Obezitatea ginoida | Riscuri, tratament si recomandari alimentare

Obezitatea ginoida sau gluteofemurala este specifica sexului feminin si presupune depunerea grasimii in exces, in zona abdomenului inferior si a coapselor. Si barbatii pot dispune grasime in exces in aceasta zona a corpului, desi nu este specific si fiziologic pentru sexul masculin. Putem discuta si despre o disfunctie endocrina a barbatului, iar acest lucru necesita un consult endocrinologic.
Obezitatea ginoida | Riscuri, tratament si recomandari alimentare

Cuprins

Femeile sunt “deranjate” de aceasta dispunere a grasimii, daca este in exces, din motive estetice, care tin atat de tinutele care pot fi abordare, cat si de aspectul pielii. Celulita este inflamatia tesutului gras subcutanat dependent hormonal, care odata aparuta, nu se poate trata, ci doar ameliora. Pe langa celulita, prin distensia pielii, pot aparea vergeturile, o “ruptura” in fibra de colagen si elastina, proteine ce fac parte din structura pielii.

De asemenea, este important de adaugat ca stresul reprezinta un factor care potenteaza aparitia inflamatiei la nivelul grasimii din jurul coapselor si abdomenului inferior. Afla mai multe despre cum evaluam excesul de grasime din zona abdomenului si care sunt riscurile obezitatii centrale?

Riscurile obezitatii ginoide

In mod surprinzator, aceasta dispunere a grasimii in exces reprezinta o problema mai intai de aspect si mai apoi de sanatate, prin complicatiile generale ale obezitatii. In rest, femeile care depun grasime in zona inferioara a abdomenului si pe coapse, sunt protejate in fata bolii cardiovasculare, principala cauza de mortalitate la nivel mondial. Acest lucru se intampla mai ales in perioada in care femeia are mentruatie regulata, menopauza ducand la cresterea riscului de boala cardiovasculara pentru sexul feminin.

Cum ma afecteaza obezitatea?

Obezitatea este o patologie cu afectare multisistemica. Unele dintre efectele produse de obezitate sunt mai vizible deoarece produc un disconfort imediat, in timp ce altele sunt cu evolutie lenta si raman "silentioase" pana cand avanseaza intr-atat incat necesita interventie medicala.

  • Efectele de ordin mecanic sunt reprezentate spre exemplu de situatiile in care excesul ponderal exercita o presiune asupra sistemului osteoarticular si articulatiilor.
  • Alte efecte sunt mai subtile, in sensul in care este vorba despre modificari la nivel chimic, schimbari metabolice care cresc riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2, boli cardiovasculare si accident vascular cerebral.
  • Anumite efecte ale obezitatii asupra sanatatii sunt inca cercetate, spre exemplu, cresterea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer asociate obezitatii.

Metabolismul este procesul de convertire al caloriilor in energia indispensabila organismului pentru a functiona, indiferent ca este vorba despre "energia" utilizata pentru a sustine functiile vitale asa cum sunt bataile inimii si respiratia, ori energia consumata in urma efortului fizic zilnic si al activitatilor sportive.

Atunci cand corpul primeste mai multe calorii decat are el nevoie pentru a furniza energia zilnica necesara, el transforma caloriile extra in lipide (grasimi) pe care le stocheaza sub forma de tesut adipos - depunerile de grasime din diverse regiuni ale corpului.

In momentul in care nu mai este suficient tesut care sa stocheze lipidele, celulele adipoase cresc ele insele in volum. Celulele adipoase marite secreta hormoni si alte substante chimice care produc un raspuns inflamator. La randul ei, inflamatia cronica prezinta multiple riscuri pentru sanatate, de exemplu prin contributia la rezistenta la insulina, situatie in care corpul nu mai poate utiliza in mod eficient insulina pentru a regla glucoza din sange si nivelul lipidelor. Totodata, glicemia marita si lipidele crescute sunt un factor la risc pentru aparitia hipertensiunii arteriale.

Printre cele mai cunoscute complicatii ale obezitatii se numara:

  • Sidromul metabolic
  • Diabetul zaharat de tip 2
  • Bolile cardiovasculare (boala coronariana, insuficienta cardiaca congestiva, atacul de cord si accidentul vascular cerebral)
  • Boala ficatului gras non-alcoolic
  • Boala cronica de rinichi
  • Calculii biliari.

In privinta efectelor indirecte, obezitatea este asociata indirect cu:

  • Deteriorarea functiei cognitive, inclusiv risc crescut de Alzheimer si dementa
  • Infertilitate la femei si complicatii in timpul sarcinii
  • Depresie si tulburari de dispozitie
  • Anumite tipuri de cancere - esofagian, pancreatic, colorectal, mamar, uterin si ovarian.

