Varicocel: simptome si tratament

Varicocelul este o dilatare a venelor situate la nivelul testiculelor, care poate afecta atat adultii, cat si copiii de sex masculin. Afectiunea debuteaza in mod frecvent dupa perioada pubertatii, intre 13 si 30 de ani, si evolueaza in timp putand determina dezvoltare testiculara anormala si infertilitate la adultul de sex masculin.
Varicocel: simptome si tratament

Cuprins

Ce este varicocelul?

Dilatarea venelor spermatice este cauzata de anomalii de dezvoltare ale acestora, ceea ce impiedica preluarea sangelui neoxigenat de la nivel scrotal si deversarea lui catre vena renala. Varicocelul apare ca urmare a unei disfunctii valvulare care favorizeaza staza si dilatare venoasa secundara.

Varicocelul este situat mai frecvent in partea stanga a scrotului, dilatarea acestor vene fiind datorata mai multor cauze:

  • Vena spermatica stanga este mai lunga cu 10 cm fata de cea dreapta
  • Vena spermatica stanga nu este prevazuta cu valvule
  • Unghiul de varsare a venei spermatice stangi in vena renala stanga este drept, fapt care predispune la staza venoasa
  • Colonul comprima vena spermatica stanga
  • Artera spermatica stanga prezinta un traiect spiralat in jurul venei spermatice stangi.

In afara cauzelor anatomice, varicocelul se mai poate datora disfunctiilor endocrine sau functionale, principalii factori de risc implicati in aparitia acestei patologii fiind reprezentati de ortostatismul prelungit, efort fizic brusc si intens, predispozitie constitutionala la acesta afectiune sau endoteliu vascular slab calitativ.

Varicocelul reprezinta o afectiune evolutiva care poate determina reducerea in dimensiuni a testiculului afectat, flebite spermatice si infertilitatate, astfel ca in anumite situatii, tratamentul chirurgical poate fi utilizat ca metoda preventiva de tratament, pentru conservarea functiei reproductive masculine.

Varicocel simptome

Tabloul clinic al pacientilor diagnosticati cu varicocel este in mod frecvent alcatuit din urmatoarele simptome si manifestari:

  • Durere sau disconfort dureros la nivelul scrotului, accentuata de statul in picioare si dupa efort fizic
  • Durere scrotala intensa dupa contact intim
  • Mictiuni frecvente
  • Incontinenta urinara
  • Prurit la nivel scrotal
  • Tulburari ale vietii sexuale si scaderea libidoului.

Exista insa si situatii in care varicocelul este asimptomatic, in lipsa manifestarilor mai sus enumerate, afectiunea fiind diagnosticata intamplator, in cursul investigatilor de rutina sau al celor recomandate pentru determinarea cauzelor de infertilitate masculina.

Consultul urologic si diagnosticul de varicocel

Diagnosticul de varicocel este stabilit de catre medicul urolog in cadrul unui examen clinic amanuntit care presupune inspectie vizuala si palpare a scrotului atat in decubit dorsal (culcat), cat si in ortostatism (stand in picioare). In anumire situatii, varicocelul nu este vizibil la simpla inspectie vizuala, insa la palpare se poate distinge prezenta unei mase scrotale determinata de un conglomerat de vene dilatate, de mici dimensiuni, moale, foarte mobila si nedureroasa.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Ultrasonografia Doppler scrotala reprezinta o investigatie imagistica recomandata in mod frecvent de catre medicul specialist pentru stabilirea diagnosticului de varicocel. Ecografia Doppler scrotala presupune examinarea vascularizatiei scrotale cu ajutorul unei sonde ce emite ultrasunete de intensitate inalta, pentru evidentierea refluxului venos renospermatic.

Ultrasonografia Doppler scrotala poate fi utilizata atat pentru diagnosticarea varicocelului, cat si pentru eliminarea altor cauze posibile ale stazei venoase - torsiune testiculara, hernie inghinala, cancer testicular si evidentierea de leziuni sau obstructii la nivelul venelor spermatice. Flebografia spermatica si termografia sunt utilizate mai rar, in cazuri selectate de pacienti cu varicocel.

Spermograma reprezinta o investigatie de laborator care poate fi recomandata pacientilor cu varicocel pentru evidentierea oligoastenospermiei - modificarea numarului si a motilitatii spermatozoizilor, conditie medicala care determina infertilitate masculina. Dozarile hormonale de FSH, LH, Lh-RH, inhibina si testosteron sunt utilizate pentru decelarea dezechilibrelor endocrine care apar la pacientii cu varicocel.

