Norovirus: modalitati de transmitere, simptome si tratament

Infectiile determinate de norovirus sunt extrem de contagioase si se manifesta in mod frecvent prin simptomatologie digestiva: varsaturi si sindrom diareic. Gastroenteritele virale cauzate de norovirus sunt mai frecvente in special in sezonul rece corespunzator lunilor decembrie - aprilie, insa acestea pot aparea sporadic pe tot parcursul anului.
Norovirus modalitati de transmitere, simptome si tratament

Cuprins

Norovirus - cum se transmite?

Raspandirea patogenului se face prin consumul de apa si alimente contaminate. Transmiterea norovirusului are loc si interuman, prin contactul direct cu o persoana infectata sau cu produsele patologice ale acesteia (scaune diareice si varsaturi). Simptomatologia debuteaza la 12 - 48 de ore de la expunere si poate persista intre 1 si 3 zile de la debut. Majoritatea persoanelor cu sistem imunitar competent infectate cu norovirus se recupereaza complet dupa episodul acut de boala, insa exista si categorii populationale cu risc crescut de dezvoltare al complicatiilor asa cum este cazul copiilor, varstnicilor sau al pacientilor care asociaza multiple comorbiditati.

Contaminarea alimentelor cu norovirus poate avea loc in timpul prepararii atat prin contactul cu suprafete incorect igienizate, cat si prin manipularea cu maini nespalate de catre o persoana bolnava. Aglomerarile din colectivitatile scolare, crese, gradinite, centre de batrani, institutii medicale sau echipajele de vas, favorizeaza raspandirea cu rapiditate a infectiei sub forma de focare active.

Norovirusul poate supravietui pe diferite suprafete de lucru si obiecte din bucatarie pentru perioade indelungate de timp (cateva saptamani), astfel ca exista riscul de contaminare al hranei in timpul prepararii acesteia, in situatia in care nu se efectueaza o curatenie riguroasa in prealabil. Este important de retinut faptul ca norovirusurile sunt rezistente la variatii extreme de temperatura si la anumiti detergenti casnici utilizati pentru curatarea bucatariei.

Substantele dezinfectante pe baza de alcool nu sunt eficiente impotriva norovirusului, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandand utilizarea de solutii pe baza de clor pentru curatarea suprafetelor contaminate din bucatarie sau a spatiilor alocate bolnavilor. Dezinfectarea cu solutii de clor trebuie sa cuprinda toate suprafetele frecvent atinse cum sunt clantele, manerele de mobilier, toaleta, robinetele, chiuveta, suprafetele de lucru din bucatarie, pardoseala, telefoanele mobile, telecomanda televizorului si intrerupatoarele de lumina. Dupa aplicarea solutiilor este indicat ca acestea sa fie lasate sa actioneze pentru cel putin 5 minute inainte de clatirea cu apa.

Obiectele vestimentare ale bolnavilor trebuie separate inainte de spalare si se recomanda setarea cea mai indelungata si la temperatura cea mai mare a masinii de spalat/uscatorului pentru igienizarea si uscarea acestora. Spalatul pe maini reprezinta o buna practica de igiena corporala utilizata cu succes in preventia bolilor transmisibile insa, numai daca procedura este efectuata corect. Igienizarea corecta a mainilor trebuie efectuata timp de cel putin 20 de secunde cu apă și sapun antibacterian.

Prevenirea gastroenteritelor cauzate de norovirus

Alte modalitati de prevenire ale gastroenteritelor cauzate de norovirus sunt reprezentate de:

  • Evitarea consumului de alimente preparate in conditii de igiena precara (mancare stradala spre exemplu)
  • Spalarea fructelor si legumelor inainte de consum sau decojirea acestora
  • Prelucrarea termica la temperaturi inalte in special a pestelui si fructelor de mare si evitarea consumului de sushi
  • Evitarea deplasarilor in vacanta in spatii aglomerate (vase de croaziera)
  • Consumul de alimente bine gatite in defavoarea celor semipreparate sau crude pe timpul deplasarilor in zonele endemice.

Norovirus simptome

Infectia cu norovirus determina in majoritatea situatiilor aparitia urmatoarelor simptome:

  • Senzatie de greata
  • Varsaturi
  • Gastralgii sau crampe abdominale
  • Sindrom diareic
  • Subfebrilitate
  • Mialgii
  • Dureri de cap
  • Stare generala alterata.

Semnele de alarma in gastroenteritele cauzate de norovirus care necesita prezentarea la medic cat mai rapida si acordarea de ingrijiri medicale adecvate sunt reprezentate de:

  • Persistenta sindromului diareic mai mult de 3 zile
  • Scaunele sangvinolente
  • Deshidratarea severa (gura uscata, senzatia de ameteala, oligurie)
  • Varsaturile incoercibile sau durerile abdominale intense.

Dupa remiterea episodului infectios acut, pacientul ramane in continuare contagios pentru persoanele din jur, eliminand virusul prin intermediul materiilor fecale, astfel ca este importanta igienizarea riguroasa a locuintei pentru a preveni raspandirea infectiei la ceilalti membri ai familiei. In situatia in care bolnavul asociaza si alte comorbiditati, perioada de eliminare activa a virusului se poate extinde pana la cateva luni dupa gastroenterita initiala.

Tratament norovirus

  • Tratamentul in cazul infectiei cauzate de norovirus este nespecific si are ca scop rehidratarea pacientului prin administrarea de lichide pe cale orala sau de solutii parenterale in prezenta starilor de deshidratare severa.
  • In cazul copiilor se pot utiliza solutii comerciale de rehidratare orala, iar la adulti se pot administra bauturi destinate sportivilor sau supe si solutii orale cu electroliti.
  • Antiemeticele si antidiareicele reduc pierderile lichidiene de la nivel gastrointestinal si imbunatatesc considerabil starea generala a pacientului.
  • Este indicat sa se evite consumul de produse lactate, cafea, alcool, bauturi dulci carbogazoase, alimente grase bogat condimentate si fumatul timp de cateva zile de la debutul simptomatologiei.

Infectia cu norovirus la copii

Infectia cu norovirus a copiilor prezinta cateva caracteristici aparte datorita riscului crescut de aparitie al complicatiilor la aceasta categorie de pacienti. Deshidratarea severa determinata de pierderile lichidiene de la nivel tractului digestiv prin diaree apoasa si varsaturi poate determina aparitia unor dezechilibre electrolitice importante la copiii mici.

Principalele manifestari care sugereaza evolutia nefavorabila a copilului cu infectie determinata de norovirus sunt reprezentate de:

  • Plansul fara lacrimi
  • Scaderea volumului de urina eliminat pana la anurie
  • Agitatie motorie
  • Deprimarea fontanelei
  • Piele palida cu pliu persistent
  • Stare de somnolenta
  • Alterarea starii de constienta.

In prezenta oricarei manifestari din cele enumerate anterior este necesara prezentarea cat mai rapida la medic in vederea reechilibrarii electrolitice a copilului si prevenirea riscului de aparitie al complicatiilor grave. In cazul confirmarii infectiei cu norovirus a copilului este necesara retragerea acestuia din colectivitatile scolare si izolarea lui la domiciliu, in functie de recomandarile medicului pediatru.

 

Referinte:

Data publicării 21.05.2022
Data ultimei actualizari 19.05.2023