Terapia obezitatii ginoide

Pacientii care au exces de grasime in zona abdomenului inferior si a coapselor se prezinta la medic mai ales pentru partea estetica a acestei forme de obezitate. Daca discutam despre femei, atunci discutam despre o dispunere fiziologica, dar in exces a grasimii, iar daca discutam despre barbati, putem lua in calcul o tulburare endocrina.

In #MetodaDrBalanica abordam omul si nu diagnosticul, personalizarea actului medical pornind de la evaluarea corecta a starii de sanatate din momentul prezentarii si construirea planului terapeutic nutritional potrivit si adaptat.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Investigatiile paraclinice, scanarea parametrilor corporali si anamneza corect condusa, duc la stabilirea planului potrivit pentru pacient.

Pacientul este informat corect despre starea lui de sanatate si alege solutia terapeutica optima pentru el, solutie care poate fi pusa in practica incepand de maine.

Ce trebuie sa contina farfuria ideala daca dorim sa eliminam obezitatea ginoida?

Din experienta clinica de peste 20 de ani, va pot spune ca femeile prefera carbohidratii si grasimile de origine vegetala in detrimentul proteinelor. Totodata, daca discutam despre proteine, nu discutam numai despre carne, ci si despre albus de ou, iaurt slab, branza slaba si proteine de origine vegetala. Subliniez faptul ca nu trebuie sa punem semnul de egalitate numai intre carne si proteina.

Proteinele de origine vegetala sunt diferite de cele de origine animala, fiind numite proteine incomplete, pentru ca nu au numarul complet de aminoacizi esentiali, necesari unui stil de viata sanatos si chiar supravietuirii. Un adult sanatos poate sa nu consume proteine de origine animala, daca suplimenteaza “lipsurile” proteinelor de origine animala si verifica starea de sanatate regulat.

Majoritatea persoanelor care exclud din alimentatie proteinele de origine animala au exces ponderal, obezitate sau tulburari ale tractului digestiv, cum ar fi balonare, reflux sau tulburari de transit. Acestea apar din cauza neconcordantei fiziologice individuale cu meniul ales.

De exemplu, din practica clinica, am observant ca persoanele care nu doresc sa consume carne, dar consuma ou, lapte fermentat si proteine de origine animala, pot scadea in greutate mult mai bine decat cei care nu consuma niciun fel de proteina de origine animala.

Fiecare aliment/nutrient, are un timp de metabolizare, iar acest timp face ca satietatea sa fie diferita. De exemplu, carnea rosie se metabolizeaza in 6-8 ore, ceea ce face ca un fel de mancare care contine vita sau porc sa fie mai satios, fata de un fel de mancare care contine curcan sau peste alb si care se metabolizeaza in 2-4 ore.

Abordarea terapeutica medicala nutritional in #MetodaDrBalanica a pacientului cu dispunere in exces a grasimii in zona abdomenului inferior si coapselor, presupune mai intai de toate evaluarea acestei dispozitii a grasimii prin scanarea corporala a raportului muschi/ oase/ apa/ grasime globala/ grasime viscerala – pe organele interne. Mai apoi, constructia meniului trebuie sa tina cont de principiile de crononutritie, adica servirea mesei in perioada zilei in care secretia hormonala si a sucurilor digestive este potrivita si maxima.

Totodata, conteaza proportia nutrientilor in farfurie, aceasta proportie este 100% personalizata in #MetodaDrBalanica pentru ca pacientul sa nu fie nevoit sa masoare portii si calorii.

Concret, compozitia si proportia nutrientilor in farfurie trebuie adaptata orei aproximative a mesei. Un exemplu de mic dejun potrivit femeilor care vor sa reduca grasimea in exces din zona abdomenului inferior si al coapselor este compus din ¼ avocado, albus, legume de culoare verde si 1 felie paine integrala prajita, iar o cina poate fi peste alb la abur cu lamaie, usturoi, cimbru si 2-3 buchetele de brocoli.

Investeste in sanatatea si in starea ta de bine, alegand un program de nutritie adecvat stilului tau de viata si nevoilor nutritionale pentru efecte pe termen lung. Rezultatele spectaculoase ale dietelor drastice produc consecinte nedorite pentru sanatate, iar kilogramele pierdute astfel, revin dupa un timp din moment ce pacientul revine la rutinele sale alimentare.

Consultant Medical Dr. Florin Ioan Balanica
Data publicării 08.02.2023
Data ultimei actualizari 17.07.2023