Simptome ginecologice pe care nu ar trebui sa le ignori!

Exista tentatia in randul pacientelor de a ignora simptomele ginecologice, in speranta unei ameliorari a acestora sau chiar a disparitiei lor. Chiar daca sistemul imunitar poate elimina o mica parte din infectii, aceasta nu este o regula generala, de aceea este recomandat consultul ginecologic imediat ce observi instalarea acestor simptome. Ele nu sunt normale!
Simptome ginecologice pe care nu ar trebui sa le ignori!

Este important ca orice pacienta sa inteleaga faptul ca ignorarea simptomelor ginecologice nu inseamna disparitia acestora. Lasand afectiunile netratate, acestea pot duce la complicatii severe, inclusiv la fertilitate.

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Acestea sunt cel mai des intalnite simptome care pot indica o afectiune ginecologica:

Durere la contact sexual

Daca apare acest simptom si persista,  este recomandat sa te programezi pentru un consult ginecologic. Sunt mai multe afectiuni ginecologice care au simptom comun durerea la contact sexual, iar consultul de specialitate este singura metoda de a diagnostica exact afectiunea de care suferi. Cu cat lasi mai mult acest simptom netratat, cu atat cresc riscurile pentru sanatatea ta. Durerea la contact sexual nu este normala, mai ales daca apare in timpul fiecarui contact sexual. Simptomul poate fi eliminat printr-un tratament corespunzator.

Urinari frecvente sau usturime/durere la urinare

De multe ori, acest simptom poate indica o infectie urinara. Corpul incearca sa elimine prin urinare bacteriile sau virusii de la nivelul uretrei, de aceea creste si frecventa episoadelor de urinare. Ce este important de stiut este faptul ca o infectie urinara netratata se poate extinde si la nivelul organelor din jur, iar atunci devine mai dificil de tratat. Durerea la urinare poate indica si afectiuni ginecologice, nu numai urologice,  de aceea iti recomandam sa vii la un consult de specialitate atunci cand observi instalarea ei. Simptomul nu va disparea de la sine.

Balonare excesiva

Esti balonata mult mai mult decat de obicei? Este dureros? Hainele devin inconfortabile din cauza balonarii? Balonarea excesiva, frecventa, fara niciun motiv aparent poate indica existenta unui fibrom uterin, printre altele. Asa ca daca ai observat ca acest simptom devine din ce in ce mai frecvent, este momentul sa faci o vizita unui medic ginecolog. Fibroamele uterine pot fi diagnosticate printr-o ecografie transvaginala.

Scurgeri vaginale modificate

Scurgerile vaginale sunt normale si se intensifica mai ales in perioada ovulatiei. In mod normal, acestea sunt fara miros si albicioase. Atunci cand devin urat mirositoare, isi schimba culoarea in galben sau verzui si devin abundente, este nevoie sa vii la un consult ginecologic. Este posibil sa suferi de o infectie sau sa fi contactat o boala cu transmitere sexuala. Cu cat amani momentul mai mult, cu atat creste riscul de a dezvolta complicatii si de a trata mai greu afectiunea de care suferi.

Simptome ginecologice pe care nu ar trebui sa le ignori!

Modificari la nivelul sanilor

Este foarte important sa fii atenta la orice modificare in consistenta si textura sanilor. Orice umflatura, modificare de culoare si/sau textura poate indica o problema de sanatate. In marea majoritate a cazurilor, nodulii ce apar la nivelul sanilor sunt benigni, dar sunt recomandate investigatii suplimentare pentru a elimina orice suspiciune de cancer.

Modificari la nivelul vaginului

Umflaturile, iritatiile, negii, mancarimile si orice alta modificare ce poate fi observata la nivelul vaginului nu sunt normale. Implicit culoarea modificata a organelor genitale. Acestea indica o infectie, in marea majoritate a cazurilor, infectie ce are nevoie de un plan de tratament eficient. Vino la un consult ginecologic atunci cand le observi!

Ciclu neregulat

De multe ori, un ciclu neregulat poate indica niste dereglari la nivelul functionarii organismului, o parte dintre ele de cauza hormonala, care pot fi remediate usor. De aceea, este recomandat sa vii la un consult ginecologic daca te confrunti de mai mult timp cu un ciclu neregulat sau cu alte simptome precum durere severa la menstruatie sau menstruatii abundente.

Toate aceste simptome reprezinta un motiv suficient de serios pentru a veni la un consult ginecologic, pentru ca pot indica afectiuni grave. Daca sunt depistate la timp, pot fi tratate eficient.

Consultant Medical Dr. SILVIU PETRISOR ISTOC
Data publicării 22.09.2021