Este normala sau nu sangerarea post menopauza?

Exista unele cazuri in care, dupa instalarea menopauzei, pot aparea episoade de sangerare. Acestea pot varia de la pete usoare, pana la flux intens. Este sau nu normala sangerarea uterina la femeile aflate la menopauza? Afli din acest material toate lucrurile pe care trebuie sa le stii despre sangerarea post menopauza.
Este normala sau nu sangerarea post menopauza?

Menopauza este un proces natural si apare atunci cand ovarele inceteaza sa functioneze si sa mai produca estrogen. Drept urmare, femeia nu mai are menstruatii. In unele cazuri, se poate intampla ca femeia sa aiba sangerari, chiar daca se afla la menopauza. Se iau in calcul aceste sangerari daca a trecut mai mult de un an de la ultima menstra.

Articol realizat de Dr. Magdalena-Maria Dorobantu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

De ce apare sangerarea post menopauza?

Dupa menopauza, nivelul hormonului foliculostimulant (FSH) are o valoare crescuta, deoarece axa hipotalamo-hipofizo-ovariana incearca sa stimuleze ovarele in continuare,  in ciuda faptului ca ele nu mai sunt functionale. 

Lipsa estrogenului determina atrofia vaginului si a endometrului. In interiorul uterului, pe suprafetele subtiri si atrofice ale endometrului pot aparea microeroziuni ale suprafetei epiteliale, cu inflamatie cronica ulterioara, iar acestea pot duce la sangerari usoare. Ecografia evidentiaza un endometru subtire.

Sangerarile genitale anormale sunt adesea atribuite uterului, femeile aflate in postmenopauza descriind sangerarea uneori ca „menstruatie” . Sangerarea poate sa fie insa si din perineu, vulva, vagin, colul uterin sau trompele uterine. De asemenea, poate fi legata de o patologie ovariana sau poate fi din uretra, vezica sau tractul gastro-intestinal (anus, rect, intestin) si confundata cu sangerarea vaginala.

Cum se manifesta sangerarea post menopauza?

Sangerarile post menopauza pot varia ca intensitate. Unele paciente pot observa pete usoare, care sunt gri-roz sau maronii. In alte cazuri, aceste sangerari pot lua forma unui flux intens sau o menstra regulata, de cele mai multe ori, neinsotite de durere. 

Este normala sau nu sangerarea post menopauza?

Este considerata normala sangerarea post menopauza?

Dupa ce o femeie este la intrata la menopauza, sangerarile vaginale nu mai sunt considerate normale. Indiferent de simptomele pe care le resimte pacienta, este necesar un consult ginecologic, pentru a stabili cauza exacta a aparitiei acestora.

Ce afectiuni poate indica sangerarea post menopauza?

Atunci cand observi sangerari vaginale si a trecut cel putin un an de la ultima menstra, consultul de specialitate este cel care poate stabili cauza exacta a aparitiei acesteia.

Diagnosticul diferential al sangerarilor postmenopauzale include multe afectiuni benigne, dintre care cea mai frecventa este atrofia-fiziologica. Dintre posibililele afectiuni maligne, cea mai importanta si de luat in considerare etiologie posibila este cancerul endometrial. 

Atrofia este cea mai frecventa cauza a sangerarilor postmenopauzale, fie a endometrului, fie a mucoasei vaginale.  Tot frecvente sunt insa si hiperplazia endometriala-ingrosarea mucoasei uterine, polipii endometriali si fibroamele uterine - afectiuni benigne. 

Cancerul endometrial este cea mai frecventa forma de cancer genital in Statele Unite, mai frecvent si decat cel de col sau san si se manifesta destul de devreme prin sangerarea vaginala, ceea ce poate ajuta in diagnosticarea lui precoce sau chiar in stadiile precanceroase . De aceea este important consultul medical.

Terapia sistemica numai cu estrogen, anovulatia cronica (cum ar fi sindromul de ovar polichistic), obezitatea si tumorile secretoare de estrogen pot duce la modificari endometriale anormale.

La fel ca in majoritatea cazurilor, diagnosticul precoce poate duce la un prognostic mai bun. Prin urmare, o femeie in postmenopauza cu sangerari vaginale trebuie evaluata prompt si in mod adecvat.

Sangerarea nu este motiv de panica, ci doar de atentionare ca trebuie facut un control si investigatii suplimentare: ecografia ginecologica si  uneori, proceduri mai complexe, cum ar fi histeroscopia.

Consultant Medical Dr. Magdalena-Maria Dorobantu
Data publicării 07.10.2021