Cele mai bune solutii de tratament pentru candidoza in sarcina

Candidoza vaginala este una dintre cele mai frecvente infectii genitale din timpul sarcinii. Cauzele aparitiei acesteia sunt legate, in principal, de schimbarile hormonale, precum si de consumul de antibiotice. Iata care sunt cele mai bune metode de tratament pentru candidoza vaginala!
Candidoza in sarcina

Trei din patru femei au un episod de candidoza de-a lungul vietii, iar aproape 40% din acestea dezvolta doua sau mai multe episoade. In cele mai multe din cazuri, candidoza vaginala apare in timpul sarcinii, fiind cauzata de inmultirea excesiva a ciupercii Candida albicans la nivelul mucoasei vaginale.

De ce apare candidoza in sarcina?

Candida albicans este o ciuperca ce se regaseste in flora normala a vaginului. Atunci cand aceasta ciuperca se multiplica excesiv si depaseste flora protectoare, apare candidoza.

Modificarea PH-ului in sarcina este una din cauzele care duc la aparitia candidozei, deoarece odata cu aceasta apare si o modificare a capacitatii de aparare a organismului.

Modificarile hormonale din sarcina duc la cresterea glycogenului, la nivelul mucoasei vaginale, acesta fiind hrana principal pentru dezvoltarea fungilor.

Printre alti factori favorizanti, care duc la aparitia candidozei in sarcina sunt:

  • Diabetul de sarcina
  • Folosirea de antibiotice, care modifica flora normala a vaginului
  • Sarcina asociata cu HIV sau tratament cu corticosteroizi, ambele asociate cu scaderea imunitatii

Care sunt simptomele candidozei vaginale in sarcina?

Primele simptome ale instalarii candidozei vaginale sunt :

  • Secretii vaginale abundente, de culoare alba, consistent groasa, cu aspect branzos, fara miros
  • Iritatii si inflamatii ale vulvei si vaginului
  • Senzatia de mancarime
  • Dureri in timpul contactului sexual
  • Disconfort si usturimi la urinare

Candidoza vaginala este diagnosticata in timpul unui consult de specialitate, in care medicul recolteaza o proba din secretia vaginala, pentru a vedea care sunt microorganismele care au dus la modificarea secretiei. Aceasta analiza se numeste examenul  microbiologic al secretiei vaginale si poate fi asociata si cu o cultura fungi si fungigrama.

Tratament pentru candidoza in sarcina

Afecteaza candidoza sarcina?

Candidoza vaginala nu afecteaza sarcina si dezvoltarea fatului. In unele cazuri, femeile gravide pot transmite candida albicans la bebelus,  in timpul nasterii, insa acesta va face de obicei o forma usoara de candidoza bucala sau inghnala.

Solutii de tratament pentru candidoza in sarcina

Candidoza in sarcina se vindeca intr-un timp foarte scurt, dar este foarte important ca viitoarea mamica sa tina minte faptul ca cel mai sigur tratament este cel prescris de medicul de specialitate. Aceasta este singura varianta prin care poate fi eliminate candidoza recurenta.

In general, medicul de specialitate poate recomanda ca tratament pentru candidoza in sarcina derivatii imidazolii(clotrimazol, miconazole, butoconazole), triazolii( fluconazole, terconazole) si polienele (nystatin). Ei se folosesc in formule topice sau orale.

Antifungice topice (imidazole si triazoli) sunt cunoscute ca antifungice azolice sunt recomandate ca terapie de electie in timpul sarcinii. Acestea se pot administa sub forma de creme locale sau supozitoare intravaginal(ovule).  Durata medie a tratamentului este de 7 zile.

Studiile arata ca folosirea de antifungice topice nu cresc riscul de avort spontan sau de malformatii fetale, indiferent de perioada din sarcina in care se administreaza, deoarece se absorb foarte putin in circulatia sistemica si nu se transmit la fat.

Fluconazolul oral este folosit ca terapie de linia a II-a in tratamentul candidozei in sarcina. Sunt studii care arata ca folosirea in doze mari poate declansa malformatii majore la fat(mai mult de doza unica de 150 mg/zi )

O alta alternativa sigura este si nistatina topica, cu o absorbtie sistemica nesesizabila.

Probioticele au un rol esential in refacerea florei vaginale normale la gravidele cu candidoza vaginala, fiind recomandate frecvent de medicii de specialitate.

Cum poti sa previi aparitia candidozei vaginale in sarcina?

Sunt cateva reguli pe care viitoarea mamica trebuie sa le respecte pentru a preveni aparitia candidozei in sarcina. Aceste reguli tin in principal de respectarea regulilor de igiena intima:

  • Folosirea de lenjerie intima curata, lejera si mai ales de bumbac
  • Evitarea folosirii de absorbante zilnice
  • Dupa ce ai folosit toaleta, sterge-te dinspre fata spre spate, mentine zona genitala uscata
  • Evita baia in cada cu spuma
  • Evita folosirea de spray-uri si lotiuni pentru zona intima
  • Evita spalaturile intravaginale.
  • Evita pantaloni mulati

Alimentele procesate foarte mult si care au un continut ridicat de zahar favorizeaza aparitia candidozei in sarcina. Cea mai buna solutie este ca viitoarea mamica sa introduca in dieta ei zilnica fructe si legume cu indice glicemic scazut, carbohidrati buni si proteine slabe.

Cel mai important lucru este ca atunci cand apar simptomele viitoarea mamica sa se programeze pentru un consult de specialitate si sa nu recurga la automedicatie.

 

Consultant Medical Dr. Vasilika Gero
Data publicării 07.12.2020
Data ultimei actualizari 17.07.2023