Diastaza abdominala in perioada de sarcina

Diastaza abdominala se defineste ca fiind o separare sau distantare a marginilor mediane ale celor 2 muschi drepti abdominali, ca urmare a intinderii fibrelor musculare. Aceasta intindere este determinata de cresterea in dimensiuni a uterului gravid. Diastaza abdominala este frecvent intalnita in trimestrul al III-lea de sarcina si poate persista pentru o perioada de pana la cateva luni dupa nastere.
Diastaza abdominala in perioada de sarcina

Extinderea tesutului aponevrotic cunoscut si sub denumirea de linia alba poate fi intalnita si in afara sarcinii in urmatoarele situatii:

  • La sugari si copii cu varsta de pana la 6 ani - majoritatea nou-nascutilor prezinta diastaza abdominala congenitala care se remite insa spontan prin utilizarea muschilor drepti abdominali (activitati fizice care implica catarare la locurile de joaca) pana la varsta de 3 - 6 ani.
  • Adolescenti - cresterea si dezvoltarea rapida specifica perioadei de adolescenta poate favoriza in anumite situatii aparitia diastazei abdominale.
  • Tulburarile de statica ale coloanei vertebrale.
  • Desfasurarea de activitati profesionale sau sportive care implica efort fizic intens si asociaza cresterea presiunii intraabdominale.
  • Inaintarea in varsta - la varstnici diastaza abdominala apare in mod frecvent ca urmare a patologiilor netratate ale coloanei vertebrale, la care se adauga diminuarea sintezei de colagen si stilul de viata sedentar.

Cuprins

Cauze si factori de risc diastaza abdominala

Principalii factori de risc implicati in aparitia diastazei abdominale sunt reprezentati de:

  • Multiparitate (numarul de sarcini anterioare)
  • Statura mica a mamei
  • Sarcina in evolutie la femei cu varsta de peste 35 de ani
  • Sarcina cu macrosom (fat de dimensiuni mari)
  • Sarcina multipla (gemeni, tripleti)
  • Nasterea vaginala care implica suprasolicitarea musculaturii abdominale in timpul expulziei.

Diastaza abdominala la copii

Diastaza abdominala este frecvent intalnita la nou-nascuti si se datoreaza unei laxitati fiziologice a fasciei dintre cei 2 muschi drepti abdominali. Diastaza abdominala congenitala a nou-nascutului NU constituie o hernie si se remite (dispare) spontan in majoritatea cazurilor pana la varsta de 3 ani a copilului, odata cu dezvoltarea si tonifierea musculaturii abdominale.

Persistenta diastazei abdominale la copil poate determina aparitia dificultatilor de mentinere ale echilibrului postural cu afectarea achizitiilor motorii ale sugarului. Pe termen lung, copilul poate prezenta complicatii ca urmare a persistentei diastazei abdominale de tipul:

  • Constipatiei cronice
  • Incontinentei urinare
  • Durerilor abdominale
  • Anxietatatii datorate sentimentului de depreciere personala.

Diastaza abdominala la barbati

Principala cauza de aparitie a diastazei abdominale la persoanele de sex masculin este reprezentata de:

  • Cresterea semnificativa in greutate.
  • Casexia (deficitul nutritional sever) cu ascita.
  • Patologiile hepatice sau tumorale ale vicerelor care evolueaza cu aparitia ascitei abdominale voluminoase si laxitatea musculara crescuta.
  • Anumite activitati profesionale si sporturi de performanta care implica ridicarea de greutati pot favoriza aparitia extinderii liniei albe la persoanele de sex masculin, in situatia in care acestea nu opteaza pentru purtarea unui corset abdominal de sustinere in timpul depunerii de efort fizic.

Diastaza abdominala simptome

La sugari si copiii mici afectiunea se manifesta prin:

  • Dificultate de ridicare si mentinere a capului ridicat
  • Tulburari ale respiratiei in timpul efortului fizic
  • Dificultate de trecere din decubit dorsal in sezut
  • Dificultate in mentinerea echilibrului postural si de coordonare a miscarilor
  • Constipatie cronica
  • Dureri abdominale.

La adulti diastaza abdominala accentuat afecteaza calitatea vietii prin aparitia durerilor la nivel abdominal si lombar, a tulburarilor de tranzit intestinal si a disconfortului algic in timpul contactului intim.

Limitarea functionala datorata slabirii fibrelor musculare de la nivel abdominal si pelvin poate genera nevoia pacientului de a adopta posturi vicioase care sunt insotite de dureri la nivelul articulatiilor soldurilor si genunchilor.

Diagnosticul de diastaza abdominala

Diagnosticul diastazei abdominale este efectuat de catre medicul internist sau chirurg cu ajutorul anamnezei si al examenului fizic al pacientului. In anumite situatii, medicul curant poate recomanda efectuarea unei ecografii abdominale, CT sau RMN abdomino-pelvin pentru estimarea distantarii produse intre marginile mediane ale celor 2 muschi drepti abdominali.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament diastaza abdominala

In majoritatea situatiilor, diastaza se remite in decurs de cateva luni postpartum odata cu redobandirea tonicitatii musculaturii abdominale, insa exista si cazuri in care aspectul abdomenului nu este redobandit in totalitate dupa nastere. Kinetoterapeutul poate recomanda dupa nastere, efectuarea unui program de exercitii izometrice speciale, dar si kinesiotaping (aplicarea de benzi kinesiologice) pentru ameliorarea diastazului postpartum.

