Top 5 substante nocive pentru sarcina

Nicotina, alcoolul și medicamentele sunt trei dintre substanțele cu efecte nocive pentru sarcină. Cu toate acestea, o mare parte dintre viitoarele mămici aleg să le consume pe toată durata sarcinii, fără a fi conștiente de efectele pe care le produc acestea asupra dezvoltării fătului. Dacă ești viitoare mămică, citește cu atenție acest material: vei afla de ce substanțe trebuie să te ferești și ce riscuri poți avea dacă alegi să le consumi în continuare pe durata sarcinii.
Top 5 substante nocive pentru sarcina

Statisticile spun ca mai mult de 50 % din gravide iau medicamente prescrise si neprescrise, folosesc droguri sociale (cum ar fi tigarile si alcoolul) sau ilicite, la un moment dat in sarcina. De aceea este recomandat ca inainte de administrarea oricarui fel de medicament in sarcina, sa existe o discutie cu medicul curant, legat de beneficiile si riscurile ce vin odata cu administrarea unui anumit tip de tratament.

Orice fel de drog, fie el social sau ilicit, precum si o mare parte din medicamente afecteaza sarcina. Acestea trec prin placenta, la fel cum trec oxigenul si nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea fatului.

Care sunt cele mai periculoase substante in sarcina si ce efecte produce consumul lor?

Dintre toate substantele existente, cele mai periculoase pentru mama si viitorul fat sunt: nicotina, alcoolul, cafeaua, drogurile ilicite si aspartamul.

Fumatul in sarcina

O tigara contine peste 3.000 de substante toxice, dintre care 40 cancerigene. Cu toate acestea, numai 20% din femeile insarcinate pot renunta la fumatul in sarcina.

Consecintele fumatului in sarcina sunt:

 • restrictie de crestere intrauterina a fatului: cu cat fumeaza femeia mai mult in sarcina, cu atat mai putin va cantari bebelusul la nastere. Prin comparatie, acesta va avea cu 200 grame mai putin decat bebelusul mamelor nefumatoare.
 • sindromul mortii subite a sugarului
 • placenta praevia (anormal situata)
 • dezlipirea prematura a placentei normal inserata
 • ruperea prematura a membranelor
 • nastere prematura
 • infectii uterine
 • avort
 • moarte intrauterina

Pe langa aceste riscuri, copiii nascuti din mame fumatoare pot dezvolta si defecte ale inimii si creierului, precum si deficiente in dezvoltarea fizica, intelectuala si probleme de comportament.
Pentru a va proteja pe voi, cat si pe viitorii bebelusi, este recomandat sa renuntati la fumat si sa evitati fumatul pasiv.

Alcoolul in sarcina

Consumul de alcool in sarcina este principala cauza a malformatiilor fetale, de aceea evitarea completa a alcoolului este recomandata, pentru a elimina orice fel de risc din acest punct de vedere.

Alcoolul in sarcina

Alte riscuri asociate consumului de alcool in sarcina sunt:

 • Risc dublu de avort, mai ales daca alcoolul este consumat in cantitati mari;
 • Greutate mica la nastere;
 • Nou-nascutii nu pot sa suga si au un risc ridicat de a muri dupa nastere. 

Cel mai mare risc al consumului de alcool in sarcina este aparitia sindromului alcoolic al fatului.

Acesta duce la crestere fetala inadecvata, crestere insuficienta a creierului (cap mic), malformatii ale inimii, probleme intelectuale si de comportament.

Cafeaua in sarcina

Chiar daca are un nivel mai redus de risc, consumul de cafea poate afecta si el sarcina. Acest lucru depinde foarte mult de cantitatea de cafea (produse care contin cafeina) consumate pe parcursul unei zile. De exemplu, o ceasca de cafea pe zi nu afecteaza fatul. La polul opus, consumul a mai mult de 7 cesti de cafea poate duce la moarte subita, nastere prematura sau avort, potrivit unor studii.
Ceea ce trebuie retinut este faptul ca aceasta substanta, cafeina, este un stimulent care traverseaza placenta la fat, de aceea este recomandat consumul cu moderatie.

Droguri ilicite in sarcina

Drogurile, mai ales cele din categoria opioide, pot duce la aparitia unor complicatii grave in sarcina, cu efecte asupra fatului. Injectarea de droguri creste riscul infectiilor care pot afecta sau se pot transmite la fat, precum hepatitele si bolile cu transmitere sexuala.

Amfetaminele: determina malformatii ale inimii si cresterea insuficienta a fatului.
Cocaina: provoaca avort, restrictie de crestere a fatului, nastere prematura, moarte intrauterina, malformatii ale creierului, coloanei vertebrale, cailor urinare sau oase.
Drogurile sintetice, printre care se numara metadona, mescalina, LSD 25, amfetamina, ecstasy duc la moartea subita a fatului intrauterin, dezlipire prematura a placentei, defecte fetale;
Halucinogenele: determina avort, nastere prematura, sindromul de abstinenta al nou-nascutului.

Cel mai des intalnite riscuri legate de consumul de droguri in sarcina sunt avortul , prezentare anormala a fatului, nastere prematura,greutate mica la nastere si malformatii fetale.

Aspartamul in sarcina

Aspartamul este un indulcitor artificial, continut inclusiv in mancare si bauturi. Consumat in cantitati mici, este sigur pentru viitoarea mama si fat. De aceea, gravidele nu trebuie sa consume mai mult de un litru de suc pe zi, iar femeile care au fenilcetonurie nu trebuie sa consume deloc aspartam.

Fenilcetonuria este o boala genetica grava, determinata de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid prezent in alimente. Aceasta boala afecteaza un nou-nascut din 16.000 si este responsabila, daca nu este tratata, de aparitia unei intarzieri mintale.

In concluzie, consumul celor 5 substante nocive pot afecta fatul in mai multe feluri:

 • Pot afecta direct fatul, ducand la defecte, maformatii fetale si moarte.
 • Pot afecta functia placentei, determinand vasoconstrictia si reducand aportul de sange cu oxigen si nutrienti de la mama la fat.
 • Pot determina contractii puternice ale uterului, scad fluxul de sange, provoaca nastere prematura sau avort.
 • Pot afecta indirect fatul, prin scaderea tensiunii arteriale a mamei si a circulatiei sangelui in placenta.

Modul in care un drog afecteaza fatul variaza in functie de: stadiul de dezvoltare al fatului, puterea si doza de drog, precum si reactia genetica a mamei la drog.

 

Consultant Medical Dr. MARIA De Rubeis
Data publicării 07.01.2021