Diaree la copii mici - care sunt cauzele posibile

Diareea la copiii mici (sindroamele diareice) se manifesta prin emisia repetata de catre copil a scaunelor de consistenta redusa moale sau apoasa, care se asociaza, de obicei, cu simptome digestive reprezentate de crampe abdominale, varsaturi, febra, frisoane si deshidratare acuta. Formele usoare de sindrom diareic se manifesta prin eliminarea a cel mult 3 scaune pe zi, forma moderata determina 4 sau mai multe scaune pe zi si se asociaza cu simptome digestive, iar diareea severa este reprezentata de eliminarea a mai mult de 4 scaune pe zi insotite de manifestari sistemice.
Diareea la copiii mici

Cuprins

Diareea la copiii mici reprezinta una dintre principalele cauze de mortalitate la copii cu varsta mai mica de 5 ani, situandu-se pe locul 2 in randul patologiilor cu evolutie nefasta la aceasta categorie de varsta.

Tipuri de diaree la copii mici

In functie de durata de evolutie, sindroamele diareice la copilul mic pot fi acute sau persistente. Simptomatologia acestora variaza ca intensitate in functie de fiecare caz in parte. In majoritatea situatiilor, formele usoare de diaree ale copilului se remit spontan in decurs de cateva zile de la aparitie, insa formele severe sau cu evolutie prelungita cu manifestare pe durata mai multor saptamani, necesita investigatii de specialitate si administrare de tratament etiologic si simptomatic.

Diareea acuta la copil

Diareea acuta la copil reprezinta principala cauza de deshidratare severa la copii cu varsta mai mica de 5 ani si este caracterizata de prezenta a mai mult de 3 scaune apoase pe zi cu mucus sau striuri sangvinolente.

Sindromul diareic acut poate prezenta o evolutie de 7 pana la 14 zile si asociaza frecvent dureri abdominale, varsaturi si sindrom febril.

Scaunele apoase sunt insotite in mod frecvent de tenesme rectale (senzatie de defecatie incompleta sau defecatie cu dificultate), anurie (absenta mictiunilor mai mult de 8 ore la sugari si mai mult de 10 ore la copii mai mari), cefalee, mialgii, tegumente si mucoase uscate, ochi infundati in orbite, extremitati reci, stare generala de slabiciune si in cazul dezechilibrelor hidro-electrolitice majore, tahipnee (respiratie rapida), convulsii si coma.

Diareea cronica a copilului

Diareea cronica a copilului prezinta o durata de evolutie cuprinsa intre 2 si 4 saptamani si determina in mod frecvent aparitia unui sindrom de malabsorbtie care determina falimentul cresterii. Apetitul diminuat, senzatia de greata, crampele abdominale sau astenia reprezinta manifestari regasite in mod frecvent in tabloul clinic evolutiv al diareei cronice la copil.

Diareea cronica poate determina aparitia distructiilor la nivelul mucoasei intestinale cu atrofia vilozitatilor intestinale, modificari patologice care accentueaza tulburarile digestive si favorizeaza aparitia malnutritiei.

Din ce cauze poate aparea diareea la copii

Cauzele care determina aparitia sindroamelor diareice la copil sunt multiple si pot fi reprezentate de infectii virale sezoniere, infectii bacteriene, alergii la anumite alimente, administrarea de tratamente medicamentoase antibiotice sau afectiuni digestive inflamatorii cu evolutie indelungata.

  • Diareea de cauza virala a copilului se datoreaza in majoritatea situatiilor Rotavirusului alaturi de Adenovirus, virusul Norwalk, Astrovirus, Calcivirus, Parvovirus, Citomegalovirus, Coronavirus sau virusurile cu tropism hepatic de tip A, B sau C.
  • Diareea de cauza bacteriana se datoreaza infectiilor cu germeni enteropatogeni reprezentati de catre E.coli enteropatogen la copiii cu varste mai mici de 2 ani, Klebsiella spp., Salmonella enterica, Shigella, Yersinia enterocolitica sau Campylobacter. Diareea provocata de Salmonella se caracterizeaza prin prezenta a mai mult de 10 scaune lichide pe zi, fetide, care apar dupa consumul de alimente contaminate cu aceasta bacterie - prajituri, creme, oua, sosuri, maioneza. Diareea determinata de Shigella se manifesta prin scaune cu mucus, puroi sau striuri sangvinolente care se asociaza cu sindrom febril inalt.
  • Diareea de cauza parazitara este determinata de paraziti intestinali transmisi prin intermediul mainilor murdare contaminate cu chisti de Giardia lamblia. Giardia lamblia determina emisia de scaune fetide asociate cu flatulenta, varsaturi, crampe abdominale si uneori prurit anal. Alti paraziti intestinali care pot determina diaree la copil sunt reprezentati de Entamoeba hystolitica sau Cryptosporidium. Afla mai multe despre Paraziti intestinali la copii | Oxiuri, Giardia, Ascaris
  • Sindroamele diareice cauzate de alergiile alimentare apar ca urmare a ingestiei de alergeni alimentari si evolueaza de cele mai multe ori cu manifestari la nivel cutanat care insotesc simptomatologia digestiva.
  • Celiachia sau intoleranta la gluten este o afectiune care se manifesta la 1 din 133 de copii si asociaza pe langa sindrom diareic persistent, astenie, pierdere neintentionata in greutate, distensie abdominala si inapetenta.
  • Diareea de cauza medicamentoasa apare dupa administrarea anumitor tipuri de medicamente printre care se regasesc o serie de antibiotice sau suplimentele cu magneziu pot avea ca efect advers aparitia episoadelor diareice la copil.
  • Rectocolita hemoragica si boala Crohn reprezinta patologii inflamatorii ale intestinului care evolueaza cu sindrom diareic persistent, dureri abdominale, malnutritie si pierdere in greutate. Cresterea incidentei bolilor intestinale inflamatorii la populatia pediatrica sunt cauzate de mai multi factori printre care se regasesc - lipsa alimentatiei la san a sugarului, abuzul de antibiotice cu dereglarea florei intestinale saprofite si alimentatia dezechilibrata.

