Diabetul zaharat si hipertensiunea – care este legatura dintre cele doua?

Diabetul zaharat si hipertensiunea sunt doua dintre cele mai frecvente afectiuni la nivel mondial. Diabetul zaharat de tip 2 si hipertensiunea arteriala au cauze comune, astfel se explica numarul mare de pacienti diabetici hipertensivi si viceversa. Tratarea tensiunii arteriale marite la diabetici face parte din planul de control si tratament al diabetului.
Diabetul zaharat si hipertensiunea – care este legatura dintre cele doua?

Cuprins

Articol realizat de Dr. Irina Adrian, medic specialist Diabetologie

Prezenta hipertensiunii la pacientii diabetici este un factor de risc pentru complicatiile vaselor capilare la acesti pacienti. Numeroase studii arata ca un bun control al valorilor tensiunii arteriale scade riscul de aparitie al evenimentelor cardiovasculare, reducand totodata si riscul de dezvoltare a complicatiilor diabetului zaharat.

Statistici diabet si hipertensiune in Romania

Hipertensiunea si diabetul sunt printre afectiunile frecvente in randul populatiei, dar si printre cele mai neglijate.

Analiza de situatie elaborata de Ministerul Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica, Centrul National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate si Centrul Regional de Sanatate Publica Timisoara a inaintat urmatoarele cifre privind incidenta diabetului in Romania:

  • In anul 2017 la o populatie adulta de 14.382.000 de persoane erau inregistrate 785.300 cazuri de diabet la adulti cu varste intre 20 si 79 de ani, prevalenta fiind de 12,4%.
  • In topul regiunilor din Romania cu cei mai multi pacienti diabetici se afla regiunea Sud-Muntenia (judetele Arges, Dambovita, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Ialomita, Calarasi), unde s-a inregistrat o prevalenta a diabetului de 13,39%, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79%.
  • Pe locul trei in topul prevalentei diabetului se afla regiunea de Nord-Est (12, 38%) – judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui.

In multe situatii diabetul zaharat poate ramane nediagnosticat, numarul persoanelor afectate de aceasta patologie ar putea fi mult mai mare.

Conform Studiului Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania (SEPHAR), in 2016, in Romania, prevalenta hipertensiunii arteriale era de 44,92%, insemnand 7.400.000 milioane de romani cu hipertensiune, 50,17% barbati si 41,11% femei.

Afla mai multe despre


Valori normale tensiune arteriala si puls

Legatura dintre diabet si hipertensiune

Ambele sunt boli netransmisibile, cauzate, printre altele, de un stil de viata nesanatos, sedentarism si supraponderabilitate sau obezitate.

Mai multe studii efectuate atat in tari din Europa, America (Statele Unite ale Americii si America Latina), cat si in Japonia, indica faptul ca aproape jumatate dintre pacientii cu diabet au si hipertensiune arteriala.

Printre factorii de risc ai diabetului se numara:

  • Greutatea corporala mare
  • Alimentatia nesanatoasa
  • Sedentarismul
  • Hipertensiunea arteriala
  • Varsta
  • Istoricul familial de diabet
  • Toleranta scazuta la glucoza (TSG).

Daca asupra varstei, etniei ori istoricului familial nu se poate interveni, alimentatia, stilul de viata si controlul hipertensiunii sunt factori modificabili, care pot si trebuie controlati de catre pacient cu sprijinul medicului specialist.

Complicatii vasculare la pacientii cu diabet

Complicatiile diabetului zaharat sunt clasificate in complicatii microvasculare si complicatii macrovasculare si contribuie la scaderea calitatii vietii si o rata ridicata a mortalitatii. Hiperglicemia are un rol crucial in producerea si evolutia unor complicatii microvasculare precum: retinopatia diabetica (deteriorarea retinei), nefropatia diabetica (boala renala) si neuropatia diabetica (afectarea nervilor sistemului nervos periferic - piciorul diabetic), in timp ce ateroscleroza (acumularea de substante grase, aterom, pe peretii arterelor, ingustandu-i) contribuie la dezvoltarea complicațiilor macrovasculare.

Hipertensiunea si hiperglicemia sunt adesea prezente amandoua. Tensiunea arteriala mare, peste valoarea de 140/90 mmHg, este frecventa in randul pacientilor cu diabet, atat in cazul diabetului zaharat de tip 1, cat si in cazul diabetului zaharat de tip 2.

Diabet si hipertensiune | Preventie si control

Masurile eficiente pentru prevenirea si controlul diabetului produc efecte benefice si in tratamentul nonfarmacologic al tensiunii arteriale mari:

  • Mentinerea unei greutati normale
  • Activitatea fizica, cel putin 30 de minute de activitate fizica regulata (sport, plimbari, gradinarit)
  • Evitarea consumului de alimente bogate in acizi grasi trans folositi in productia de margarine, snacksuri, alimente de consum rapid (fast food), biscuiti, napolitane, croissante, creme pentru prajituri, creme tartinabile dulci si sosuri gata preparate
  • Evitarea consumului de alimente bogate in grasimi saturate (carne grasa, mezeluri, carnati, produse de patiserie si altele)
  • Includerea in dieta zilnica a legumelor proaspete
  • Consumul moderat de alcool
  • Evitarea tutunului - fumatul creste riscul de diabet si boli cardiovasculare.

Consultul medical de rutina si efectuarea analizelor de laborator uzuale sunt esentiale in preventia si diagnosticarea timpurie a diabetului si a hipertensiunii.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Valabil pentru ambele afectiuni este faptul ca diagnosticarea timpurie permite pacientului sa faca unele schimbari ale stilului de viata ce pot influenta evolutia acestora, pana in punctul in care schemele de tratament medicamentos sa nu mai fie necesare. De asemenea, in stadiul initial al afectiunii, optiunile de tratament au costuri mai accesibile, iar posibilele complicatii ulterioare sunt preintampinate.

Daca aveti simptome asociate afectiunilor cardiovasculare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate!
La Medicover aveti acces la grupul de experti in cardiologie - Cardiogrup, coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Dragos Vinereanu, pentru investigatii amanuntite si proceduri medicale complexe.

Consultant Medical Dr. Irina Adrian
Data publicării 10.05.2022
Data ultimei actualizari 19.05.2023