Teste de screening si investigatii medicale recomandate in functie de varsta

Testele de screening, investigatiile medicale si consultul de rutina sunt esentiale in preventia cancerelor si a unor patologii cronice. “Oamenii merg la medic cand ii doare ceva” este o idee larg raspandita, contrazisa insa de medici. Acestia sustin si promoveaza atitudinea preventiva in fata bolii. Screeningul pentru verificarea starii de sanatate, in lipsa unor semne de boala, le permite medicilor sa depisteze boli grave in stadii incipiente, afectiuni medicale usoare, dar care ar putea avea o evolutie nefavorabila, precum si factori de risc implicati in dezvoltarea unor probleme de sanatate cronice.
Teste de screening si investigatii medicale recomandate in functie de varsta

Cuprins

Pentru pacient, preventia medicala si efectuarea testelor de screening la intervale regulate de timp, inseamna:

  • Reducerea risculului de raspandire a unor bolii severe, asa cum sunt tumorile maligne: cancer colorectal, cancer de san, cancer de col uterin si altele
  • Admnistrarea unui tratament mai putin agresiv pentru organism in ceea ce priveste efectele adverse imediate sau tardive. Spre exemplu, in anumite cazuri, cancerul depistat in stadiu incipient poate fi curabil prin interventie chirurgicala, fara terapii invazive precum chimioterapia si radioterapia
  • Amanarea sau prevenirea instalarii afectiunilor medicale cronice: diabet zaharat, boli cronice cardiovasculare – hipertensiune arteriala
  • Costuri reduse comparativ cu resursele financiare alocate pentru ingrijire si tratament
  • Bunastare fizica, emotionala si sociala – un grad de satisfatie ridicat in relatie cu propria viata

Testele de diagnostic versus testele de screening

Testele si investigatiile medicale, indiferent daca sunt analize de sange, imagistice (ecografii, RMN) sau alte proceduri medicale, pot fi impartite in doua categorii largi: teste de diagnostic si teste de screening.

Diagnosticarea - in cele mai multe cazuri, pacientul prezinta simptome care starnesc ingrijorare si il trimit la medic. Scopul testelor de diagnostic este sa demonstreze existenta unei patologii, a unei boli. In baza rezultatelor primite, medicul va pune un diagnostic si va recomanda un tratament sau va recomanda alte analize si investigatii pentru (re)confirmarea diagnosticului.

Screeningul medical - implica identificarea, la pacientul aparent sanatos, care nu prezinta simptome alarmante, a unor posibile abateri de la normalitate (anomalii).

Rolul screeningului este sa previna instalarea bolii sau sa identifice o afectiune medicala in stadii incipiente. Screeningul este crucial in depistarea timpurie a cancerului spre exemplu. Cancerul de col uterin, cancerul colorectal, cancerul de san si in general, tumorile maligne, indiferent de localizarea lor, pot determina aparitia manifestarilor clinice intr-un stadiu deja avansat. Concret, pacientul experimenteaza simptome alarmante cand cancerul s-a extins si a devenit mai greu de controlat, necesitand un tratamentul mai agresiv. Prin screening inainte de debutul simptomelor, un cancer va fi identificat in stadiu incipient, cu sanse mai mari de vindecare si cu efecte secundare reduse asupra pacientului, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Prevenirea si controlul bolilor

Conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC), multe dintre bolile cronice pot fi prevenite deoarece au drept cauza un comportament de risc in privinta sanatatii, avand la baza factori comportamentali: regim alimentar dezechilibrat, sedentarism, abuz de alcool, fumat. Evolutia lenta a afectiunilor metabolice, cardiovasculare si altele, expun pacientul riscului de a se prezenta pentru un control medical dupa instalarea afectiunii.

Screeningul reprezinta practic singura modalitate prin care medicul poate depista o afectiune medicala, o anomalie care ar putea degenera intr-un factor de risc sau intr-o complicatie severa. Pentru pacient reprezinta etapa in care este posibila interventia rapida prin adoptarea unor masuri ce vizeaza stilul de viata, ceea ce ar limita, spre exemplu, necesitatea administrarii unui tratament medicamentos de lunga durata, ulterior.

Vizita la medic si monitorizarea constanta a glicemiei asigura contextul potrivit pentru a stabili conditia medicala de prediabet, premergatoare diabetului si reversibila. Prin urmare, diabetul zaharat de tip 2 ar putea fi evitat daca pacientul diagnosticat cu prediabet efectuaza schimbari in privinta regimului alimentar si a activitatii fizice.

In raportul national al starii de sanatate a populatiei din Romania (2020) tumorile maligne ale colonului, rectului si sanului, boala hipertensiva, boala inschemica a inima si bolile cerebro-vasculare sunt patologiile care au provocat decese evitabile prin tratament eficient si la timp.