Cum afecteaza varicocelul fertilitatea la barbati?

Cum afecteaza varicocelul fertilitatea la barbati?

Varicocelul poate determina in anumite situatii aparitia infertilitatii la barbati printr-o serie de modificari chimice si fizice care afecteaza procesul de spermatogeneza:

  • Cresterea temperaturii la nivelul bursei scrotale
  • Cresterea concentratiilor de oxid nitric, o substanta vasodilatatoare care afecteaza spermatogeneza
  • Scaderea aportului de oxigen catre celulele spermatogenice.

Aceste modificari afecteaza buna desfasurare a procesului de spermatogeneza si reprezinta o cauza frecventa de anomalii genetice ale materialului celular continut in sperma. Exista studii cu ajutorul carora s-a demonstrat faptul ca anumiti pacienti prezinta modificari cromozomiale ce cresc riscul de aparitie al varicocelului, dar si al spermatozoizilor neviabili.

Tratament varicocel

Tratamentul simptomatic al varicocelului presupune:

  • Utilizarea unui suspensor pentru sustinerea organelor genitale
  • Administrarea de analgezice pentru ameliorarea disconfortului sau al durerilor
  • Evitarea ortostatismului prelungit
  • Tratamentul etiologic al varicocelului este reprezentat de interventia chirurgicala care poate fi efectuata in mai multe moduri.

Operatia de varicocel

Operatia de varicocel are ca scop restabilirea fluxului sangvin prin devierea acestuia catre o vena functionala si poate fi realizat in mai multe moduri, in functie de metoda de abord utilizata de catre chirurg:

  • Varicocelectomia retroperitoneala prin metoda deschisa, presupune ligaturarea venelor testiculare la nivelul orificiului inghinal intern
  • Chirurgia laparoscopica permite vizualizarea in timp real a venelor testiculare dilatate, cu ajutorul unei camere video inserate prin intermediul unei incizii de mici dimensiuni
  • Tehnica subinghinala reprezinta cea mai utilizata metoda de tratament chirurgical a varicocelului deoarece permite abordul tuturor venelor care dreneaza testiculul, fapt ce determina o rata de recurenta scazuta a bolii
  • Embolizarea selectiva a venei testiculare este mai laborioasa si prezinta riscuri semnificative, insa prezinta o rata de succes cuprinsa intre 75-90%. Procedura consta in injectarea la nivelul patului venos dilatat al unui agent ocluziv, insa exista riscul de aparitie al trombembolismului pulmonar sau de injurie renala ireversibila in situatia in care materialul ocluziv migreaza de la locul injectarii.

Beneficiile pe care le aduc interventiile chirurgicale la pacientii cu varicocel sunt reprezentate de:

  • Revenirea testiculului afectat la dimensiunile normale, dezvoltarea normala a testiculului cu prezervarea functiei reproductive in cazul adolescentilor cu varicocel
  • Imbunatatirea numarului si calitatii spermatozoizilor
  • Imbunatatirea viabilitatii spermatozoizilor pentru efectuarea unei proceduri de fertilizare in vitro.

Toate procedurile chirurgicale enumerate prezinta avantaje si dezavantaje, principalele riscuri ale acestei metode de tratament fiind:

  • Acumularea de fluid in jurul testiculelor-hidrocel
  • Formarea de hematoame intrascrotale
  • Recurenta dilatatiilor venoase
  • Infectii postoperatorii
  • Lezarea unei artere
  • Durere testiculara cronica.

Evaluarea riscurilor si beneficiilor care decurg din realizarea interventiei chirurgicale pentru tratarea varicocelului trebuie efectuata impreuna cu pacientul, pentru stabilirea celei mai bune optiuni curative in functie de fiecare caz in parte.

Perioada de recuperare dupa realizarea interventiei chirurgicale in cazul varicocelului dureaza intre cateva zile si cateva saptamani. Medicul curant poate prescrie medicatie antialgica pentru diminuarea durerilor postoperatorii, insa in majoritatea situatiilor, pacientul poate reveni la activitatile zilnice obisnuite in decurs de 1 saptamana de la operatia de varicocel. Se recomanda evitarea efortului fizic timp de 2 saptamani post interventie sau pana la recomandarea medicului.

 

Referinte:

Data publicării 26.07.2022
Data ultimei actualizari 08.05.2023