Vertijul – cauze de aparitie, manifestari, tratament

Mentinerea constienta a unei pozitii statice sau dinamice se numeste echilibru si reprezinta un mecanism complex la care contribuie buna functionare a sistemului vestibular din urechea interna, vederea si o serie de receptori musculari si articulari. Perturbarea armoniei dintre acesti factori conduce la aparitia vertijului sau “ameteala” in termeni populari.
Vertijul – cauze de aparitie, manifestari, tratament

Cuprins

Vertij cauze

Vertijul este o afectiune reprezentata de iluzia de miscare rotatorie in care pacientul are senzatia ca lucrurile se invart in jurul sau, chiar si in stare de repaos (pacientul nu se misca - adopta o pozitie statica). In functie de problemele de sanatate asociate si de organul afectat, vertijul poate fi clasificat astfel:

  • Vertij periferic este provocat de o afectare la nivelul urechii interne (otite - inflamatii de cauza bacteriana sau virala a urechii interne)
  • Vertij central apare secundar afectiunilor de trunchi cerebral sau cerebel (traumatisme cranio-cerebrale, consum de alcool, stupefiante, medicamente, scleroza multipla, accident vascular cerebral, formatiuni tumorale cerebrale, migrene).

Cum se manifesta vertijul?

Vertijul apare brusc si poate sa dureze de la cateva minute pana la cateva ore in functie de mecanismul care ii induce aparitia. In anumite situatii, pacientii pot intampina greutati in desfasurarea activitatilor zilnice din cauza dificultatii de a se deplasa sau de a fixa privirea intr-un punct izolat. Vertijul poate asocia uneori nistagmus ocular – acesta constituie o tulburare de statica si dinamina oculara si consta in miscare ritmica, involuntara si in aceeasi directie a globilor oculari.

Simptome specifice afectarii urechii interne sunt reprezentate de:

  • Tinitus - atunci cand apare o senzatie de tiuit in urechi
  • Hipoacuzie - scaderea acuitatii auditive
  • Otoree - secretie auriculara patologica.

Dereglarea sistemului vegetativ poate determina aparitia de:

  • Greata
  • Varsaturi
  • Tahicardie
  • Transpiratii care insotesc nesiguranta miscarilor si dezechilibrul postural specifice vertijului.

Tulburarile de vedere (vederea dubla), de deglutitie sau de vorbire, alaturi de vertij, sunt simptome specifice deficitelor neurologice de cauze variate.

Diagnosticul vertijului

Diagnosticul afectiunii poate fi multidisciplinar, acesta fiind stabilit in urma unui consult de specialitate si al unor investigatii neurologice, oftalmologice, cardiologice, reumatologie sau otolaringologice in functie de severitatea starii de ameteala, al duratei, simptomelor asociate si al istoricului de boala al pacientului.

In multe cazuri, vertijul are drept sursa o afectare a urechii interne. Frica, anxietatea si stresul, tot mai frecvente in ultima perioada, sunt adesea surse ale starilor de vertij. Acestea pot sa contribuie la modificarea pozitiei normale a otolitelor din urechea interna, fapt ce conduce la aparitia dezechilibrului.

In clinica Medicover The Bridge din Bucuresti vertijul poate fi diagnosticat intr-o maniera complet neinvaziva pentru pacient prin intermediul unul aparat medical de top – posturograf.

Prin porturografia computerizata, medicul specialist ORL, determina cauza aparitiei dezechilibrelor – daca este o problema de ordin neurologic sau ortopedic ori daca este vorba despre afectarea urechii interne. In primele doua situatii, pacientul se poate indrepta ulterior catre un medic neurolog sau ortoped in vederea tratarii patologiei, iar daca se constata in urma posturografiei ca vertijul este cauzat de o afectiune ce tine de urechea interna, tot cu ajutorul posturografului, medicul ORL va trata vertijul prin reabilitare vestibulara.

Reabilitarea sau reeducarea vestibulara personalizata este nedureroasa si neinvaziva. Citeste mai multe informatii despre serviciul de reabilitare vestibulara pentru tratamentul vertijului.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament vertij

Tratamentul este specific factorilor declansatori si se administreaza numai la indicatia medicului curant, in anumite situatii evenimentul fiind autolimitat (dispare fara interventie terapeutica).

Evitarea factorilor declansatori cum sunt stresul si calatoriile lungi cu masina, vaporul, avionul sau trenul pot fi utile pentru prevenirea vertijului, iar in cazul in care deplasarile nu pot fi eliminate, administrarea de antiemetice se poate dovedi utila.

Infectiile urechii interne de origine bacteriana insotite de vertij beneficiaza de tratament antibiotic, in timp ce cauzele neurologice ale evenimentului prezinta indicatie terapeutica specifica de boala (chirurgicala in cazul tumorilor cerebrale, medicatie specifica atacului vascular cerebral, evacuarea hematoamelor post traumatism cranio-cerebral).

Reabilitarea vestibulara

Terapia prin reabilitare vestibulara implica un set de exercitii/ miscari 100% individualizat efectuate de catre pacientul cu vertij sub supravegherea medicului.

Procedurile se efectueaza in cabinetul medicului specialist ORL si constau in asezarea in picioare a pacientului pe o platforma fixa, atasata la senzori de presiune si miscare ce inregistreaza toate miscarile pacientului (voluntare si involuntare) si le transmit in timp real unui soft specializat a carui functie este compilarea si prelucrarea datelor - declara dr. Mihai Ticea, medic specialist ORL.

Acest tip de terapie ajuta la gestionarea starilor de amteala si a problemelor de echilibru. In functie de particularitatile cazului si de indicatia medicului, numarul de sedinte de reabilitare vestibulara poate sa varieze.

Cine are nevoie de reabilitare vestibulara?

Tulburarile de echilibru nu reprezinta doar o stare de disconfort trecatoare, ci o problema de sanatate care merita toata atentia pentru ca uneori poate fi simptom al unei alte afectiuni si altereaza bunastarea fizica si psihica a pacientilor, punandu-i in dificultate inclusiv in realizarea unor activitati zilnice obisnuite.

Reabilitarea vestibulara se adreseaza pacientilor cu:

  • Vertij
  • Boala Meniere
  • Labirintita (nevrita vestibulara) - in majoritatea cazurilor apare fie ca urmare a unei infectii virale (exemplu oreion, gripa), fie ca urmare a unei infectii bacteriene (de exemplu o otita care nu a fost trata corespunzator) si presupune inflamatia unei cavitati ce intra in structura urechii interne - labirintul, de aici si denumirea afectiunii.
  • Persoane care au istoric de caderi din cauza pierderii echilibrului.

Avantajele terapiei de reabilitare vestibulara sunt reprezentate de:

  • Reducerea disconfortului cauzat de pierderile de echilibru
  • Reducerea riscului de cadere si accidentari
  • Ameliorarea ametelilor
  • Imbunatatirea capacitatii de stabilizare a imaginii (vederea).

Pacientul poate observa imbunatatirile pe masura ce efectueaza sedintele de reabilitare vestibulara.

 

Va confruntati cu ameteala si vertij? Programati o consultatie de specialitate pentru evaluare si tratament vertij. Atat evaluarea initiala, cat si tratamentul sunt nedureroase, nu presupun o pregatire deosebita a pacientului si se pot realiza direct in cabinetul medicului ORL.

 

Referinte: 

Data publicării 31.01.2023