Tot ceea ce trebuie sa stii despre fibromul uterin in sarcina

Fibromul uterin este asimptomatic, de cele mai multe ori si este diagnosticat in timpul unei ecografii transvaginale de rutina. Acesta afecteaza intre 20-50% dintre femeile aflate la varsta fertila.
Fibromul Uterin

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin sau leiomiomul este o tumora benigna ce se intalneste la 20-50% dintre femeile aflate la varsta fertila. Fibroamele pot creste la suprafata uterului, in peretele uterin sau inauntrul cavitatii uterine. In functie de localizare, dimensiune si numar, fibroamele pot afecta parcursul normal al sarcinii.

Ce simptome determina fibromul uterin?

Fibromul uterin poate determina sangerari abundente in timpul menstruatiei sau sangerari intermenstruale, durere pelvina, constipatie, urinari frecvente sau dificultate in golirea vezicii urinare. În timpul sarcinii, fibromul se poate necroza prin afectarea vascularizatiei, fapt ce determina durere intensa. De cele mai multe ori, fibroamele sunt asimptomatice, fiind diagnosticate in timpul unei ecografii transvaginale de rutina.

Care sunt efectele fibromului asupra sarcinii?

Majoritatea pacientelor nu vor dezvolta complicatii pe parcursul sarcinii din cauza fibromului uterin. Cu toate acestea,  pot aparea o serie de probleme, iar sarcinile necesita o evaluare obstetricala mai atenta, in special in perioada apropierii momentului nasterii.

  • Avortul spontan Riscul de pierdere a sarcinii este de doua ori mai mare la pacientele cu fibrom.
  • Restrictia de crestere fetala Mai ales in acele cazuri cu fibrom uterin voluminos ce ocupa mare parte din uter si nu lasa loc dezvoltarii fetale normale
  • Dezlipirea de placenta reprezinta desprinderea placentei de peretele uterin inainte de momentul nasterii, fiind o urgenta majora ,deoarece poate pune in pericol atat viata fatului, cat si a mamei.
  • Sangerarea si durerea pelvina pe parcursul sarcinii Un studiu ce a inclus 4500 gravide cu fibrom a identificat ca 11% dintre femei au avut sangerare vaginala si 59 % au asociat durere pelvina
  • Nasterea prematura reprezinta nasterea inainte de 37 saptamani; prezenta fibromului, in special daca acesta este voluminos, destinde uterul, fapt ce poate determina contractii uterine si ruperea prematura a membranelor.
  • Pozitii anormale ale fatului in uter la debutul travaliului Din cauza formei anormale a uterului cauzata de fibrom/fibroame e posibil ca bebelusul sa nu se poata alinia corespunzator cu craniul spre bazinul matern pentru o nastere pe cale vaginala si anume se poate bloca in prezentatie transversa, oblica sau pelviana.
  • Nasterea prin operatie cezariana Studiile spun ca nasterea prin operatie cezariana este intalnita cu o frecventa de 6 ori mai mare la pacientele cu fibrom uterin. Localizarea fibromului in calea de nastere a fatului sau posibile sangerari controlate cu dificultate la nasterea pe cai naturale sunt doua din cele mai frecvente rationamente ce orienteaza obstetricianul catre cezariana. Prezenta fibromului nu impune insa nasterea prin cezariana, iar optiunea nasterii pe cai naturale trebuie oferta ori de cate ori situatia obstetricala o permite.
  • Sangerarea postpartum Contractia slaba a uterului dupa momentul nasterii poate duce la hemoragie. Prezenta fibroamelor poate impiedica o contractie eficienta a uterului, astfel vasele de sange care au hranit placenta continua sa sangereze, fiind o urgenta obstetricala intalnita de obicei in primele 24-48 de ore de la nastere, ce necesita interventia rapida a echipei obstetrician-anestezist.

O treime din fibroame pot creste in primul trimestru de sarcina.

Studiile sunt deocamdata contradictorii in ceea ce priveste acest aspect, unele atesta o crestere a fibroamelor, altele o scadere in dimensiune, iar alte studii nu inregistreaza schimbari in dimensiunea fibroamelor. General agreat este ca aproximativ o treime din fibroame cresc pe parcursul primului trimestru de sarcina. Aceasta crestere se poate explica prin nivelele hormonale crescute de estrogen si progesteron pe parcursul sarcinii. Dupa sarcina, cel mai adesea fibroamele scad in dimensiune, cercetatorii au raportat o reducere cu 50 % in dimensiunea fibroamelor la 3-6 luni postpartum.

Fibromul poate afecta fertilitatea?

De cele mai multe ori, fibromul nu afecteaza fertilitatea, iar pacientele trebuie consiliate sa se adreseze unui specialist in infertilitate in vederea depistarii altor posibile cauze ale infertilitatii.

Fibroamele care pot afecta real fertilitatea sunt cele situate inauntrul cavitatii uterine deoarece pot interfera cu implantarea sarcinii. Pentru aceste fibroame exista o solutie terapeutica minim invaziva, miomectomie histeroscopica, ce presupune patrunderea cu histeroscopul prin col inauntrul uterului si rezectia cu o ansa electrica a fibromului, pacienta aflandu-se sub anestezie generala, deci fara sa resimta durere.

 Metode de tratament pentru fibromul uterin

Pacientele doresc sa stie ce pot face pentru a trata fibromul in sarcina. Din nefericire, nu sunt prea multe solutii. Interventia chirurgicala asupra fibromului nu este recomandata in timpul sarcinii si nici la mometul nasterii, deoarece asociaza riscuri.

Orice procedura invaziva asupra uterului in timpul sarcinii este riscanta si poate duce chiar la pierderea sarcinii, dar incurajator este ca majoritatea fibroamelor necesita doar supraveghere pe parcursul sarcinii.

De asemenea, indepartarea fibroamelor in timpul cezarienei nu este o solutie. Este cunoscut faptul ca uterul este bogat vascularizat pe parcursul sarcinii, astfel miomectomia (excizia fibroamelor) are risc mare de sangerare si trebuie evitata pe cat posibil.

Histerectomia, adica indepartarea chirurgicala a uterului este adresata situatiilor de urgenta in care medicul nu poate controla sangerarea prin alte metode sau, mai rar,  acelor paciente care si-au completat familia, nedorind o viitoare sarcina si pentru care prezenta fibroamelor ar crea ulterior probleme.

Daca ai suferit o interventie chirurgicala de excizie a fibromului (miomectomie) este indicat sa astepti minim 1 an pana la obtinerea unei sarcini, pentru a lasa timp peretelui uterin sa se refaca.

 

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 02.12.2020
Data ultimei actualizari 10.05.2022