Vaccinul anti SARS CoV 2 si sarcina

Milioane de femei din intreaga lume se intreaba cat de eficient si sigur este vaccinul anti SARS CoV-2. Mai mult, vor sa afle daca acesta afecteaza fertilitatea lor sau a sotilor, daca administrarea lui duce la un risc mai mare de malformatii ale viitorului bebelus sau daca se poate administra pe parcursul sarcinii sau alaptarii. Toate aceste intrebari ale viitoarelor mame isi gasesc raspunsul in acest material.
Vaccinul anti SARS CoV 2 si sarcina

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Cum a fost conceput vaccinul si ce contine el?

Specialistii de la compania producatoare (care livreaza deja vaccinul si in Romania) studiaza aceasta platforma de vaccin de 8-10 ani. In concluzie, tehnologia nu este noua.

Pastrarea vaccinului se face la -80 de grade C, sunt necesare doua doze la interval de 21 de zile. Intre timp, a fost aprobat si vaccinul produs de Moderna, care foloseste o tehnologie similara si are o eficienta foarte buna, de 94,1 %. Spre deosebire de cel produs de Pfizer, pastrarea acestui vaccin se face la - 20 de grade C, sunt necesare doua doze la interval de 28 de zile.

Virusul are pe suprafata sa o proteina numita spike, cu ajutorul careia patrunde in celula umana. Vaccinul contine doar o portiune minuscula din materialul genetic al acestei proteine spike, sub forma de ARN mesager. Pentru a putea rezista la mediul de transport si la injectare, el a fost inglobat intr-un continut lipidic. Injectat in deltoid, ajunge in ganglionii din axila si acolo incepe raspunsul imun, adica formarea anticorpilor, a acelei armate care va lupta si va anihila virusul atunci cand vom intra in contact cu el. Mai exact, va distruge acea proteina spike si astfel virusul nu va mai putea patrunde in celula, devenind inactiv si incapabil sa produca boala.

ARN mesager poate modifica AND-ul nostru celular?

Raspunsul este NU. ARN mesager este de fapt un tipar, o matrita pentru formarea proteinelor in organism. ARN mesager inclus in vaccin patrunde in interiorul celulelor umane la nivelul citoplasmei, dar NU poate patrunde in nucleul celulei, acolo unde se afla ADN-ul, deci nu poate modifica ADN-ul.

ARN-ul mesager inoculat prin vaccin circula liber prin sangele uman si este rapid distrus de niste enzime denumite ARN-aze. Timpul de supravietuire in sange al acestui ARN mesager ce contine material genetic al proteinei spike a virusului este de la cateva minute la cateva ore. Dar inainte sa fie distrus, el produce acel raspuns imun pe care il asteptam sa ne fereasca de boala. Tocmai pentru ca timpul pana la distrugerea ARN este foarte scurt, este nevoie de un rapel, o noua doza la un interval de 3 saptamani.

Vaccinul anti SARS CoV 2 si sarcina

Cate persoane au fost incluse in studiu si cand a debutat studiul?

Studiul a inceput la animale, apoi la oameni. Mai mult de 40 000 de persoane au participat voluntar la studiu, iar in cazul vaccinului Moderna mai mult de 30 000 de persoane au fost inrolate in studiu. Cercetarea s-a desfasurat in 3 faze. Faza a treia, cea mai avansata a cercetarii, a debutat in luna iulie. Probleme legate de siguranta vaccinului apar majoritar in primele doua luni. Nu au fost raportate reactii adverse majore. Durerea la locul injectarii, caldura locala, febra, astenie, acestea sunt reactii normale ale organismului, produse de activarea sistemului imunitar.

Persoanele cu fond alergic sever, istoric de soc anafilactic, ar trebui sa efecueze vaccinul sub supraveghere medicala. De mentionat ca reactiile alergice au aparut la 0,63% din lotul ce a beneficiat de vaccin si la 0,5% din lotul placebo la care s-a injectat ser fiziologic. Pacientii care au avut reactie alergica severa, soc anafilactic la prima doza, nu trebuie sa mai efectueze a doua doza.

Afecteaza vaccinul fertilitatea?

