Diabetul zaharat la copii

Diabetul zaharat este o afectiune cronica ce presupune cresterea glicemiei sau a glucozei din sange la un nivel ce poate afecta intregul organism. De cele mai multe ori diagnosticul de diabet zaharat se pune in urma unor analize de rutina unde se observa o glicemie crescuta. Diabetul zaharat reprezinta la ora actuala o problema mondiala de proportii uriase. Din pacate stilul de viata dezechilibrat, preferinta pentru activitatile sedentare si nu numai, au dus la cresterea numarului mondial al persoanelor ce sufera de diabet zaharat.
Diabetul zaharat la copii

Cuprins

 

Diabetul zaharat poate aparea si la copii?

Da, diabetul zaharat poate aparea si la copii si imbraca mai multe forme, unele mai frecvente ca altele. De retinut este ca diabetul zaharat la copii poate aparea chiar din prima zi de viata.

Care sunt tipurile de diabet zaharat la copii?

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat la copii si anume:

  • Diabet zaharat neonatal
  • Diabet zaharat tip 1
  • Diabet zaharat tip 2
  • Diabet zaharat MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young)
  • Diabetul zaharat mitocondrial.

Diabetul zaharat neonatal

Adesea diagnosticat gresit ca diabet zaharat tip 1, diabetul neonatal apare din prima zi de viata si debuteaza adesea prin cetoacidoza. Cetoacidoza reprezinta o stare grava ce ii poate ameninta viata noului nascut. Desi tratamentul initial pentru cetoacidoza din diabetul neonatal este insulina, defectul in acest caz nu este legat de lipsa insulinei, ci de incapacitatea celulelor beta de a functiona normal.

In diabetul zaharat neonatal celulele beta au un numar normal, insa din diverse motive nu produc insulina. De cele mai multe ori, chiar daca debutul tratamentului presupune insulino-terapia, mentinerea glicemiilor normale se poate face ulterior cu ajutorul medicatiei specifice menite sa ajute celulele pancreatice sa inceapa productia de insulina.

Diabetul zaharat tip 1 la copii

Desi adesea diabetul zaharat tip 1 la copii este confundat cu cel neonatal, este foarte important sa se faca o diferenta clara intre cele doua. In primul rand, diabetul zaharat tip 1 debuteaza dupa varsta de 6 luni si orice debut mai devreme de sase luni trebuie sa ia in calcul diagnosticul de diabet zaharat neonatal. In al doilea rand, diabetul zaharat tip 1 este o boala autoimuna ce se poate declansa la orice copil cu varsta de peste 6 luni si presupune disparitia celulelor producatoare de insulina.

Ce este o boala autoimuna? Bolile autoimune pot ataca orice organ si presupun productia unor celule specializate, denumite autoanticorpi, al caror singur rol este distrugerea organului tinta. In diabetul zaharat tip 1 tinta autoanticorpilor o reprezinta celulele beta pancreatice. Celulele beta pancreatice sunt acele celule producatoare de insulina.

Merita mentionat ca, desi diabetul zaharat tip 1 poate aparea la orice varsta a copilului, se observa mai frecvent intre 4 si 6 ani, respectiv intre 10 si 14 ani.

Debutul diabetului zaharat tip 1 la copii este adesea brusc si zgomotos, fiind caracterizat de insulino-penie (scaderea cantitatii de insulina) severa. Cei mici ajung in spital mimand cel mai frecvent apendicita acuta. Durerile abdominale importante ce pot fi confundate foarte usor cu orice afectiune digestiva, trebuie sa ridice oricand suspiciunea de cetoacidoza diabetica.

Dozarea glicemiei este primordiala atunci cand simptomatologia este inselatoare si poate ghida gresit diagnosticul.

Diabetul zaharat tip 2 la copii

Diabetul zaharat de tip 2 la copii era foarte rar, chiar aproape deloc intalnit in urma cu 20, poate chiar 30 de ani, insa stilul de viata dezechilibrat si preferinta pentru activitatile sedentare au determinat aparitia acestui tip de diabet zaharat la copii.
Spre deosebire de diabetul zaharat tip 1, ce presupune distrugerea celulelor producatoare de insulina, in diabetul zaharat tip 2 insulino-rezistenta joaca un rol foarte important.

Ce este insulino-rezistenta? Insulino-rezistenta reprezinta incapacitatea celulei de a recunoaste si accepta functia insulinei. Unul din cele mai importante roluri pe care le indeplineste insulina in organism este reprezentat de facilitarea introducerii glucozei in celula. In diabetul zaharat tip 2, desi este prezenta chiar in cantitati foarte mari, insulina, nu reuseste sa reduca glicemia.

Nu putem nega faptul ca atat sedentarismul copiilor din ziua de astazi, cat si alimentatia bazata pe alimente de tip fast-food, dar si cresterea obezitatii ca si consecinta a primelor doua, reprezinta cauzele principale pentru aparitia diabetului zaharat tip 2 la copii.

Acest tip de diabet zaharat la copii apare mai frecvent in perioada adolescentei si anume intre 15 si 19 ani.

Diabetul zaharat monogenic la copii

Diabetul zaharat monogenic imbraca mai multe forme si tipuri, incepand cu diabet monogenic tip 1 si ajungand pana la diabet monogenic tip 5.

In functie de tipul de diabet monogenic, hiperglicemia poate aparea din diverse cauze, insa niciodata din cauza distrugerii autoimune.

