Trigliceride mari – ce probleme de sanatate pot provoca?

Trigliceridele reprezinta un anumit tip de lipide (grasime) existent in sange, pe care corpul il foloseste pe post de furnizor de energie. Valorile normale ale trigliceridelor sunt situate sub 150 mg/dL, ideal sub 100. “Trigliceridele mari” inseamna, de fapt, depasirea valorii optime de 150 mg/dL. Asemenea colesterolului LDL, respectiv colesterolului HDL, si trigliceridele se deplaseaza prin sange si au un rol crucial in buna functionare a organisumului, dar un nivel prea ridicat al trigliceridelor serice implica riscuri serioase pentru sanatate, accidentul vascular cerebral (AVC) este un exemplu elocvent in acest sens.
Trigliceride mari – ce probleme de sanatate pot provoca?

Cuprins

Trigliceride mari – simptome

Valorile trigliceridelor sunt determinate prin analize de laborator, de cele mai multe ori, in cadrul efectuarii analizelor uzuale de sange. Pe buletinul de analize, triada colesterol LDL, colesterol HDL, trigliceride se regaseste adesea sunt denumirea de profil lipidic si constituie o analiza de screening, de verificare de rutina a starii de sanatate.

Afla mai multe despre Teste de screening si investigatii medicale recomandate in functie de varsta

Trigliceridele sunt importante pentru functionarea normala a corpului, ele oferind energia necesara activitatilor zilnice. Pacientii la care testele de laborator indica trigliceride mari sunt mai expusi riscului de a dezvolta boli de inima. Din pacate, valorile mari ale grasimilor din sange NU implica aparitia unor manifestari clinice specifice, decat atunci cand deja au aparut complicatii. Nu exista deci simptome vizibile, sugestive, ale trigliceridelor crescute.

Valori normale trigliceride

Valorile normale ale trigliceridelor la adulti si valorile la risc sunt:

  • Sub 150 mg/dl valori normale trigliceride
  • In intervalul 150-199 mg/dl valorile sunt peste liminita, la risc
  • In intervalul 200-499 mg/dl valori crescute, risc inalt
  • Peste 500 mg/dl - urgenta medicala.

Nivelul ridicat al trigliceridelor poate fi un semn pentru:

  • Diabetul de tip 2
  • Sindrom metabolic
  • Niveluri scazute ale hormonilor tiroidieni – Hipotiroidism
  • Anumite afectiuni genetice rare care influenteaza modalitatea in care corpul converteste grasimile in energie.

Legatura dintre trigliceride mari si aparitia bolilor de inima

Hipertrigliceridemia (trigliceride marite) nu este o boala cardiovasculara, insa oamenii de stiinta au facut legatura intre trigliceride mari si aparitia bolilor cardiovasculare. Valorile ridicate ale trigliceridelor in sange cresc considerabil riscul de boli cardiovasculare.

Hipertrigliceridemia netratata afecteaza deopotriva functionarea inimii si sanatatea vaselor de sange. O valoare de peste 200 md/dL a trigliceridelor creste cu 25% riscul de deces din cauza unei patologii din sfera cardiovasculara la pacientii care inregistreaza aceste valori, comparativ cu persoanele care nu se confrunta cu problema trigliceridelor crescute.

Mai multe studii efectuate de-a lungul anilor releva faptul ca trigliceridele crescute contribuie la aparitia aterosclerozei. Desi trigliceridele nu fac parte din structura placilor de aterom care se depun pe peretii vaselor de sange, ele favorizeaza acumularea de grasime depusa pe vasele de sange.

Din ce cauza cresc trigliceridele?

Pentru scaderea nivelului de trigliceride trebuie obsevate cauzele care conduc la aparitia hipertrigliceridemiei:

  • Factori care nu sunt in controlul pacientului - predispozitia genetica
  • Obezitatea
  • Bolile cronice precum diabetul zaharat de tip 2, boala renala
  • Hipotiroidie si alte afectiuni autoimune asa cum este lupusul eritematos sistemic (LES)
  • Dieta dezechilibrata, bogata in glucide simple, exces de alcool
  • Sarcina deoarece in trimestrul al treilea, concentratia de trigliceride din sange se dubleaza in mod fiziologic
  • Consumul unor medicamente, spre exemplu diuretice, betablocante, contraceptive orale, glucocorticoizi.

Scaderea trigliceridelor rapid

Trigliceridele sunt substante organice care inglobeaza un potential energetic ridicat. Dupa o masa consistenta, grasa, trigliceridele cresc si se vor mentine la un nivel ridicat vreme de cateva ore dupa masa.

Trigliceridele sunt eliminate din organism, in mod normal, dupa 12 ore. Variatiile valorilor trigliceridelor sunt un fenonem normal, insa valorile ridicate mentinute pe termen lung sunt cele care provoaca dezechilibre si probleme de sanatate.

