Tratamentele cosmetice in sarcina: permise sau interzise?

Sarcina schimba foarte multe din obiceiurile femeii, de la alimentatie, activitate fizica, pana la ingrijirea pielii. Este perfect normal ca viitoarea mama sa isi doreasca in continuare sa aiba grija de ea, pentru a arata si a se simti bine. Insa inainte de a te programa pentru tratamentele cosmetice, citeste acest material. Sunt anumite tratamente cosmetice permise in sarcina, in timp ce altele sunt interzise, deoarece pot afecta dezvoltarea fatului. Secretul consta in readaptarea lor la noua etapă din viață.
Tratamentele cosmetice in sarcina: permise sau interzise?

Chiar daca esti insarcinata, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti la obiceiurile pe care le aveai inainte de sarcina. Iar daca printre acestea se numara si tratamentele cosmetice, recomandarea este sa fii foarte atenta la tratamentele pe care le alegi. Pentru perioada sarcinii, sunt recomandate proceduri de infrumusetare cat mai naturale care nu presupun substante chimice sau proceduri agresive pentru ten.

Iata lista cu cele mai populare tratamente cosmetice in sarcina si cele pe care ar trebui sa le eviti.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Ce tratamente cosmetice sunt permise in sarcina?

Sunt cateva tipuri de tratamente cosmetice permise in sarcina, care nu afecteaza nici viitoarea mama, nici bebelusul.  Acestea sunt cele cu efect bland asupra epidermei.  

Exfolierea faciala blanda

Exfolierea faciala este unul dintre tratamentele cosmetice permise in sarcina. Aceasta este solutia perfecta pentru tenul lipsit de vitalitate, fiind in acelasi timp o solutie sigura atat pentru mama, cat si pentru fat.

Tratamentele faciale pe baza de oxigen

In cazul acestor tratamente, substantele active sunt introduse in piele printr-un jet de aer sub presiune. Tratamentul este recomandat pentru persoanele care au tenul uscat sau tern.

Chiar daca intra si actioneaza in profunzimea pielii, acest tratament cosmetic este permis in sarcina, avand rezultate excelente de fiecare data, fara niciun fel de risc asupra fatului si viitoarei mame.

 Ingredientele active folosite, precum acid hialuronic, antioxidanti, vitaminele si extractele botanice ajuta viitoarea mamica sa aiba un ten cu adevarat radiant.

Tratamentele pentru curatarea profunda a tenului

Chiar daca implica o curatare profunda a tenului, acest tip de tratament cosmetic este permis in sarcina, neavand impact negativ asupra viitoarei mame sau a bebelusului. Tratamentul este adresat tenului problematic si consta in exfoliere blanda, extractia cosurilor, masaj facial si hidratarea intensa a tenului.

Tratamentele cosmetice in sarcina

Ce tratamente cosmetice sunt interzise in sarcina?

Exista o serie de tratamente cosmetice care nu sunt recomandate pe toata perioada sarcinii, deoarece acestea pot influenta evolutia fatului, precum si sanatatea mamei. In general, aceste tratamente sunt cele care folosesc tehnologia laser, mezoterapia si radiofrecventa. In aceeasi categorie intra si tratamentele de reducere a depozitelor de grasime localizata sau a celulitei de tipul cavitatie, vacuum bipolar, radiofrecventa multipolara, care nu sunt sigure pentru femeile gravide.

Injectarea de acid hialuronic, interzisa in sarcina

Injectiile cu acid hialuronic si toxina botulinica se numara printre tratamentele cosmetice interzise in sarcina, deoarece au potential nociv pentru viitorul bebelus. Chiar daca acestea erau o procedura obisnuita in perioada de preconceptie, recomandarea specialistilor este ca pe parcursul celor 9 luni sa nu fie efectuata nici macar o singura interventie de acest tip.

Peeling chimic și microdermabraziune

In sarcina, tenul devine foarte sensibil, de aceea orice fel de tratament cosmetic cu potential agresiv si invaziv este total interzis. In aceasta categorie intra peeling-ul chimic si microdermabraziunea. Chiar daca in mod normal acestea pot avea efecte spectaculoase asupra tenului , in perioada sarcinii  pot produce cicatrici sau eruptii de cosuri.

Tratamentul cu aburi, nerecomandat in sarcina

In general, nu este sigur sa cresti temperatura de baza in primul trimestru, de aceea tratamentul cu aburi se afla pe lista tratamentelor cosmetice interzise in sarcina.  Cu toate acestea, aburirea fetei sau aplicarea unui prosop cald pe fata sunt permise, deoarece niciuna dintre aceste metode nu iti va ridica temperatura generala.

Sunt permise tratamentele pentru vergeturi in sarcina?

Tratamentele medical-cosmetice de combatere a vergeturilor,  precum radiofrecventa fractionata, microdermabraziunea, peelingul chimic, tratamentul dermapen, terapia laser nu sunt recomandate in timpul sarcinii. La aceste metode medicale de tratament se poate apela dupa nastere. De aceea, foarte importanta este prevenirea aparitiei vergeturilor.

O alimentatie echilibrata si sport moderat constant vor avea rezultate uimitoare asupra calitatii si sanatatii pielii!

 

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 09.08.2021