Ocluzia intestinala - factori de risc, manifestari, tratament

Ocluzia intestinala reprezinta oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze de etiologie variata si constituie o urgenta medicala care necesita interventie terapeutica imediata!
Ocluzia intestinala - factori de risc, manifestari, tratament

Cuprins

Ce este ocluzia intestinala

Ocluzia intestinala reprezinta oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze de etiologie variata si constituie o urgenta medicala care necesita interventie terapeutica imediata!

De ce apare afectiunea

Principalele cauze ale ocluziei intestinale la adulti sunt reprezentate de catre:

  • Cauze intraluminale: prezenta corpilor straini, meconiu, fecalom, ileus biliar;
  • Cauze parietale: stenoze, invaginatie, diverticulita;
  • Cauze extraparietale: bride postoperatorii (benzi de tesut fibros care iau nastere in urma unei interventii chirurgicale la nivel abdominal sau pelvin) peritonite, abcese, tumori intraabdominale, hernii interne sau externe, volvulus intestinal.

Ocluzia intestinala neonatala se datoreaza in special atreziei intestinale (defect de formare a tubului digestiv aparut in perioada de viata intrauterina) sau diafragmului congenital (ansele intestinale herniaza in cavitatea toracica) si imperforatiei anale (nou-nascutul nu prezinta anus).

Cum se manifesta ocluzia intestinala

Manifestarile clinice frecvente care insotesc ocluzia intestinala sunt reprezentate de catre:

  • Dureri abdominale bruste sau colicative care apar initial in segmentul de intestin afectat apoi devin difuze;
  • Varsaturi in cazul ocluziei de tip inalt cu continut bilio-alimentar apoi fecaloid;
  • Intreruperea tranzitului intestinale pentru gaze si materii fecale care apare mai tarziu in cazul ocluziilor inalte si precoce in cele joase;
  • Distensia abdominala secundara acumularii materiilor fecale si a gazelor intestinale;
  • Febra, hipotensiune arteriala, soc septic in cazurile grave.

Care sunt metodele de diagnostic ale ocluziei intestinale

In general o examinare clinica atenta a pacientului de catre medicul specialist orienteaza diagnosticul ocluziei intestinale (distensie abdominala dureroasa prin acumularea de gaze in urma proceselor de fermentatie bacteriana, prezenta contractiilor intestinale “de lupta”, accentuarea zgomotelor hidroaerice intestinale) care poate fi completat cu ajutorul analizelor de laborator care cuprind:

  • Realizarea unei hemoleucograme cu evidentierea leucocitozei;
  • Factori inflamatori nespecifici reprezentati de catre fibrinogen, proteina c reactiva, viteza de sedimentare a hematiilor.

Investigatiile imagistice cuprind radiografia abdominala pe gol (administrarea de substanta de contrast pe cale orala este contraindicata), computer tomograful si rezonanta magnetica nucleara care pun in evidenta nivelele hidro aerice la nivelul colonului si intestinului subtire si prezenta volvusului sau invaginatiei intestinale, dar si al malformatiilor congenitale de tub digestiv.

Ocluzia intestinala - factori de risc, manifestari, tratament

Care este tratamentul ocluziei intestinale

Tratamentul ocluziei intestinale este de regula chirurgical si consta in rezectia tumorala cu sau fara anastomoza terminala (in cazul ocluziilor intestinale secundare proceselor tumorale), indepartarea corpilor straini endoluminali si al bridelor abdominale, devolvulare intestinala, reducerea herniilor parietale.

Ocluzia intestinala neonatala este tratata prin corectarea chirurgicala a defectelor congenitale (reducerea herniei datorata diafragmului congenital) si in anumite situatii reconstructia structurilor anatomice deficitare-imperforatie anala.

Tratamentul medicamentos al ocluziei intestinale se efectueaza cu scopul ameliorarii simptomatologiei pacientului prin reechilibrare hidro-electrolitica si montarea unei sonde nazogastrice pentru evacuare si decompresie abdominala. Antiemeticele reduc senzatia de greata, analgezicele scad intensitatea durerilor iar antibioticele se administreaza profilactic pentru prevenirea riscului de infectie.

Afla mai multe: 

Data publicării 27.05.2021