnosticul diabetului zaharat este clinic si paraclinic, analizele de laborator utilizate pentru depistarea afectiunii fiind reprezentate de catre:

  • Determinarea glicemiei a jeun (pe nemancate) care in cazul diabetului zaharat este ≥ 126mg/dl;
  • Determinarea unei valori ale nivelului glucozei in sange in orice moment al zilei ≥ 200mg/dl;
  • Hemoglobina glicozilata (prin metoda HPLC - conform standardului international) ≥ 6.6%- este utilizata ca indicator al variatiei glicemiei in ultimele 3 luni;
  • Testul de toleranta la glucoza efectuat la 2 ore dupa ingestia a 75g de glucoza > 200 mg/dl;
  • Glicozuria (glucoza urinara) apare in valori ale glicemiei serice care depasesc 180mg/dl - pragul renal al glucozei reprezinta un indicator important al afectiunii.

Este important de stiut faptul ca fiecare laborator se raporteaza la un set de valori normale calibrate proprii pentru glucoza serica si urinara.

Diabetul zaharat - factori favorizanti, simptome, tratament

Care este tratamentul diabetului

In diabetul de tip 1 administrarea de insulina reprezinta prima intentie de tratament si se face pentru toata viata, dozele si intervalul de administrare fiind stabilite impreuna cu medicul diabetolog.

Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 consta in adoptarea unui stil de viata sanatos care sa includa activitate zilnica regulata si un regim alimentar sanatos in scopul mentinerii unor valori glicemice normale pentru cat mai mult timp. In stadiile avansate de evolutie ale bolii, pacientii beneficiaza de tratament medicamentos hipoglicemic sau administare zilnica a insulinei pentru normalizarea valorilor glicemice.

In cazul diabetului gestational este recomandat un regim alimentar adecvat stabilit impreuna cu medicul nutritionist alaturi de un program de exercitii fizice speciale pentru perioada sarcinii (daca nu exista contraindicatii din partea medicului obstetrician). Insulinoterapia in sarcina este recomandata in situatiile in care nu se ating valori glicemice normale dupa adoptarea masurilor anterior mentionate.

Afla mai multe: 

Data publicării 24.05.2021