Cum evaluam excesul de grasime din zona abdomenului si care sunt riscurile obezitatii centrale?

Corpul uman este format din muschi, oase, apa si grasime. Grasimea poate fi situata subcutanat, respectiv sub piele – dispozitie specifica femeilor, in circulatie, sub forma de colesterol, fractiuni de colesterol si trigliceride – specific ambelor sexe, dar predominant sexului masculin, si visceral, adica pe organele interne – specific barbatilor si femeilor aflate in perioada de menopauza. Totodata, o persoana poate dispune grasime subcutanat, in diverse parti ale corpului.
Cum evaluam excesul de grasime din zona abdomenului si care sunt riscurile obezitatii centrale?

Cuprins

Ce este obezitatea centrala?

Obezitatea centrala reprezinta excesul de grasime (tesut adipos) in zona abdomenului si predispune catre boli cardiovasculare si metabolice, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.

Problematica obezitatii centrale nu este una noua, in urma cu mai bine de 60 de ani, medicul francez Jean Vague a remarcat faptul ca pacientii cu acumulari de grasime in zona abdominala prezentau un risc mai mare de boli cardiovasculare premature si de deces, comparativ cu pacientii care aveau o talie normala. Termenul de obezitate centrala (abdominala) a fost popularizat incepand cu sfarsitul anilor `80, fiind introdus de catre profesorul Gerald Reaven, care a studiat legatura dintre obezitatea centrala, hiperlimidemii (exces de grasimi in sange sub forma de colesterol si trigliceride) si rezistenta la insulina.

De-a lungul anilor, comunitatea stiintifica a cazut de acord asupra efectelor negative asupra sanatatii ale grasimii abdominale.

In ceea ce priveste riscurile obezitatii centrale pentru sanatate - mai intai de toate obezitatea este o boala cu efecte majore fizice, emotionale si sociale, iar obezitatea centrala/abdominala predispune catre boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral. In prezent, boala cardiovasculara este principala cauza de mortalitate in Romania si in lume.

Din acest motiv, abordarea pacientului cu obezitatea centrala/abdominala este una medicala, prin interventie nutritionala, abordarea multidisciplinara a complicatiilor si terapie medicala nutritionala, nu doar prin scadere in greutate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

De ce femeile si barbati se ingrasa in mod diferit?

Potrivit raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la obezitatea regionala (2022), acumularea de grasime in zona taliei este mai frecventa la persoanele de sex feminin. Deci, femeile si barbatii tind sa se ingrase diferit?

Hormonul principal al sexului feminin este estrogenul, care determina si caracterele sexual secundare feminine. Compozitia corpului feminin contine mai multa grasime decat cea a corpului masculin. Estrogenul produce si intretine grasimea, iar grasimea produce mici cantitati de estrogen. Totodata, femeile experimenteaza in timpul vietii variatii de greutate, fiziologice dependente hormonal – sindromul premenstrual, sarcina sau menopauza, si patologice – obezitatea si patologiile asociate, precum gonartroza, coxartroza, osteoporoza etc.

Dispozitia grasimii in partea inferioara a abdomenului si pe coapse, specifica sexului feminin, “protejeaza” impotriva bolii cardiovasculare. Dispunerea central sau tronculara (pe trunchi) a grasimii, predispune ambele sexe catre boala cardiovasculara.

Hormonul principal masculin este testosteronul, iar acesta favorizeaza dezvoltarea masei musculare. Totodata, sexul masculin este cel predispus catre boala cardiovasculara, testosteronul fiind responsabil de “rigiditatea” vaselor de sange. In momentul in care adaugam si o patologie metabolica, cum ar fi diabetul zaharat, guta, dislipidemia, ficatul gras si/sau obezitatea, riscul de a experimenta boala cardiovasculara este unul real.

Grasimea abdominala la persoanele cu greutate normala

Multe persoane sunt derutate de situatiile in care numarul de kilograme afisate pe cantar nu indica o problema de obezitate, insa au un exces de grasime in zona abdomenului pe care il considera inestetic, fara ca macar sa se gandeasca ca ar putea fi o problema de sanatate la mijloc.

