Protectia ochilor vara. Ghid pentru alegerea ochelarilor de soare

Stiai ca ochelarii de soare contrafacuti sunt mai periculosi pentru sanatatea ochilor decat daca nu ai purta deloc? Este important sa iti protejezi ochii de actiunea nociva a razelor ultraviolete, insa in egala masura trebuie ca ochelarii de soare pe care ii porti sa ofere protectia corespunzatoare.
Protectia ochilor vara. Ghid pentru alegerea ochelarilor de soare

Cand trebuie purtati ochelarii de soare si ce rol au?

Se recomanda purtarea ochelarilor de soare atat vara, cat si in sezonul rece atunci cand soarele straluceste puternic. Expunerea prelungita la razele ultraviolete este nociva pentru ochi, pe termen lung putand cauza afectiuni oculare. Ochelarii de soare au rolul de a bloca razele UV nocive, iar in plus, ei protejeaza si de vant, praf, alte particule care pot intra in ochi, in unele cazuri, chiar si de microtraumatisme. 

Totodata, nu este indicat sa fie purtati tot timpul deoarece ochii se pot obisnui cu o luminozitate scazuta, ceea ce poate sa contribuie la dezvoltarea unei sensibilitati crescute la lumina.

Afectiuni oculare cauzate de razele ultraviolete

In functie de intensitate si timpul de expunere, razele ultraviolete pot induce leziuni ale pleoapelor, corneei, cristalinului si retinei.

 • Corneea este cea mai expusa si, astfel, prima afectata. Expunerea prelungita la soare, fara a ne proteja ochii, poate provoca keratita, o arsura la nivelul corneei, care se manifesta prin inrosirea ochilor, vedere incetosata, durere puternica, lacrimare, fotofobie. La aparitia unuia sau mai multor dintre simptomele enumerate aici, este recomandata o consultatie oftalmologica de urgenta, pentru prescrierea tratamentului corect.
 • Alte afectiuni care pot aparea sunt pinguecula si pterigionul la nivelul conjunctivei, cataracta la nivelul cristalinului, prin expuneri indelungate si pe perioade mari de timp, retinopatiile solare si arsurile solare la nivelul retinei, acestea din urma fiind afectiuni grave, care pot duce la o scadere mare a acuitatii vizuale.

Exista studii care arata ca expunerea prelungita la raze UV poate determina aparitia unor formatiuni tumorale la nivelul conjunctivei, care pot invada corneea sau globul ocular, cu potential de pierdere a vederii.

Ochii copiilor sunt, de asemenea, predispusi la afectarea cronica a radiatiei UV datorita unor particularitati anatomice: iris mai deschis la culoare, pupila mai mare decat la adult si timpul lung petrecut in aer liber. De aceea, protectia ochilor fata de radiatia UV trebuie inceputa de la varste mici  cu ochelari de soare speciali pentru copii.

Ce se intampla daca porti ochelari de soare contrafacuti?

Pupila ochiului are un mecanism de autoaparare, la lumina puternica se contracta, iar la lumina slaba se dilata, in primul caz, pentru a bloca o parte din lumina sa intre in ochi, in al doilea, pentru a permite sa intre o cantitate mai mare de lumina. Ochelarii de soare de calitate blocheaza lumina, dar si razele nocive pentru ochi. In cazul in care nu sunt de calitate, adica nu au filtre de protectie, reduc doar luminozitatea, pupila se dilata si, de fapt, permite intrarea unei cantitati mai mari de raze nocive in ochi decat daca nu ai purta ochelarii de soare, situatie in care s-ar activa mecanismul de autoprotectie.

Caracteristicile ochelarilor de soare de calitate

Ochelarii de soare de calitate trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

 • Filtre de protectie fata de razele ultraviolete
 • Lentile de calitate, care ofera o imagine clara, fara distorsiuni
 • Rezistenta lentilelor si ramelor (sa nu raneasca in cazul unui traumatism).

Pentru a te asigura ca ochelarii de soare pe care ii cumperi sunt de calitate, trebuie sa ii achizitionezi din surse de incredere si intotdeauna trebuie sa aiba:

 • Marcajul CE inscriptionat vizibil, pe rama, nu prin intermediul unei folii adezive - indica faptul ca exista o protectie UV pana la cel putin 380 nanometri si ca respecta standardele actuale ale UE;
 • Nota informativa, care contine:
  • Numele si adresa producatorului
  • Categoria de filtru solar (intre 0 si 4, urmarind conditiile luminozitatii exterioare)
  • Tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizant sau degradee)
  • Clasa optica (1-a sau a 2-a, in functie de calitatea optica a lentilelor)
  • Instructiunile de utilizare, curatare si intretinere.

Tipuri lentile, rame

Pe piata exista foarte multe modele de ochelari de soare, cu diverse forme, marimi, culori ale lentilelor. Intotdeauna, asculta sfaturilor opticienilor atunci cand ii achizitionezi, atat in ceea ce priveste calitatea lor, cat si aspectul, deoarece in functie de forma fetei, anumite modele te pot avantaja.

Pe langa filtrele UV, lentilele ochelarilor de soare pot fi:

 • Polarizate - eliminand reflexia luminii, ofera o claritate foarte mare a imaginii. Acesti ochelari sunt foarte buni pentru soferi deoarece imbunatatesc contrastul, nu influenteaza perceptia culorilor si ofera protectie UV 100%
 • Antireflex, rezistente la zgarietuiri. La ochelarii de soare de calitate se folosesc procese tehnologice speciale pentru a obtine o imbunatatire a claritatii.

 Alt aspect care trebuie luat in considerare este:

 • Categoria filtrului solar:
 • Categoriile 0 si 1 - pentru perioadele cu luminozitate mai scazuta
 • Categoria 2 - pentru luminozitate moderata
 • Categoriile 3 si 4 – pentru soare puternic si foarte puternic. Este interzisa purtarea la condus a celor din categoria 4, deoarece au o transmitenta vizuala foarte mica.

Lentilele ochelarilor de soare pot avea diverse culori:

 • Gri - este odihnitor si nu distorsioneaza perceptia culorilor, insa nu ofera contrast
 • Maro - ofera o buna protectie impotriva radiatiilor nocive, culoarea preferata de pacientii miopi
 • Verde - reduce stralucirea si nu distorsioneaza distingerea culorilor
 • Galben - potrivit pentru schi, snowboard si alte sporturi de iarna
 • Roz - efect relaxant, sunt perfecte pentru condus si drumetii in regiuni forestiere.

Am dioptrii, ce optiuni am?

Toate tipurile de lentile pentru ochelari de soare sunt disponibile si pentru persoanele cu dioptrii. De asemenea, o solutie buna pot fi si lentilele fotocromatice, care isi adapteaza automat intensitatea culorii: clare in interior si inchise la lumina puternica naturala.

Magazinele 8ik din cadrul Medicover

In Bucuresti, in cadrul clinicilor Medicover Victoria, Pipera, Oregon si The Bridge, gasesti magazinele de optica medicala 8ik-Ama Optimex din cadrul carora poti achizitiona ochelari de soare de calitate.

Mai multe sfaturi utile despre produsele de optica medicala poti afla si de pe site-ul clinicii partenere Ama Optimex.

 

Dr. Claudia Cirstea
Medic  specialist oftalmolog
Clinica de oftalmologie Ama Optimex

Data publicării 05.08.2022