Acelasi raport subliniaza faptul ca decesele care puteau fi prevenite prin interventii de sanatate publica si teste de screening au avut drept cauza:

  • Tumora maligna a colonului, a rectului
  • Tumora maligna a traheei, bronhiilor si pulmonului
  • Tumora maligna san
  • Boli legate de consumul de alcool (excluzand cauze externe - accidentari si accidente rutiere)
  • Boala cardiaca inchemica.

Care sunt cele mai importante teste de screening si cand sunt recomandate?

Frecventa testelor de screening poate sa varieze de la caz la caz, medicul specialist, pe baza dosarului medical: varsta, alti factori de risc, prezenta unor comorbiditati, rezultatele analizelor si investigatiilor efectuate, stabileste cat de des este necesara repetarea testelor.

Datorita studiilor clinice si metodelor de evaluare tot mai inovatoare, recomandarile de screening ale organizatiilor medicale si ghidurile medicale internationale se actualizeaza la anumite intervale de timp.

Mentineti o relatie apropiata cu medicul dumneavoastra de familie si intrebati despre examenele periodice de sanatate, analizele si investigatiile recomandate in functie de varsta si de starea curenta de sanatate.

Screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Testul Babes – Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, fie in mediu lichid, fie prin examen citologic conventional/ standard este indicat a se efectua odata cu inceperea vietii sexuale si:

  • La fiecare 3 ani pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 21-29 ani
  • La fiecare 3 ani in intervalul de varsta 30-65 ani SAU la fiecare 5 ani in varianta co-testare PAP si HPV
  • Dupa varsta de 65 de ani nu mai este recomandat decat in conditiile in care rezultatele anterioare au fost negative.

In situatia in care rezultatul testului nu este concludent, medicul poate recomanda investigatii suplimentare. De asemenea, in functie de factorii de risc, de rezultatele testarii, medicul ginecolog poate recomanda efectuarea testului PAP la intervale mai scurte de timp.

Afla mai multe despre Screeningul de cancer de col uterin

Screening pentru depistarea cancerului colorectal

Colonoscopia este o metoda de screening pentru cancerului colorectal – indicata dupa varsta de 50 de ani. Avand in vedere incindenta crescuta a cancerului colorectal si in randul populatiei mai tinere, in functie de factorii de risc si de istoricul medical al pacientului, se poate recomanda efectuarea colonoscopiei si inaintea varstei de 50 de ani.

Alte metode de screening pentru cancer colorectal sunt:

  • Testul hemocult ce depisteaza prezenta sangelui care nu este vizibil cu ochiul liber in materiile fecale
  • Rectosigmoidoscopia, o investigatie ce permite explorarea vizuala a peretilor rectului, a colonului sigmoid si a partii joase a colonului.

Screening pentru depistarea cancerului de prostata

Screeningul urologic pentru cancer de prostata consta intr-un test de sange PSA (Prostate-Specific Antigen, Antigen Specific Prostatic) combinat cu un examen medical ce implica un tuseu rectal.

Screeningul urologic este recomandat barbatilor cu varsta de peste 50 de ani sau chiar sub 50 de ani pentru cei care prezinta risc crescut de a dezvolta aceasta forma de cancer, spre exemplu existenta altor cazuri similare in familie.

Screening pentru depistarea cancerului de san

Mamografia este un test de screening pentru cancerul de san recomandat in Romania incepand cu varsta de 50 de ani, cu repetare la fiecare trei ani. Mamografia reprezinta o radiografie ce foloseste doze mici de radiatii si prin intermediul careia se poate depista cancerul mamar in faza incipienta.

Mamografia ca test de screening este indicata pentru situatiile in care pacienta este asimtomatica si nu are in antecedentele familiale cazuri de cancer mamar. In caz contrar (prezinta simptome si are in antecedentele familiale cazuri de cancer de san) se recomanda efectuarea de investigatii medicale indiferent de varsta.

Pe langa mamografie, sunt disponibile si alte instrumente complementare de screening in cancerul la san pe care medicul le poate recomanda:

  • RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) este o metoda de investigatie non-invaziva, nedureroasa pentru pacienta. Cu ajutorul RMN-ului sunt captate imagini amanuntite din interiorul sanului.
  • Ecografie.

Afla mai multe despre RMN – examinare complexa si diagnostic timpuriu fara riscuri pentru pacienti

Este important de mentionat ca varsta de la care se recomanda efectuarea mamografiei inregistreaza modificari in functie de specificul regiunii/ tarii si ratele de incidenta. Spre exemple, in Statele Unite ale Americii, varsta de la care expertii in sanatate recomanda mamografia ca metoda de screening este 40 de ani.

Screening: hipertensiune si diabet

Hipertensiunea si diabetul zaharat sunt doua afectiuni cu evolutie lenta in cazul carora screeningul consta in verificarea regulata a valorilor tensiunii arteriale si a glicemiei. Monitorizarea se efectueaza la domiciliu sau in cabinetul medical. In cazul in care valorile tensiunii si/ sau valorile glicemice nu se incadreza in cele normale, adresati-va medicului. Nediagnosticate si neadresate, pot avansa catre complicatii severe: atac de cord, accident vascular, insuficienta cardiaca, picior diabetic.