Toxicitatea asupra fertilitatii a fost studiata la sobolan. Femelele au primit o doza de vaccin de 4 ori mai mare decat cea de la om, inainte de imperechere si ulterior in timpul perioadei de gestatie. Anticorpii au aparut rapid inca de dinainte de sarcina, in sarcina si ulterior si la fat. Nu au existat efecte asociate vaccinului asupra fertilitatii, sarcinii, dezoltarii fetale sau a puilor.

Femeile gravide pot efectua vaccinul?

Pentru etapa de aprobare a unui nou medicament nu se includ de rutina paciente gravide, de aceea pana la acest moment nu exista studii cu privire la aceasta categorie. Studiile la animale nu au identificat efecte daunatoare asupra sarcinii.

Deoarece aceste date trebuie completate de studii mai ample, efectuate la om, vaccinul NU este recomandat de rutina femeilor gravide. Categoriile cu risc extrem de crescut cum ar fi gravide cu tratamente imunosupresoare, cu malformatii cardiace severe, transplant de organ sau gravidele aflate in prima linie de tratament a bolnavilor de COVID-19, pot discuta cu medicul in vederea vaccinarii.

Insa tinand cont de mecanismul de actiune al acestor doua vaccinuri si de rezultatele studiilor, este de asteptat ca eficienta si siguranta vaccinurilor la gravide sa fie aceleasi ca in cazul femeilor negravide, conform ACOG , 2011.
Astfel decizia de a fi sau nu vaccinata este una strict personala dupa o discutie cu medicul curant obstetrician, avand in vedere riscurile de a face boala, posibilele riscuri asociate vaccinarii si desigur, beneficiile vaccinului.
SOGR (Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie) solicita autoritatilor sa nu restrictioneze accesul gravidelor la vaccinare, asa cum nu este restrictionat nici in UE sau SUA.

Femeile care isi doresc obtinerea unei sarcini in viitorul apropiat, nu au motive de intarziere a acestui eveniment daca au efectuat vaccinul, conform ghidului RCOG.

De asemenea, ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) recomanda vaccinarea pacientelor ce intentioneaza sa obtina o sarcina pe cale naturala sau prin proceduri de reproducere umana asistata, fara sa fie nevoie de o perioada de asteptare pana la obtinerea sarcinii.

In schimb, recomandarile ESHRE pentru cuplurile ce au efectuat deja vaccinul si urmeaza in viitorul foarte apropiat sa efectueze proceduri de reproducere umana asistata, o atitudine mai prudenta ce implica amanarea procedurilor cu cateva zile pana la doua luni de la momentul efectuarii vaccinului.

Daca am ramas insarcinata intre timp, inainte de efectuarea celei de-a doua doze de vaccin, mai pot efectua aceasta doza pentru a completa imunitatea?

Raspunsul este da, conform ACOG.

Femeile care alapteaza pot efectua vaccinul?

Nu se stie daca vaccinul se excreta in laptele matern. Dar pe baza cunoasterii detaliate a mecanismelor de actiune, specialistii afirma ca vaccinurile ARN m nu contin virus, deci prin vaccinare nu poate fi transmisa boala copilului alaptat, componentele din vaccin nu au potential sa afecteze copilul, ipotetic in cazul in care componentele din vaccin ar ajunge in laptele matern, acestea ar fi automat distruse prin procesul de digestie al copilului, mamele ce au beneficiat de vaccin sintetizeaza anticorpi ce pot trece prin laptele matern, astfel acestia vor fi benefici si copilului.

Opinia CDC este ca vaccinul nu este riscant pentru sugar, iar persoanele care alapteaza si au efectuat vaccinul nu trebuie sa intrerupa alaptatul.

ACOG de asemeni recomanda ca persoanele care alapteaza pot sa primeasca vaccinul.

In special acele mamici care alapteaza dar asociaza si factori de risc, dupa o discutie detaliata cu medicul, pot alege sa se vaccineze.

Daca am facut infectia mai e necesara vaccinarea?

Reglementari foarte clare nu exista in aceasta privinta, dar daca am facut infectia cu SARS-CoV-2, potrivit informatiilor existente, am putea sa ne vaccinam peste 1 luna de la acel moment.

La fel ca in cazul oricarui vaccin, este posibil ca vaccinarea sa nu confere protectie. In cadrul studiului, vaccinul a fost eficient pentru mai mult de 90% dintre subiecti.

Afla mai multe:
Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 05.01.2021
Data ultimei actualizari 17.07.2023