Sarcina toxica: ce este si cum poate fi tratata?

Daca esti insarcinata si experimentezi episoade continue de greata si varsaturi, posibil sa ai o sarcina toxica. Aceasta este o afectiune severa, ce poate duce la deshidratare si la scaderea in greutate. Care sunt cauzele ce duc la aparitia sarcinii toxice si ce solutii de tratament exista? Poti afla raspunsurile citind urmatorul material.
Sarcina toxica: ce este si cum poate fi tratata?

Greturile matinale si varsaturile sunt normale in sarcina. Acestea afecteaza intre 50% si 90% din femeile insarcinate si apar in general in saptamana 4-9 de sarcina, manifestarea lor atingand apogeul in saptamanile 7-12. Atunci cand episoadele de greata si varsaturi devin severe si se manifesta nu numai dimineata, ci pe tot parcursul zilei, acesta poate fi un semn ca ai o sarcina toxica.

Ce este sarcina toxica?

Sarcina toxica este o afectiune severa, ce apare la aproape 2% din femeile insarcinate. Aceasta se manifesta prin varsaturi continue, care impiedica femeia insarcinata sa se hraneasca si sa retina fluidele in organism. In cele mai multe cazuri, sarcina toxica poate duce la scadere cu pana la 5% din greutate si deshidratare.

Care sunt simptomele unei sarcini toxice?

O mare parte din simptomele sarcinii toxice sunt caracteristice si sarcinii ”normale”. Singura diferenta este intensitatea acestora si frecventa lor. De aceea, orice femeie insarcinata ar trebui sa fie atenta la manifestarea simptomelor, pentru a sti exact ce masuri sa ia si cand.

Greata si varsaturi

Episoadele de greata si varsaturi apar pe parcursul intregii zile. De foarte multe ori sunt continue si agresive ca manifestare, producand o mare stare de disconfort viitoarei mamici. Femeia cu o sarcina toxica vomita de cel putin 3-4 ori pe zi. Frecventa ridicata a episoadelor de varsaturi pot duce la deshidratare severa.

Greturi matinale sau sarcina toxica?

Exista cateva diferente clare intre greturile matinale din sarcina si sarcina toxica. Greturile matinale debuteaza in prima luna de sarcina si dispar in luna 3 sau 4. Chiar dacă vin insotite de episoade de varsaturi, acestea nu sunt severe si nici nu duc la deshidratare.

In cazul sarcinii toxice, senzatia de greata nu apare numai dimineata, ci pe tot parcursul zilei. Primele simptome incep sa apara in saptamana a 6-a de sarcina si dispar dupa saptamana 21 sau chiar dupa nastere.

Saliva in exces in sarcina toxica

Atunci cand vorbim de o sarcina toxica, viitoarea mamica poate experimenta des senzatia de saliva in exces. Senzatia nu este declansata de ceva anume, dar este prezenta la nivelul cavitatii orale.

Intoleranta alimentara

Sarcina toxica limiteaza foarte mult alimentatia mamei. Apetitul pentru mancare scade si o mare parte din alimentele solide sau lichide sunt ”refuzate” de organism si sunt varsate inapoi. O mare parte din mame ajung in imposibilitatea de a se hrani normal, tocmai pentru ca organismul lor respinge o mare parte dintre alimente, fara motiv.

Sensibilitate crescuta la mirosuri

Simtul olfactiv devine foarte sensibil in sarcina, cu atat mai mult intr-o sarcina toxica. Orice fel de miros, indiferent daca este puternic sau nu, poate declansa un episod de greata si varsaturi. Mirosul de mancare si fum de tigara sunt pe primele locuri la capitolul factori declansatori.

Durerile abdominale in sarcina toxica

Episoadele de varsaturi severe sunt insotit si de dureri abdominale. Numai un consult de specialitate poate ajuta la o diagnosticare exacta, din acest punct de vedere. Cu atat mai mult cu cat durerile abdominale pot indica si alt tip de complicatii in sarcina.

Sarcina toxica

Care sunt cauzele varsaturilor in sarcina toxica?

Pana in prezent, nu au fost identificate cauzele exacte care duc la aparitia varsaturilor in sarcina toxica. In primul trimestru de sarcina apar modificari hormonale importante, creste HCG (hormonul de sarcina) estrogenul, progesteronul, toate aceste fluctuatii hormonale duc la modificari ale contractiilor si ale relaxarii musculature gastrointestinale, motiv ce explica aparatia varsaturilor

De asemenea, hiper sau hipotiroidia sunt si ele legate de aparitia varsaturilor in sarcina, precum si serotonina, care sufera si ea modificari si duce la incetinirea peristaltismului intestinal care permit alimentelor sa avanseze  in intestine.

Alte posibile cauze pentru aparitia varsaturilor in sarcina sunt legate de bacteria helicobacter pylori, prezenta la o mare parte din femeile insarcinate care au experimentat greata si varsaturi in sarcina.

La capitolul factori psiho-sociali, exista teorii potrivit carora varsaturile si greturile apar ca reactie de respingere a sarcinii, atunci cand sarcina este nedorita.

In general, sarcina toxica apare la femeile la prima sarcina, la cele care au istoric familial de varsaturi in sarcina, precum si la cele care au istoric medical de rau in miscare.

Este fatul afectat de sarcina toxica?

Fatul nu este afectat de sarcina toxica, chiar daca greata si varsaturile sunt severe. Chiar mai mult, sunt studii care arata ca femeile cu sarcini toxice au un risc mult mai mic de a pierde sarcina sau de moarte intrauterine.

Exista tratament pentru sarcina toxica?

Sarcina toxica nu poate fi tratata, din pacate. In cel mai bun caz, pot fi ameliorate simptomele. Pentru acest lucru, este nevoie sa te consulti cu medicul care monitorizeaza sarcina si sa respecti cateva reguli, care te pot ajuta in ceea ce priveste episoadele de greata si varsaturi.

  • Mese mici si dese
  • Cresterea aportului de carbohidrati si proteine
  • gustare mica langa pat (de exemplu, biscuitii), recomandata inainte de ridicarea din pat
  • Evita alimentele simirosurile care provoaca greata
  • Poate ajuta consumul de alimente reci
  • Evita mancarea grasa, picanta, prajita, mancare semi preparata,
  • Bea lichide intre mese, pe parcursul intregii zile, baururi reci, chiar carbogazoase
  • Se recomanda bauturi bogate in glucoza, potasiu, sare, care sa inlocuiasca pierderile de electroliti
  • Relaxarea

La capitolul tratamente naturiste  pentru a ameliora greata si varsaturile in sarcina, sunt recomandate ghimbirul si menta.

Medicul de specialitate poate recomanda tratament antivomitiv, antihistaminice, vitamina B6, B1 si cortiosteroizi.

Atunci cand viitoarea mamica are febra, dureri abdominale, urina inchisa la culoare, prezinta semne de deshidratare si vomita sange, trebuie sa se programeze pentru o consultatie de specialitate.

 

Consultant Medical Dr. Vasilika Gero
Data publicării 08.12.2020