Vaccinarea antigripala in timpul sarcinii

Vaccinarea antigripala in timpul sarcinii este un subiect popular printre viitoarele mame. In timpul sarcinii, administrarea tratamentelor se face cu recomandarea si sub supravegherea medicului. In functie de substanta activa, medicamentele pot avea efecte asupra fatului si asupra dezvoltarii sarcinii, prin urmare, este de inteles preocuparea femeilor insarcinate cu privire la administrarea vaccinului antigripal.
Vaccinarea antigripala in timpul sarcinii

Cuprins

Articol realizat de Maria De Rubeis - Medic specialist Ginecologie

Virusurile gripale

Gripa este o boala infectioasa acuta, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal. Atat gripa, cat si raceala sunt infectii respiratorii virale, simptomele sunt adesea similare, cu mentiunea ca gripa poate evolua spre complicatii severe. Exista trei tipuri de virusuri gripale care afecteaza oamenii.

  • Virus gripal tip A cel mai agresiv si rezistent, implicat in aparitia si raspandirea epidemiilor si pandemiilor
  • Virus gripal tip B implicat in infectiile locale
  • Virus gripal tip C cel mai putin agresiv.

Componenta vaccinului antigripal se actualizeaza periodic deoarece virusul gripal sufera modificari de la an la an. Tulpinile virale din componenta vaccinului stimuleaza organismul sa produca un raspuns imunitar si anticorpi specifici in sezonul respectiv. De aceea, o femeie care s-a vaccinat antigripal in luna octombrie a anului trecut spre exemplu, va necesita administrarea unui nou vaccin la debutul urmatorului sezon rece.

Cum functioneaza vaccinul antigripal?

Vaccinul gripal contine tulpini de virusuri gripale inactivate care nu dauneaza sarcinii si nu favorizeaza aparitia gripei la femeia insarcinata. Principiul de protectie al vaccinului este urmatorul:

  • In prima faza, dupa administrarea vaccinului antigripal, sistemul imunitar uman va "detecta intrusul"
  • Ulterior, celulele sistemului imunitar vor incepe sa produca proteine speciale (anticorpi) cu scopul de a distruge virusul detectat. Efectul protector al vaccinului incepe dupa cca. 10 - 15 zile de la vaccinare
  • In momentul in care persoana vaccinata chiar va intra in contact cu un virus gripal real, sistemul ei imunitar isi va aduce aminte de acesta, iar mecanismul de aparare va fi pus in miscare.
  • Anticorpii produsi si celulele imunitare lupta sa distruga virusului, oferind in felul acesta protectie contra bolii.

Vaccinul antigripal in sarcina

Imunitatea scazuta in sarcina este un fenomen firesc, corpul fiind implicat in sustinerea noii vieti. Apararea naturala a organismului, mai slabita, expune femeia insarcinata unui risc mai mare de contractare a gripei, dezvoltare a unor complicatii nedorite si spitalizare.

Vaccinarea antigripala la femeile insarcinate reprezinta o tema bine documentata din punct de vedere medical. Vaccinurile antigripale sunt administrate de cateva decenii femeilor insarcinate, iar efectele adverse raportate nu difera de cele inregistrate la restul populatiei. De regula este vorba despre reactii adverse minore: reactii locale (roseata, durere la locul injectarii), durere de cap, greata, dureri musculare si/ sau articulare.

Pentru femeile insarcinate, administrarea vaccinului antigripal inactivat ramane cea mai buna metoda de preventie a gripei si implicit, a posibilelor complicatii severe. Avortul spontan, nasterea prematura, malformatiile congenitale si nasterea unui copil cu greutate sub nivelul normal sunt cateva dintre riscurile posibile. Vaccinarea antigripala scade la jumatate riscul de infectii respiratorii acute asociate gripei la femeile gravide, iar riscul de spitalizare este redus cu 40%.

Conform ghidurilor medicale in vigoare se recomanda vaccinarea antigripala in timpul sarcinii, inclusiv in trimestrele II si III de sarcina.

Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca toate femeile care pot ramane insarcinate in sezonul epidemiilor de gripa (octombrie - mai) sa fie vaccinate.

Formular de programare

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Vaccinarea antigripala in trimestrul III de sarcina

Administrarea vaccinului in cel de-al III-lea trimestrul de sarcina permite transferul transplacentar de anticorpi la fat. In acest fel protectia vaccinului antigripal se va rasfrange si asupra bebelusului dupa nastere.

In Romania se utilizeaza vaccinul antigripal cu virus inactivat. Administrarea acestuia se realizeaza intramuscular sau subcutanat si ofera protectie contra gripei pe o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni.

Vaccinul cu administrare intranazala contine virus viu atenuat si este contraindicat in timpul sarcinii.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre beneficiile vaccinarii antigripale in sarcina. Medicul specialist este persoana in masura sa va ofere informatiile de care aveti nevoie pentru a lua o hotarare in cunostinta de cauza. De asemenea, mentionati medicului eventuale alergii la ou, aminoglicozide, daca va confruntati cu stari febrile sau aveti antecedente de sindrom Guillian-Barré.

Tratamentul gripei in sarcina

Tratamentul gripei la femeia insarcinata este simptomatic, se recomanda odihna, o hidratare corespunzatoare si analgezice pentru ameliorarea durerii si disconfortului.

In situatia in care apar complicati, medicul poate indica administrarea antibioticelor, spre exemplu atunci cand apare suprainfectia bacteriana. De la pacienta la pacienta, se pot recomanda antibiotice si in lipsa unor complicatii respiratorii severe in cazul in care gravida prezinta un risc crescut de a dezvolta o forma grava a gripei.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 11.10.2021
Data ultimei actualizari 30.10.2023