Aportul caloric crescut, un consum prea mare de lipide saturate si carbohidrati, precum si abuzul de alcool sunt factori implicati frecvent in cresterea nivelului de trigliceride, prin urmare, scaderea triglicerilor si mentinerea la un nivel optim de sub 150 mg/dL inseamna de fapt controlul alimentar.

Adoptarea unei diete echilibrate si a schimbarilor benefice in stilul de viata pot ajuta in controlul trigliceridelor cu rezultate vizibile in cateva luni.

Daca valori trigliceridelor sunt mari, primul pas este contactarea medicului de familie care poate indruma pacientul mai departe catre un alt medic specialist.

Valoarea foarte crescuta a trigliceridelor poate degenera in pancreatita si necesita prompt sprijijin medical de specialitate pentru evaluare si tratament.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament trigliceride mari

Tratamentul triglicerilor crescut si al dislipidemiilor se bazeaza pe patru piloni:

  • Modificarea stilului de viata
  • Modificarea dietei alimentare
  • Identificarea si tratarea cauzelor secundare
  • Tratament farmacologic hipolipemiant, de la caz la caz, la indicatia medicului.

Medicatia hipolipemianta este utilizata in practica medicala pentru controlul valorilor anormale ale lipidelor din sange, asa cum sunt si trigliceridele. Abodarea terapeutica a dislipidemiilor implica administrarea de statine, fibrati, niacina, acizi grasi Omega-3 (ulei de peste). Administrarea se face numai la recomandarea medicului, in dozele prescrise de catre acesta si sub supravegherea sa.

Pe langa tratamentul medicamentos, modificarea stilului de viata este fundamentala. Corpul uman este un mecanism extrem de complex, iar o disfunctionalitate a unui sistem poate provoca aparitia unor evenimente nedorite in lant. Este si cazul afectiunii cunoscute sub numele de sindrom metabolic, un complex de factori de risc pentru bolile cardiovasculare si diabet zaharat care implica existenta a trei dintre urmatoarele conditii: hiperglicemie, hipertensiune, hipertrigliceridemie, obezitate si nivel scazul al colesterolului HDL, conditii care in cele mai multe cazuri coexista si se influenteaza reciproc.

Alimente permise pentru trigliceride marite

In incercarea de a scadea nivelul trigliceridelor din sange sau de a le mentine la un nivel optim, paucientii cauta solutii rapide, insa fara rezultatele asteptate.

Consultul la medicul specialist si urmarirea cauzelor responsabile pentru valoarea marita a trigliceridelor sunt optiunile de control al trigliceridelor si de reducere a riscurilor asociate. Fructe care scad trigliceridele si alimente permise pentru trigliceride marite reflacta o abordare simplista a hipertrigliceridemiei in particular, si a conditiilor medicale amintite anterior.

Pe termen lung, obiectivele tintite presupun adoptarea unor schimbari in stilul de viata au un impact urias in controlul trigliceridelor, colesterolului, tensiunii arteriale si a greutatii corporale:

  • Un meniu zilnic bazat pe o varietate de alimente
  • Consumul de fibre solubile din fructe, de legume proaspete, cereale si paine integral
  • Lumitarea portiilor de mancare care contin legume bogate in amidon, asa cum sunt cartofii, mazarea, porumbul
  • Consumul de carne slaba, carne de peste si lactate degresate
  • Alegerea acizilor grasi polinesaturati care se gasesc in uleiul de masline, in cel de rapita, ori soia. Mici cantitati se afla si in migdale, seminte de susan, chia, in, canepa si nuci
  • Evitarea zaharului si a carbohidratilor rafinati, a sucurilor carbogazoase si a bauturilor dulci
  • Reducerea aportului caloric
  • Reducerea consumului zilnic de sare la sub 5 grame pe zi
  • Reducerea consumului de alcool
  • Activitate fizica regulata
  • Controlul factorilor de risc prin scadere ponderala, vizite regulate la medic pentru adoptarea/ ajustarea schemei de tratament potrivite.

Terapia nutritionala medicala

In terapia nutritionala medicala, analiza compozitiei corporale prin bioimpedanta reprezinta o tehnica neinvaziva si rapida, care permite obtinerea rapida a unor informatii despre compozitia corpului.

Evalurea prin bioimpedanta indica, printre altele, si:

  • Masa de tesut adipos si procentul de tesut adipos
  • Aria tesutului visceral (grasime)
  • Distributia masei slabe la nivelul trunchiului, membrelor superioare si inferioare.
  • Cantitatea de proteine, de minerale si de apa din corp.

Pe baza evaluarii, medicul specialist (diabetolog, nutritionist) poate elabora un plan de nutritie 100% adaptat nevoilor pacientului.

In clinica Medicover Oregon poti programa o consultatie pentru analiza corporala completa cu scannerul certificat medical, Tanita. Evalueaza-ti sanatatea!

CTA formular programare

In cazul in care aveti o valoare mare a trigliceridelor, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate si nu amanati vizita la doctor. Monitorizarea valorilor grasimilor din sange si controlul acestora, reduc riscul de aparitie a complicatiilor nedorite.

 

Referinte:

Data publicării 08.11.2022