In aceste cazuri, pe langa indicele de masa corporala (IMC), circumferinta abdominala reprezinta un criteriu de evaluare a gradului de obezitate.

In abordarea moderna a pacientului cu obezitate, nu mai este suficienta interpretarea raportului kg/inaltime la patrat, iar circumferinta abdominala aduce informatii suplimentare specialistului despre gradul si tipul de obezitate. Totodata, in abordarea terapeutica medicala nutritionala, conteaza si Indicele de Grasime Corporala.

Atunci cand numarul de kilograme este aparent optim, dar dispunerea grasimii in exces este una abdominala, discutam despre aspectul de “paianjen” sau “abdomen de batracian”. Tocmai de aceea in abordarea personalizata din #MetodaDrBalanica nu discutam numai despre kilograme, ci preponderant despre raportul muschi/oase/apa/grasime si schimbarea stilului de viata.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala (IMC) se interpreteaza dupa cum urmeaza:

  • IMC 18,49 sau mai putin – Subponderal
  • IMC cuprins intre 18,50 si 24,99 - Greutate normala
  • IMC cuprins intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal
  • IMC cuprins intre 30,00 si 34,99 - Obezitate de gradul I
  • IMC curpins intre 35,00 si 39,99 - Obezitate de gradul II
  • IMC 40,00 sau mai mult - Obezitate de gradul III (morbida).

Calculator BMI
Indicele este:

ro

Valori obezitate centrala

Evaluarea obezitatii centrale reprezinta un test de verificare la indemana oricarei persoane. Singurul instrument necesar este un centimetru pentru masurat talia, respectiv soldurile. Daca valorile obtinute va incadreaza la categoria de risc, va recomandam un consult de specialitate la medic si efectuarea analizelor de rutina care cuprind si profilul lipidic. Profilul lipid reprezinta un set standard de masurare a nivelului lipide (grasimi) din sange:

  • Colesterol HDL
  • Colesterol LDL
  • Colesterol total
  • Trigliceride.

De asemenea, este important de precizat ca recomandarile cu privire la valorile normale si de risc ale circumferintei taliei pot sa varieze in functie de grupurile populationale – caucazieni, afro-americani etc. Astfel, valorile apreciate ca fiind normale pentru populatia caucaziana sunt:

  • Circumferinta abdominala sub 80 cm pentru femei
  • Circumferinta abdominala sub 94 cm pentru barbati.

In privinta raportului talie/ sold, cifrele sunt urmatoarele:

  • Femei < 0,85
  • Barbati < 0,9.

Pentru a obtine rezultatul raportului talie/ sold, masurati circumferinta abdominala si pe cea a soldurilor, apoi impartiti circumferinta abdominala, la circumferinta soldurilor.

De ce este asa de greu de eliminat grasimea de pe abdomen?

In general, scaderea in greutate reprezinta un stres pentru organism, iar creierul “se opune” pierderii in greutate, crezand ca ne protejeaza! De aceea scaderea in greutate este bine sa se intample sub supraveghere medicala.

Este un proces pe termen lung si nu un eveniment singular. Cel mai dificil de redus este grasimea viscerala, adica cea depusa pe organele interne, dar cea mai vizibila dispunere a grasimii este cea abdominala/centrala.

Unul dintre motivele pentru care grasimea abdominala este mai greu de eliminat este si din cauza faptului ca musculatura abdominala nu este una folosita in mod constant in activitatile zilnice, comparativ cu musculatura picioarelor, mainilor, etc

Abordarea scaderii in greutate, atunci cand exista grasime in exces, trebuie sa fie una medicala, studiile au aratat ca nicio dieta si niciun regim din lume nu sunt sanatoase si nu functioneaza pe termen lung. Rezultatele arata ca varianta care functioneaza in cazul obezitatii, este terapia medicala nutritionala.

 

Consultant Medical Dr. Florin Ioan Balanica
Data publicării 01.02.2023
Data ultimei actualizari 17.07.2023