Varicele: factori predispozanti, diagnostic si tratament

Varicele reprezinta o suferinta cronica a sistemului venos profund care se transmite prin intermediul venelor perforante catre sistemul venos superficial determinand aparitia dilatatiilor ireversibile ale venelor superficiale subtegumentare.
Varicele: factori predispozanti, diagnostic si tratament

Cuprins

Ce sunt varicele

Varicele reprezinta o suferinta cronica a sistemului venos profund care se transmite prin intermediul venelor perforante catre sistemul venos superficial determinand aparitia dilatatiilor ireversibile ale venelor superficiale subtegumentare. Boala poate avea si alte localizari inafara membrelor inferioare afectand venele spermatice (varicocel), hemoroidale (hemoroizi) sau esofagiene (varice esofagiene).

Care sunt factorii predispozanti ai varicelor

Principala cauza de aparitie a varicelor este reprezentata de insuficienta valvulara venoasa (peretele venos este prevazut cu valve care favorizeaza circulatia antigravitationala sangvina) ce cauzeaza reflux venos insotit de cresterea presiunii vasculare si aparitia dilatatiilor varicoase la nivelul picioarelor.

Factorii cel mai frecvent implicati in aparitia bolii sunt:

  • Fiziologici: sarcina, menopauza, varsta inaintata;
  • Obezitatea;
  • Traumatisme musculare repetate in special in cazul sportivilor de performanta;
  • Factori genetici: avalvulie congenitala;
  • Ereditari;
  • Profesionali: persoane care isi desfasoara activitatea in conditii de ortostatism prelungit.

Varicele: factori predispozanti, diagnostic si tratament

Cum se manifesta varicele

Primele manifestari ale bolii sunt reprezentate de senzatia de picioare grele, sindromul “picioarelor neliniștite” in timpul somnului nocturn, senzatia de prurit sau alterarea sensibilitatii la cald/rece. Ulterior apar dilatatiile venoase vizibile subtegumentar > de 3 mm, ca trasee venoase sinuoase, albastrui inchise, care pot fi simtite la palpare. In timp dilatatiile varicoase pot fi insotite de edem local si crampe musculare la nivelul membrului inferior la mersul pe jos sau in efort prelungit (mers pe bicicleta, urcarea scarilor).

Diagnosticul varicelor

Stabilirea diagnosticului se face pe baza anamnezei si al examenului clinic cu pacientul in ortostatism si in sezut. Ulterior, pot fi utilizate metode de investigatie noninvazive asa cum este ecografia Doppler pentru estimarea insuficientei valvulare sau minim invazive de tipul flebografiei si varicografiei cu substante de contrast care evidentiaza traiectul venelor modificate si punctul de plecare al acestora.

Care este tratamentul in cazul varicelor

Tratamentul profilactic urmareste evitarea sedentarismului, al ortostatismului (statului in picioare) prelungit si a factorilor care predispun la aparitia bolii: obezitate, fumat, traumatisme locale repetate, bai fierbinti, saune. Utilizarea ciorapilor medicinali ca mijloc de contentie externa permanenta este recomandata tuturor pacientilor cu boala varicoasa avand rezultate favorabile.

Recomandata este si evitarea posturilor vicioase care sa accentueze blocajul sangvin venos de tipul picior peste picior sau cu membrele inferioare la marginea patului, in schimb fiind indicata ridicarea acestora pe un plan usor inclinat deasupra nivelului inimii (pe timpul noptii).

Tratamentul medicamentos cuprinde preparate flebotonice care sa sustina si sa imbunatateasca functia venoasa valvulara cu reducerea edemului local.

Tratamentele minim invazive de tipul scleroterapiei care consta in injectarea (sub anestezie locala) in vena a unei substante sclerozante care sa “inchida” venele varicoase, interventia fiind efectuata sub ghidaj ecografic cu ajutorul unui cateter de dimensiuni reduse. Interventia laser este utilizata in special pentru venele dilatate de calibru mic in scopul obtinerii unei imbunatatiri de ordin cosmetic.

Tratamentul chirurgical clasic de indepartare a vasului dilatat este reprezentat de flebectomii si stripping vascular in timp ce chirurgia venoasa endoscopica se adreseaza in special cazurilor complicate cu aparitia ulcerului varicos.

Afla mai multe: 

Data publicării 19.03.2021