Afla mai multe despre Valori normale tensiune arteriala si puls si valorile normale ale glicemiei

Screening anevrism de aorta la barbati

Odata cu inaintarea in varsta, peretii vaselor de sange isi pierd elasticitatea si sunt slabiti, ceea ce favorizeaza producerea unei dilatari anormale a arterei. Aceasta este anevrismul de aorta, iar grupul de risc este reprezentat de catre barbati cu varsta de peste 65 ani, fumatori.

Ca metoda de screening a anevrismului de aorta este indicata ecografia Doppler, o investigatie imagistica neinvaziva.

Screening osteoporoza la femei

Densitometria osoasa (DXA) constituie instrumentul standard de diagnosticare a osteoporozei. Modificarile hormonale determinate de menopauza (nivelul estrogenic scazut) favorizeaza aparitia osteoporozei la persoanele de sex feminin.

Testul DXA evalueaza cu precizie densitatea minerala osoasa si este recomandat femeilor cu varsta de peste 65 de ani.

Screening oftalmologic: cataracta si glaucom

Glaucomul si cataracta sunt doua afectiuni oculare cu rata de incidenta tot mai crescuta pe masura inaintarii in varsta.

Ambele afectiuni oftalmologice degenerative pot conduce la pierderea definitiva a vederii. Glaucomul se incadreaza in lista patologiilor oculare silentioase, in lipsa screeningului medical nu exista posibilitatea diagnosticarii decat in stadii mai avansate, cand vederea deja a suferit deteriorari.

Screeningul pentru glaucom este recomandat persoanelor cu varsta peste 40, iar screeningul pentru cataracta persoanelor cu varsta peste 55 de ani. Un consult oftalmologic complet, cu examinarea fundului de ochi, permite identificarea timpurie a afectiunilor oculare pe care pacientul nu le poate sesiza.

Afla mai multe despre Screening oftalmologic

Screening infectii cu transmitere sexuala

Pentru infectii cu transmitere sexuala se recomanda efectuarea testelor de screening cu precadere categoriilor vulnerabile, spre exemplu femei insarcinate (chlamidia, gonoreea, hepatita B, sifilisul, virusul imunodeficientei umane - HIV).

In lipsa testelor specifice, bolile cu transmitere sexuala sunt dificil de depistat, simptomele si manifestarile clinice apar dupa ce infectia a avansat.

Verificarea profilului lipidic

Lipidele reprezinta substante organice grase necesare pentru functionarea organismului. Profilul lipid este determinat prin analize de sange de rutina, la orice varsta, si cuprinde:

  • Valori colesterol LDL
  • Valori colesterol HDL
  • Valori colesterol total
  • Trigliceride.

Masurarea valorilor lipidelor din sange cel putin o data pe an la pacientul (aparent) sanatos este esentiala deoarece cresterea necontrolata a colesterolului si trigliceridelor nu produce simptome.
Monitorizarea profilului lipidic se utilizeaza ca instrument de screening pentru evaluarea riscului de aparitie a bolii coronariene.

Afla mai multe despre Colesterol LDL si HDL | Riscuri si tratament colesterol marit

Determinare factor RH

Determinarea RH, pozitiv sau negativ, la ambii viitori parinti reprezinta unul dintre testele obligatorii pe parcursul sarcinii si are ca scop verificarea incompatibilitatii de RH.

Determinare IMC

Calculator BMI
Indicele este:

ro

  • IMC 18,49 sau mai putin - Subponderal
  • IMC intre 18,50 si 24,99 - Greutate normala
  • IMC intre 25,00 si 29,99 - Supraponderal
  • IMC intre 30,00 si 34,99 - Obezitate (gradul I)
  • IMC intre 35,00 si 39,99 - Obezitate (gradul II)
    IMC 40,00 sau mai mult - Obezitate morbida

Depresia – evaluarea bunastarii mintale

Sanatatea unei persoane nu poate fi definita restrictiv, ca absenta a bolilor. Bunastarea emotionala, psihologica si sociala sunt in aceeasi masura de importante precum cea fizica. Depresia este una dintre afectiunile cu o rata de incidenta din ce in ce mai crescuta, afecteaza deopotriva femei si barbati de varste diferite, prin urmare nu exista o varsta recomandata pentru evaluarea starii de sanatate mintala, ci este indicat ca pe tot parcursul vietii, latura psihica sa nu fie neglijata.

 

Testele de screening sunt o componenta majora in managementul starii de sanatate atat la nivel individual, cat si institutional. Screeningul medical ofera posibilitatea identificarii bolilor in perioada latenta, initiala, ceea ce creste eficacitatea tratamentului.

Interventiile in stadiile precoce ale afectiunilor medicale au costuri reduse si o mai mare eficienta in sensul in care boala nu avanseaza si nu conduce la complicatii, iar decesele premature sunt preintampinate.

 

Referinte:

Data publicării 09.08.2022
Data ultimei actualizari 22.08.2022