Sarcina si factorul RH

Daca planuiesti sa devii mamica sau esti deja insarcinata, ceea ce trebuie sa stii este ca unele dintre cele mai importante analize pe care trebuie sa le faci sunt cele de sange si cele pentru determinarea factorului RH. De ce? Deoarece factorul RH este esential pentru sanatatea viitorului tau copil. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre sarcina si factorul RH din acest material realizat de specialistii Medicover.
Sarcina si factorul RH

Este recomandat sa afli care este factorul RH inca de dinainte de a ramane insarcinata, deoarece exista posibilitatea unei incompatibilitati de RH: cel al mamei si cel al tatalui. Atunci cand exista aceasta incompatibilitate, evolutia sanatoasa a sarcinii, precum si cea a fatului, pot fi afectate.

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Ce este factorul RH?

Pe suprafata hematiilor, celulele care transporta oxigenul in sange, se gasesc mai multe antigene. Cele mai cunoscute sunt A, B si D. Prezenta sau absenta antigenelor acestea pe suprafata hematiei determina grupa de sange. Exista 4 tipuri de grupe sanguine: A, B, AB sau 0.

Prezenta antigenului D determina RH-ul. Daca acesta este prezent, RH-ul este pozitiv, daca acesta este absent, atunci RH-ul este negativ.

Grupa de sange si RH-ul copilului sunt determinate de grupa si RH-ul tatalului.

De ce este fatorul RH atat de important in sarcina?

O mare parte dintre oameni au RH pozitiv. In momentul in care o mama cu RH negativ si un barbat cu RH pozitiv decid ca vor un copil, exista o posibilitate ca sanatatea fatului sa fie afectata, la fel si evolutia sarcinii. In plus, fatul va prelua de la tatal grupa de sange si RH-ul, deci va avea RH pozitiv.

Daca mama are RH negativ si tatal RH pozitiv, in momentul in care in sangele matern se gasesc hematii fetale, sistemul imunitar al mamei nu recunoaste antigenul D de pe suprafata hematiilor si dezvolta anticorpi impotriva lui. Anticorpii au un volum mic si pot trece usor prin placenta, in sangele fetal, care va fi distrus. Acest proces poate duce la anemie fetala intrauterina.

Daca mama se afla la prima sarcina, incompatibilitatea RH-ului nu reprezinta o problema foarte mare, deoarece sangele fatului nu intra in sistemul circulator al mamei pe durata celor 9 luni de zile.
Sunt mai multe situatii in care RH-ul negativ al mamei se poate combina cu RH pozitiv. Acestea sunt transfuziile de sange, o pierdere de sarcina, o sarcina ectopica sau un avort.

Sarcina si factorul RH

Cum pot fi prevenite efectele incompatibilitatii de RH?

Din fericire, exista metode eficiente pentru a elimina riscurile unei incompatibilitati de RH. In timpul primei sarcini, medicul care monitorizeaza sarcina va efectua 2 injectii cu imunoglobulina. Prima, in jurul a 28 de saptamani de sarcina, iar a doua dupa nasterea bebelusului.

Scopul acestor injectii este de a opri organismul mamei sa produca anticorpii ce pot pune in pericol sanatatea fatului sau sarcinile ulterioare.

Daca viitoarea mamica a produs deja anticorpi Rh, atunci medicul de specialitate va monitoriza cu atentia evolutia sarcinii. Exista si cazuri in care incompatibilitatea este foarte mare. In aceste cazuri, pentru a elimina riscurile, pot fi efectuate transfuzii de schimb pe tot parcursul sarcinii, pentru a inlocui sangele bebelusului cu globule rosii cu RH negativ.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 07.09.2021