Medicul diabetolog - un aliat in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat

Diabetul este o afectiune cronica ce apare fie cand pancreasul nu produce necesarul de insulina (diabet zaharat de tip 1), fie cand organismul nu mai utilizeaza in mod eficient insulina produsa (diabet zaharat de tip 2). Insulina este hormonul care regleaza nivelul de zahar din sange (glicemia).
Medicul diabetolog - un aliat in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2014, la nivel mondial, 422 de milioane de oameni sufereau de diabet. 95% dintre acestia avand diabet zaharat de tip 2.
Diabetul zaharat de tip 2 este in mare parte rezultatul excesului de greutate corporala si al stilului de viata sedentar.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Irina Adrian, medic specialist Diabetologie

Cu ce se ocupa medicul diabetolog?

Relatia cu medicul diabetolog nu se rezuma doar la eliberarea retetei care ajuta pacientul sa tina sub control glicemia cu ajutorul medicamentelor.

Dezechilibrele alimentare si sedentarismul prelungit sunt in top factori de risc diabet de tip 2 si factori agravanti. Diabetologul are competente in nutritie si tulburari de alimentatie, care ii permit acestuia sa intervina cu sfaturi individuale privind regimul alimentar corect. Chiar daca afectiunea este aceeasi, pacientii intampina provocari si au nevoi distincte, viata cu diabet fiind perceputa in mod diferit de la caz la caz.

In situatia aparitiei prediabetului, indicatiile avizate ale medicului diabetolog pot face diferenta intre o evolutie nedorita a afectiunii si prevenirea ei. In mod uzual, prediabetul este "silentios", persoana afectata nu prezinta simptome care sa alerteze asupra vreunei probleme medicale. Abia in urma analizelor uzuale de sange, medicul de familie poate observa valorile anormale. Mai departe, medicul diabetolog este cel care pune diagnosticul de prediabet si recomanda tratamentul potrivit.

Tot acesta prescrie analize, teste de laborator si investigatii atat pentru a monitoriza diabetul zaharat, cat si pentru a preveni aparitia altor complicatii asociate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Complicatiile diabetului zaharat | Boala cardiovasculara aterosclerotica

In ciuda faptului ca este o afectiune foarte raspandita, nu toate persoanele (inclusiv din randul pacientilor diagnosticati), au informatii despre complicatiile pe care le poate genera diabetul si despre cat de importanta este monitorizarea bolii de catre medicul specialist diabetolog. El are un rol activ in procesul de preventie al complicatiilor diabetului zaharat.

Complicatiile in diabetul zaharat pot fi microvasculare sau macrovasculare, adica sunt afectate vasele de calibru mic, respectiv vasele de calibru mare, motivul fiind expunerea constanta a acestora la valori glicemice crescute.

Boala cardiovasculara aterosclerotica definita ca boala coronariana, boala cerebrovasculara sau boala arteriala periferica intra in categoria complicatiilor macrovasculare. Reprezinta complicatii ce cresc semnificativ morbiditatea si mortalitatea in randul pacientilor cu diabet zaharat.

Ateroscleroza - Depuneri de lipide in peretii vaselor de sange

Hipertensiunea arteriala si dislipidemia (valorile crescute ale colesterolului LDL si trigliceridelor) sunt doua dintre afectiunile frecvent intalnite la pacientii cu diabet zaharat de tip 2, ambele fiind incadrate ca factori de risc pentru boala arterosclerotica.

De asemenea, diabetul zaharat contribuie la riscul de aparitie al insuficientei cardiace.

Corpul uman este o structura complexa, un dezechilibru aparent minor, poate angrena o serie de procese in lant, afectand buna functionare a altor organe.

Complicatiile diabetului zaharat | Complicatii microvasculare

Complicatiile microvasculare la pacientii cu diabet zahar tind sa fie mai cunoscute comparativ cu cele macrovasculare.

Printre complicatiile microvasculare ale diabetului zaharat se numara: afectarea vederii, afectarea nervilor si a vaselor de sange la nivelul membrelor inferioare (picior diabetic), a functiei rinichilor, aparitia tulburarilor neurologice si altele.

  • Medicul diabetolog este in masura sa directioneze pacientul catre efectuarea controalelor oftalmologice cu scopul de a preintampina aparitia unor complicatii precum retinopatia diabetica, glaucomul ori cataracta. Afectarea vederii reprezinta o complicatie cu prevalenta strans legata de durata si de controlul diabetulului. Retinopatia diabetica este cea mai frecventa cauza de orbire in randul adultilor 20 - 74 ani.
  • Neuropatia diabetica periferica (afectarea nervilor) poate aparea oricand in evolutia diabetului. Pacientul resimte disconfort accentuat la nivelul mainilor si picioarelor, experimentand adesea senzatia de arsura si intepaturi. Neidentificata si netratata, in timp se instaleaza amorteala cu pierderea sensibilitatii si apare riscul ulceratiilor. Ulceratiile sunt rani deschise, care se vindeca foarte greu, iar atunci cand nu pot fi tratate, se poate ajunge pana la amputarea membrului afectat.
  • Piciorul diabetic - ulceratiile de la nivelul acestuia si amputatiile sunt consecinte ale bolii arteriale periferice (BAP) si reprezinta o cauza majora de morbiditate si mortalitate in randul persoanelor cu diabet zaharat.
  • Neuropatia diabetica autonoma se manifesta la nivelul organelor interne si poate determina instalarea hipoglicemiilor severe, tahicardiilor de repaus, a hipotensiunii arteriale ortostatice, gastroparezei, constipatiei, diareei, incontinentei fecale si a disfunctiilor erectile.

Durerea de ordin neuropat impacteaza puternic calitatea vietii pacientului, limitarea mobilitatii contribuie in timp la depresie si disfunctie sociala.

  • Nefropatia diabetica (afectarea rinichiului) - boala renala cronica ce este prezenta la aproximativ la jumatate dintre pacientii cu durata lunga de evolutie a diabetului zaharat. Reprezinta pricipala cauza de deces in diabetul zaharat tip 1.

Rolul diabetologul in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat

Modificarea stilului de viata, prin adoptarea unui regim alimentar corect, sanatos, controlul glicemiilor, al profilului lipidic, al hipertensiunii arteriale si administrarea de agenti cu beneficii cardiovasculare/ renale recomandate de catre medicul specialist, reduc riscul complicatiilor ce pot sa survina in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zahar.

Supravegherea medicala, controalele regulate in cabinetul diabetologului tin sub control boala, reducand drastic impactul afectiunilor asociate.

Calculator glicemie

Rezultatele glucozei

Calculatorul următor este utilizat pentru evaluarea aproximativă a nivelului glucozei din sânge la persoanele diagnosticate cu diabet. Măsuratorile trebuie făcute pe stomacul gol, în conformitate cu recomandările fabricantului de glucometru.
ro

Consultant Medical Dr. Irina Adrian
Data publicării 11.03.2022
Data ultimei actualizari 23.05.2023