Eficacitatea exercitiilor recomandate de catre kinetoterapeut se datoreaza mentinerii contractiei izometrice pe tot parcursul executarii acestora si a respiratiilor corecte care aplicate in mod regulat contribuie la redobandirea functionalitatii si aspectului estetic al abdomenului dupa perioada de sarcina.

Reapropierea muschilor drepti abdominali prin intermediul exercitiilor de kinetoterapie poate dura intre 3 luni si 1 ani in functie de severitatea distazei abdominale si de caracteristicile fiziologice ale fiecarei paciente in parte.

Practicarea inotului si a exercitiilor de yoga reprezinta alte metode care pot fi aplicate cu succes pentru diminuarea diastazului postpartum.

Abdominoplastia

Abdominoplastia este o metoda de tratament chirurgical adresata persoanelor care prezinta distazis abdominal de diferite etiologii. Aceasta interventie are ca scop imbunatatirea aspectului abdomenului prin indepartarea excesului de piele si grasime si repozitionarea tesuturilor conjunctive prin intermediul suturilor chirurgicale.

Interventia chirurgicala pentru tratarea diastazului abdominal este recomandata persoanelor care prezinta o distanta de cel putin 5 cm intre marginile mediane ale muschilor drepti abdominali, in punctul maxim de distensie al liniei albe, acest criteriu fiind reprezentativ pentru diagnosticul de diastaza abdominala severa.

Abdominoplastia postpartum poate fi efectuata atat la femeile care au nascut natural, cat si la cele care au optat pentru cezariana, medicul plastician avand posibilitatea de a incorpora cicatricea postcezariana in incizia chirurgicala efectuata pentru indepartarea surplusului de grasime si piele inestetica de la nivelul abdomenului inferior.

Abdominoplastia este precedata de un examen clinic amanuntit al pacientei si NU este recomandata in situatiile in care persoana in cauza:

  • Intentioneaza sa piarda in greutate in viitorul apropiat
  • Planuieste o sarcina
  • Prezinta un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 30.

Recuperarea dupa tummy tuck este de lunga durata si in anumite situatii poate determina aparitia de parestezii (senzatie de furnicatura, amorteala sau intepatura) la nivelul abdomenului si al regiunii superioare a coapselor timp de cateva luni dupa interventie. Repozitionarea tesuturilor abdominale poate afecta intr-o anumita masura nervii senzitivi din regiunea abdominala la nivelul careia s-a intervenit, determinand aparitia paresteziilor temporare.

Inflamatia de la nivelul tesuturilor abdominale poate persista pentru o perioada de timp ce poate fi cuprinsa intre 6 saptamani si 3 luni, pacienta fiind indrumata sa evite efortul fizic intens in perioada de recuperare postinterventionala.

Dupa realizarea abdominoplastiei, medicul chirurg plastician recomanda purtarea unui corset abdominal intre 4 pana si 6 luni pentru prevenirea edemului lezional si facilitarea proceselor de vindecare ale tesuturilor asupra carora s-a intervenit.

Alaptarea si desfasurarea activitatilor cotidiene necesare ingrijirii sugarului imediat dupa nastere pot fi ingreunate de purtarea unui corset abdominal, astfel incat majoritatea femeilor opteaza pentru amanarea acestei interventii chirurgicale pana la implinirea varstei de cel putin 1 an a copilului.

Diastaza abdominala netratata

Slabirea fibrelor musculare de la nivel abdominal in timpul sarcinii pot determina pierderea functiei de stabilizare si sustinere asigurata de catre muschii drepti abdominali, favorizand aparitia durerilor lombare si a viciilor de postura.

Secundar poate fi afectata functionalitatea musculaturii pelvine cu aparitia incontinentei urinare si a tulburarilor de statica pelvina (prolapsul organelor abdominale la nivelul vaginului). Tulburarile de tranzit intestinal, balonarea si dispareunia (durerea in timpului contactelor intime) constituie alte manifestari neplacute care apar in evolutia diastazei abdominale netratate.

Complicatii

Pe termen lung, diastaza abdominala postpartum poate afecta calitatea vietii pacientei prin limitarea capacitatii de efectuare a anumitor activitati fizice care implica ridicarea de greutati sau tranzitia din decubit dorsal in sezut.

In cazuri severe, slabirea tesutului conjunctiv de la nivel abdominal poate genera aparitia herniilor abdominale care pot evolua cu aparitia necrozei tesuturilor herniate. Tulburarile de mecanica articulara datorate diastazei abdominale netratate pot afecta articulatiile coxo-femurale, ale genunchiului si maleolei, fiind insotite de durere si impotenta functionala la nivelul membrelor pelvine ale pacientei.

Principala metoda de prevenire a diastazei abdominale este reprezentata de efectuarea de exercitii fizice pentru intarirea musculaturii abdominale inca din timpul sarcinii si adoptarea unei alimentatii corecte care sa previna castigul ponderal excesiv. Purtarea corsetelor abdominale in timpul efectuarii activitatilor fizice care suprasolicita musculatura parietala, dar si in perioada de dupa nastere, previne slabirea liniei albe.


 
Referinte:

Data publicării 14.08.2023