In diabetul monogenic tip 1 este afectata gena ce regleaza functia pancreatica, in diabetul monogenic tip 2 este afectat senzorul glicemic. Afectarea acestui senzor glicemic duce la aparitia unor glicemii crescute in special pe nemancate. In diabetul monogenic tip 3 defectul este la nivel renal, iar in diabetul monogenic tip 4 poate aparea agenezia pancreatica ori lipsa dezvoltarii pancresului in viata intrauterina. Diabetul monogenic tip 5 este adesea asociat cu prezenta chistelor renale si poarta denumirea de sindromul RCAD.

Diabetul zaharat monogenic este rar si este adesea subdiagnosticat in practica medicala. In functie de tipul de diabet monogenic pacientii pot trai toata viata fara sa stie ca sufera de aceasta afectiune sau pot necesita tratament antidiabetic oral, dar si insulino-terapie.
In functie de tipul de diabet monogenic, acesta poate aparea inca din viata de sugar.

Diabetul zaharat mitocondrial la copii

Diabetul zaharat mitocondrial este de asemenea incadrat la bolile rare si poate fi adesea diagnosticat gresit.

Este bine de stiut ca in acest tip de diabet, ca si in cazul diabetului zaharat monogenic, resetarea senzorului glicemic duce la aparitia glicemiei crescute in special dimineata.

Ce are insa specific acest tip de diabet, este transmiterea numai pe cale materna si asocierea cu surditate bilaterala.

Diabetul zaharat mitocondrial poate aparea in copilarie, dar nu depaseste in general varsta de 40 de ani.

Ce trebuie sa va ingrijoreze?

Afectarea pancreasului imbraca mai multe forme in cazul copiilor, insa trebuie sa facem diferenta intre bolile rare si cele mai frecvente.
Tocmai de aceea este bine sa ne raportam la simptomatologia prezenta in cele mai frecvente tipuri de diabet zaharat la copii si anume:

  • Diabetul zaharat tip 1
  • Diabetul zaharat tip 2.

Simptome si tratament la copilul cu diabet zaharat tip 1

De cele mai multe ori acest tip de diabet zaharat apare pentru prima data in familie. Majoritatea copiilor ce sufera de diabet zaharat tip 1 provin din familii in care aceasta boala nu este frecventa.

Tipologia copilului cu diabet zaharat tip 1 este aparte, de cele mai multe ori acesti copii sunt normoponderali, chiar subponderali si au o activitate fizica normala, chiar frecventa. Copiii cu diabet zaharat tip 1 nu sunt sedentari si nu au avut niciodata in istoric probleme cu cresterea in greutate.

Simptomatologia mimeaza adesea o afectare acuta la nivel abdominal si presupune durere intensa. Parintii se prezinta la spital avand in minte diagnosticul de apendicita, insa testarea glicemiei va pune diagnosticul corect.

Lipsa productiei de insulina duce la aparitia cetoacidozei diabetice, o afectiune acuta ce pune in pericol imediat viata copilului, tocmai de aceea prezentarea la spital este obligatorie.

Observati-va copilul si dozati atat glicemia, cat si HbA1c (media glicemiilor pentru ultimele 2 – 3 luni) mai ales in cazul in care observati ca cel mic:

  • A pierdut brusc in greutate fara o cauza evidenta
  • Urineaza frecvent
  • Cere apa mai mult ca de obicei
  • Este mai obosit
  • Are crampe musculare
  • Se plange frecvent de dureri de cap
  • Are un apetit crescut pentru dulciuri, dar nu numai.

Desi simptomele premergatoare debutului pot fi usor trecute cu vederea, este bine sa nu le ignorati si sa va prezentati la medic cat mai curand.

Tratamentul in cazul diabetului zaharat tip 1 este doar cu insulina si presupune mai multe injectii pe zi.

Simptome si tratament la copilul cu diabet zaharat tip 2

Spre deosebire de copilul cu diabet zaharat tip 1, copilul cu diabet zaharat tip 2 este adesea supraponderal sau chiar obez. Debutul simptomatologiei este sinuos si arareori cei mici ajung sa fie internati in spital in acest caz.

Si in aceasta situatie este bine sa dozati glicemia si HbA1c daca cel mic:

  • Prezinta sete exagerata
  • Urineaza frecvent
  • Este mai obosit
  • Acuza durere de cap
  • Are un apetit exagerat pentru dulciuri si nu numai.

Tratamentul in cazul diabetului zaharat tip 2 la copii este in principal legat de regimul alimentar, numai in cazurile grave si in functie de gradul de disfunctie pancreatica se poate recurge la medicatie antidiabetica orala.

Cum se pune diagnosticul de diabet zaharat la copii?

Diagnosticul de diabet zaharat nu se pune niciodata clinic, ci intotdeauna paraclinic in urma testarii analizelor de sange.

Analizele de sange ce pun diagnosticul de diabet zaharat sunt:

  • Glicemia pe nemancate in zile diferite de peste 126 mg/dl
  • Hemoglobina glicata (HbA1c) de peste 6.5%
  • Glicemia in orice moment al zilei de peste 200 mg/dl.

Va recomand sa va prezentati la medic de indata ce simptomatologia descrisa mai sus, dar si analizele modificate va ridica suspiciuni. Diabetul zaharat la copii poate pune in pericol imediat viata celui mic si nu trebuie ignorat.

Consultant Medical Dr. Daniela Petrache
Data publicării 06.12.2022
Data ultimei actualizari 17.07.2023