Vergeturile: de ce apar si cum le tratam

Vergeturile reprezinta cicatrici tegumentare care se pot manifesta atat la persoanele de sex feminin cat si la barbati, in special la adolescenti si in timpul sarcinii.
Vergeturile: de ce apar si cum le tratam

Cuprins

Ce reprezinta vergeturile?

Vergeturile reprezinta cicatrici tegumentare care se pot manifesta atat la persoanele de sex feminin cat si la barbati, in special la adolescenti si in timpul sarcinii.

De ce apar vergeturile?

Mecanismele patologice implicate in aparitia rupturii fibrelor de colagen si a inflamatiei care determina modificari inestetice la nivelul pielii, sunt reprezentate de distensia tegumentara urmata de degranulare mastocitara si lezarea secundara a elastinei.

Predispozitia genetica, fluctuatiile hormonale, cresterea brusca a masei musculare sau a tesutului adipos si perioada de sarcina (striae gravidarum), reprezinta o parte din cauzele vergeturilor inestetice. Cresterea accelerata in greutate si inaltime apare mai frecvent pe parcursul pubertatii si poate favoriza intinderea pielii in anumite zone ale corpului cu aparitia modificarilor inestetice la adolescenti (striae distensae).

Interventiile chirurgicale pentru marirea sanilor, cresterea masei musculare prin practicarea antrenamentelor fizice intense alaturi de administrarea de preparate corticosteroide pot determina modificari specifice la nivelul fibrelor de colagen, cu ruperea acestora si aparitia tesutului cicatriceal.

Sindromul Cushing si patologiile glandei suprarenale reprezinta afectiuni care pot genera in evolutia lor aparitia de vergeturi secundare cresterii nivelului de cortizon. Sindromul Marfan reprezinta o afectiune dobandita care determina aparitia unei mutatii genetice cu afectarea sintezei de fibrilina 1 (proteina implicata in dezvoltarea tesutului conjunctiv al organismului) si implicit degradarea calitatii fibrelor de colagen care intra in constitutia tegumentului. Sindromul Ehlers Danlos reprezinta o alta patologie ereditara in cadrul careia sunt afectate tesuturile conjunctive ale organismului, prin mutatii genetice specifice care determina aparitia modificarilor tegumentare de tipul vergeturilor.

Cum se manifesta vergeturile?

Leziunile determinate de ruperea fibrelor de colagen de la nivelul pielii determina modificari sub forma unor linii cutanate de coloratie rosiatica, insotite de prurit si senzatia de arsura, care in timp isi schimba coloratia si devin sidefii. In anumite situatii aspectul se poate estompa, insa procesul necesita timp indelungat de evolutie pentru desfasurarea proceselor de refacere a pielii intinse. Principalele zone predispuse la aparitia vergeturilor sunt reprezentate de glandele mamare, brate, abdomen, coapse, solduri si fese.

Aspectul vergeturilor poate varia in functie de vechime si zonele la nivelul carora se manifesta, aspectele clinice cele mai des intalnite fiind:

  • Depresiuni liniare (santuri sau adancituri);
  • Coloratie roz, rosiatica, violet, albastra (striae caerulea) sau sidefie;
  • Dispunere verticala a leziunilor in cazul acumularilor bruste de masa musculara sau tesut adipos;
  • Dispunere orizontala in cazul cresterii rapide in inaltime.

Vergeturile: de ce apar si cum le tratam

Diagnosticul vergeturilor

Diagnosticul este stabilit cu ajutorul anamnezei care aduce informatii cu privire la modificari bruste ale greutatii corporale intr o perioada scurta de timp sau o eventuala sarcina recenta si al examenului clinic al pacientului efectuat de catre medicul dermatolog.

Tratamentul vergeturilor

Tratamentul vergeturilor are ca scop estomparea aspectului inestetic al acestora si se adreseaza in special leziunilor aparute recent de culoare roz sau rosiatica (striae rubrae). Alimentatia echilibrata bogata in zinc si vitaminele A si vitamina C contribuie la mentinerea elasticitatii pielii si previne fluctuatile bruste ale greutatii care predispun la aparitia leziunilor inestetice.

Utilizarea de creme antivergeturi pe baza de retinoizi prezinta efecte benefice in cazul vergeturilor, insa prezinta contraindicatie la gravide si in timpul alaptarii datorita efectelor secundare toxice ale substantelor active.

Optiunile terapeutice variza in functie de necesitatile pacientului si sunt reprezentate de:

  • Mezoterapie: tratament medical minim invaziv care consta in administrarea prin injectare la nivelul dermului a unor substante sau cocktailuri de substante, intr-o maniera personalizata, in functie de necesitatile pacientului
  • Carboxiterapie: o metoda de stimulare a reinnoirii fibrelor de colagen lezate si redobandirea elasticitatii pielii prin injectarea de dioxid de carbon in zonele cu vergeturi
  • Microneedling medical: procedura utilizeaza radiofrecventa pentru stimularea productiei de colagen in urma careia pielea isi recapata fermitatea
  • Tehnica cronosderm sau dermapen are ca scop estomparea coloratiei vergeturilor printr o tehnica de microneedling speciala
  • Peeling chimic: metoda utilizeaza substante chimice neagresive pentru obtinerea unui efect de biorevitalizare in urma proceselor de exfoliere blande
  • Laserul CO2: o metoda de tratament utilizata in cazul vergeturilor mai vechi cu aspect sidefiu;
  • Microdermabraziunea: tratamentul de microdermabraziune utilizeaza microcristale pentru exfolierea stratului superficial de piele si stimularea productiei naturale de colagen cu atenuarea aspectului vergeturilor si redobandirea fermitatii pielii.

Indiferent de metoda de tratament aplicata trebuie retinut faptul ca vergeturile nu pot fi eliminate complet ci doar atenuate prin obtinerea unui aspect estetic imbunatatit al zonelor afectate.

Interventiile chirurgicale pentru indepartarea pielii afectate de vergeturi sunt practicate rar, la persoanele care asociaza exces de piele flasca in anumite zone ale corpului in urma pierderilor ponderale semnificative. Interventia are ca scop atat reducerea aspectului inestetic cat si prevenirea infectiilor tegumentare la aceasta categorie de pacienti.

Afla mai multe:

Data publicării 02.02.2022
Data ultimei actualizari 23.05.2022