Protectia solara la bebelusi

Protectia solara la bebelusi este un subiect care starneste discutii din cele mai diverse, mai ales in pragul vacantelor de vara cand multi parinti opteaza pentru concedii la malul marii. Putem aplica crema de protectie bebelusului sub 6 luni daca mergem la mare? Daca produsele cu SPF nu sunt indicate sub varsta de 6 luni, cum protejam bebelusul de razele ultraviolete? Ce masuri de siguranta putem lua pentru a-l tine pe cel mic departe de ultraviolete si de efectele neplacute ale acestora?
Protectia solara la bebelusi

Cuprins

Este obligatoriu sa aplicam protectie solara la orice iesire cu bebelusul?

Adesea parintii se intreaba daca este obligatoriu sa foloseasca lotiunea de protectie cu SPF si atunci cand ies cu bebelusul pentru un interval de timp foarte scurt. Raspunsul este ca nu, crema de protectie solara nu este obligatorie cata vreme avem grija sa protejam pielea micului de razele directe ale soarelui prin alte mijloace.

Pielea bebelusilor, si a copiilor in general, este mai sensibila, ceea ce ii face mai vulnerabili la arsurile solare. Arsurile solare, in special cele survenite in copilarie, se numara printre factorii de risc ai melanomului la varsta adulta (cancer de piele).

Potrivit Administratiei SUA pentru Alimente si Medicamente (U.S. Food and Drug Administration - FDA) nu cremele de protectie solara reprezinta solutia universala prin care putem avea grija de pielea si sanatatea micutului. De altfel, FDA atrage atentia asupra faptului ca riscul unor efecte adverse ale lotiunilor cu SPF, asa cum sunt eczemele (se manifesta prin inflamatie, mancarime, roseata si eruptii cutanate), este mai mare in randul copiilor, comparativ cu adultii.

Indiferent daca iesim la o scurta plimbare in parc sau urmeaza sa plecam o zi de plaja este esential sa ocrotim pielea bebelusului de razele de soare.

Cum protejam pielea bebelusilor?

  • Tineti copilul mic la umbra pe cat de mult posibil, mai ales nou-nascutii nu trebuie expusi direct la razele soarelui.
  • Discutati cu medicul pediatru despre utilizarea cremei de protectie solara sub varsta de 6 luni daca nu este posibil sa il tineti pe cel mic la umbra si imbracat cu hainele potrivite.
  • Asigurati-va ca cel mic poarta haine adecvate care acopera si protejeaza partile cele mai sensibile ale corpului (zona gatului spre exemplu). Se recomanda haine lejere si usoare, dar care sa acopere cat mai multa piele. Daca materialul este unul transparent, prin care va puteti vedea mana spre exemplu, acesta este un semn ca respectiva haina nu ofera protectia necesara.
  • Achizionati o palarie cu boruri largi pentru a proteja urechile si pielea gatului.
  • Pentru bebelusii cu varsta de peste 6 luni si pentru copiii mici, asigurati-va ca produsul protejeaza impotriva razelor UVA si UVB. Pe piata sunt disponibile produse speciale pentru cei mici. Este mai putin probabil ca acestea sa contina aditivi ce ar putea irita pielea copilului, insa daca nu sunteti siguri ca un produs este potrivit pentru copilul dvs. discutati cu medicul pediatru, cu medicul dermatolog sau cu farmacistul.
  • Aplicati crema de soare in mod regulat, in special la plaja, la piscina, unde copilul intra si iese frecvent din apa. Eficacitatea produselor de protectie solara scade.
  • Hidratati copilul si invatati despre semnele supraincalzirii - iritabilitate, transpiratie excesiva sau roseata pielii. In cazul in care observati semne de supraincalzire, mergeti imediat intr-un loc mai racoros si consultati medicul.
  • Alaptati sugarul mai des, laptele matern contine apa intr-o proportie foarte mare. Daca este hranit cu formula, asigurati-va ca aveti la indemana biberonul cu lapte pentru a-l oferi celui mic.
  • Observati copilul - agitatia, roseata si plansul excesiv sunt semne ale deshidratarii.
  • Daca cel mic a suferit arsuri solare, aplicati cat mai repede comprese reci si adresati-va medicului pediatru.
  • Evitati plimbarile in zilele caniculare si in intervalul in care intensitatea razelor ultraviolete ating nivelul maxim (orele 10 si 14).

Este permisa expunerea nou-nascutilor la soare?

FDA recomanda sa ii tinem pe nou-nascuti si bebelusii cu varsta de pana in 6 luni departe de actiunea directa a razelor UV.

Pentru nou-nascuti si bebelusii sub 6 luni, cea mai buna metoda de protectie solara o reprezinta umbra – fie tineti copilul in zone umbroase, fie il feriti de soare cu ajutorul unei umbrelute de soare pentru carucior sau a altor dispozitive dedicate precum cortul de plaja cu protectie UV.

Sunt razele ultraviolete mai nocive pentru bebelusi?

Melanina nu reprezinta doar pigmentul natural care da culoare pielii, ochilor, parului. Melanocitele (celulele responsabile de productia melaninei) au rolul de a ne proteja de radiatiile ultraviolete. Acest pigment functioneaza precum un scut al pielii deoarece sub actiunea razelor UV, absorbindu-le si dispersandu-le, contracareaza aparitia arsurilor solare.

Spre deosebire de adulti, bebelusii au mai putina melanina in piele, prin urmare, capacitatea organismului de a „amortiza” efectele razelor UV este mai scazuta.

Pe langa arsurile solare, deshidratarea, epuizarea termica si insolatia sunt cele mai frecvente probleme medicale cu care cei mici se pot confrunta.

In afara de pielea mai subtire si mai sensibila a bebelusilor, nici sistemul de reglare a termperaturii corpului nu este unul matur. Din acest motiv, expunerea prelungita la temperaturi ridicate duce la supraincalzirea bebelusului, cu riscul aparitiei deshidratarii.

 

Daunele pe care razele UV le produc nu pot fi observate intotdeauna imediat. Principiul „Daca copilul nu a suferit o arsura solara, inseamna ca este ok” nu constituie un criteriu valid. Expunerea prelungita, necontrolata si fara protectie solara la razele UV in timpul copilariei si adolescentei reprezinta un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului de piele in viata adulta. De aceea, este foarte important sa luam masuri de protectie impotriva radiatiilor UV, prin purtarea de imbracaminte de protectie, utilizarea de lotiuni cu factor de protectie solara ridicat si evitarea expunerii prelungite la soare in timpul orelor de varf, cand radiatia UV este mai intensa.

 

Referinte:

Data publicării 29.06.2023