Intoleranta la lactoza a copilului

Intoleranta la lactoza a copilului se defineste ca fiind incapacitatea organismului de a procesa zaharul din lapte si din alte produse derivate din lapte. Alergia la lapte este determinata de sinteza insuficienta de lactaza la nivel intestinal, enzima implicata in metabolizarea lactozei. Mecanismul de actiune al lactazei este reprezentat de capacitatea enzimei de digera lactoza, care este un dizaharid si a o descompune in galactoza si monomeri ai glucozei, compusi cu molecula simpla care pot fi absorbiti mai usor la nivelul mucoasei intestinale.

Principalele manifestari ale intolerantei la lactoza sunt reprezentate de sindrom diareic indus de consumul de lactate, insotit de senzatie de greata, varsaturi, crampe abdominale, balonare si flatulenta.

Afla mai multe despre Intoleranta la lactoza

Analize medicale recomandate in diareea copilului

Investigatiile recomandate in mod uzual pentru determinarea etiologiei care favorizeaza aparitia sindroamelor diareice la copil sunt reprezentate de:

  • Coprocitograma - analiza de laborator care presupune examinarea microscopica a materiilor fecale pentru identificarea de hematii, leucocite si mucus.
  • Examenul coproparazitologic - investigatie de laborator utilizata pentru identificarea parazitilor intestinali.
  • Coprocultura - analiza medicala prin intermediul careia sunt izolate bacterii enteropatogene care pot determina aparitia sindromului diareic la copil.
  • Teste rapide antigenice pentru determinarea infectiilor digestive cu Adenovirus si Rotavirus.
  • Teste rapide antigenice pentru determinarea antigenului Giardia in materiile fecale.
  • Determinarea din scaun a Clostridium difficile si toxina A si B.
  • Teste de genetica moleculara PCR din materii fecale pentru determinarea de patogeni virali, bacterieni si parazitari care determina aparitia sindromului diareic al copilului.
  • Teste genetice pentru determinarea intolerantei la lactoza.
  • Paneluri de alergeni alimentari pentru identificarea factorilor care favorizeaza aparitia alergiilor alimentare.
  • Determinarea serica de anticorpi anti Saccharomyces cerevisiae pentru diferentierea intre boala Crohn si colita ulcerativa. Determinarea serica a anticorpilor anti-citoplasma neutrofile.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Regimul alimentar al copilului cu diaree

In cazul sugarilor care prezinta sindrom diareic acut se recomanda continuarea alaptatului si hidratare corespunzatoare prin aport suplimentar oral de lichide care sa suplineaca pierderile digestive. Sugarii alimentati cu lapte praf beneficiaza de formule speciale fara lactoza care pot fi administrate pe durata manifestarilor digestive, dupa care se poate relua alimentatia normala. Laptele de vaca este primul aliment scos din alimentatie in cazul diareei copilului si ultimul reintrodus dupa remiterea simptomatologiei digestive.

In cazul copiilor diversificati este indicat sa se adopte un regim alimentar pana la remiterea sindromului diareic, care sa cuprinda alimente usor digerabile:

  • Paine prajita
  • Banane
  • Orez
  • Mere coapte fara coaja
  • Carne slaba fiarta sau la gratar
  • Hidratarea copilului este importanta pe toata durata de evolutie a simptomatologiei si trebuie asigurata prin consumul de ceaiuri neindulcite sau sucuri de fructe diluate cu apa.

Tratamentul diareei

Tratamentul diareic este simptomatic si etiologic avand ca scop remiterea manifestarilor si tratarea cauzei care le favorizeaza aparitia.

Tratamentul simptomatic cuprinde antispastice, antidiareice si antiemetice, care se administreaza numai la indicatia medicului si contribuie la ameliorarea crampelor abdominale, a diminuarii numarului de scaune apoase ale copilului si a senzatiei de greata.

Sarurile de rehidratare orala sunt recomandate pentru prevenirea aparitiei dezechilibrelor hidroelectrolitice majore la copiii cu sindrom diareic sever.

In cazul etiologiei bacteriene a diareei, medicul pediatru poate recomanda diferite clase de antibiotice in functie de rezultatele obtinute in urma efectuarii antibiogramei specifice germenului responsabil de aparitia manifestarilor.

Medicatia antiparazitara se administreaza numai in situatiile in care diareea se datoreaza unei parazitoze intestinale diagnosticata cu ajutorul investigatiilor de laborator specifice.

Bolile inflamatorii intestinale beneficiaza de tratamente specifice fiecarui caz in parte elaborate de catre medicul gastroenterolog.

 

Referinte:

Data publicării 25.10.2022
Data ultimei actualizari 28.04.2023