RMN – examinare complexa si diagnostic timpuriu fara riscuri pentru pacienti

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) reprezinta una dintre cele mai avansate si moderne tehnici de investigatie imagistica. Rezonanta magnetica nucleara a fost documentata inca din anii 1930, insa primele scanari RMN in context clinic s-au realizat in 1980. Astazi, RMN-ul este utilizat la scara larga ca metoda de diagnostic datorita beneficiilor de necontestat: acuratetea datelor clinice pe baza carora medicul poate stabili un diagnostic corect si rapid, fara sa comporte riscuri pentru sanatatea pacientului.
RMN – examinare complexa si diagnostic timpuriu fara riscuri pentru pacienti

Cuprins

Ce este RMN-ul

Rezonanta Magnetica Nucleara, RMN, cunoscuta si sub denumirea de IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica), in pofida denumirii pretentioase, reprezinta in esenta un test de diagnostic extrem de precis si complex totodata. Acest tip de investigatie medicala utilizeaza un camp magnetic si unde radio pentru a produce imagini fidele, detaliate, din interiorul corpului, pe un computer si se realizeaza pe baza recomandarii medicului curant.

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) constituie o modalitate de diagnosticare neinvaziva, care produce seturi de date clinice exacte privind procesele biochimice normale si patologice din tesuturi, prin reproducerea unor imagini de rezolutie inalta (de ordinul milimetrilor si submilimetrilor), fiind un instrument valoros pentru medic. Spre deosebire de Computerul Tomograf (CT), investigatia RMN/ IRM nu foloseste radiatii ionizante cu efecte daunatoare asupra pacientului.

Cat dureaza un RMN

Scanarea RMN este utila pentru a suprinde imagini din orice parte a corpului, de la zona craniala, pana la articulatii, abdomen, organe interne. Unul dintre marile avantaje ale acestui tip de investigatie imagistica se refera la capacitatea de a acoperi parti extinse ale corpului, intr-un interval de timp relativ scurt.

RMN-ul dureaza intre o jumatate de ora si o ora.

Afla mai multe despre ce implica pregatirea pentru o investigatie RMN si cum se desfasoara investigatia RMN

CT sau RMN

Atat Computerul Tomograf (CT), cat si Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) captureaza imagini fie dintr-o anumita regiune a corpului, fie integral - examinarea intregului corp, conform recomandarii medicului specialist.

Principala diferenta dintre cele doua investigatii imagistice rezida din faptul ca, in timp ce RMN-ul foloseste un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru surprinderea imaginilor, CT-ul functioneaza precum o succesiune de radiografii, surprinse cu ajutorul razelor X. In ambele situatii, imaginile sunt proiectate pe computer prin intermediul unui soft, si ulterior interpretate de catre medicul radiolog/imagist. Rezultatele obtinute in urma CT/ RMN sunt necesare medicului curant al pacientului, de la care a venit recomandarea investigatiei.

Tot medicul specialist/ curant este cel care indica tipul de investigatie necesar fiecarui pacient, in functie de obiectivul medical, istoricul pacientului, restrictii punctuale pentru utilizarea uneia dintre cele doua metode si de patologie. Spre exemplu, doctorul poate recomanda efectuarea unui CT in caz de fractura osoasa si realizarea RMN-ului in cazul unei rupturi de ligament.

Cand este recomandat RMN-ul

Imaginile obtinute in urma RMN-ului permit medicilor sa analizeze orice regiune din corp, in cel mai mic detaliu. RMN-ul este o investigatie cu adresabilitate larga, fiind utilizata in mai toate specialitatile medicale: oncologie, cardiologie, urologie, reumatologie, ortopedie, medicina fizica si de recuparare.

RMN-ului este investigatia imagistica indicata atat in diagnosticarea patologiilor, monitorizarea afectiunilor grave, stadializarea unor boli, cat si in stabilirea consecintelor in cazul unor traumatisme de exemplu sau evidentierea unor particularitati ale conditiilor medicale. Practic, cu ajutorul RMN-ului se pot detecta, descrie si stadializa leziuni.

Medicul curant este specialistul care recomanda pacientului atat tipul de investigatie (RMN/ CT), cat si zona in care se va efectua investigatia imagistica: RMN coloana vertebrala – zona lombara/ toracala/ cervicala, RMN abdomen superior, RMN abdomen inferior, RMN abdomen si bazin etc

Pentru mai multe detalii despre programari RMN ne puteti contacta in call center

021 9896

 

Tipuri de RMN

RMN-ul cerebral este utilizat adesea pentru:

  • Diagnosticul imagistic al pacientilor cu accident vascular cerebral (AVC ischemic, AVC hemoragic)
  • Depistarea precoce a unor tumori la nivelul etajului cranio-cerebral
  • Evidentierea sechelelor in caz de traumatisme cranio-cerebrale survenite ca urmare a unor accidente grave.

Pentru fluxurile arteriale si venoase, angiografia prin rezonanta magnetica (angiografia arteriala, respectiv angiografia venoasa) furnizeaza date clinice esenatiale pentru conduita terapeutica, asa cum sunt gradul de afectare al vaselor de sange si localizarea unor potentiale cheaguri de sange.

Conform Profilului de tara din 2021 in ceea ce priveste sanatatea in Romania - State of Health in the EU, peste o treime din decesele inregistrate in Romania in 2018 au fost cauzate de boli cardiovasculare.

Boala cardiaca ischemica fiind principala cauza de mortalitate in Romania in 2018, peste 19 % din totalul deceselor. Rata mortalitatii cauzate de boala cardiaca ischemica a fost de peste doua ori mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene. Mortalitatea cauzata de accidentele vasculare cerebrale a fost a doua cauza principala de deces – cu un procent de 16 % din totalul deceselor. In ultimii ani, au crescut, de asemenea, ratele mortalitatii cauzate de alte tipuri de cancer, in special pentru cazurile de cancer colorectal.

RMN-ul pentru coloana vertebrala evalueaza anatomia vertebrelor si detecteaza orice patologie inflamatorie, infectioasa si tumorala a coloanei:

  • Afectiuni congenitale ale coloanei vertebrale
  • Hernii de disc si boli degenerative
  • Neoplasme, tumori ale coloanei vertebrale, inclusiv la nivelul maduvei osoase.

Examinarea RMN in afectiunile musculo-scheletice se adreseaza articulatiilor (glezna, genunchi, sold, incheietura mainii, umar etc), insa si tesuturilor moi, precum ligamente, tendoane:

  • Accidentari in timpul practicarii sportului, fracturi, leziuni
  • Malformatii si tumori
  • Boli degenerative ale oaselor.

  • RMN-ul ginecologic ajuta medicul la depistarea si tratarea corecta a diferitelor patologii medicale, unele dintre ele dificil de depistat, asa cum este cazul endometriozei. RMN-ul in zona abdominala-pelvina cu protocol de endometrioza constituie una dintre investigatiile importante in identificarea acestei afectiuni, in cazul careia, diagnosticarea dureaza in medie 7 ani.
  • RMN-ul oncologic contribuie la diagnosticul bolii, oferind in acelasi timp informatii pretioase despre stadiul cancerului si gradul de afectare al tesuturilor. Medicul poate recomanda investigatii imagistice la anumite intervale de timp pentru a supraveghea caracteristicile si modalitatea in care tumora avanseaza.

Avand in vedere eficitatea RMN-ului, aceasta investigatie imagistica este folosita si ca metoda de screening in cancerul de san, fiind indicat femeilor care prezinta factori de risc asociati.

RMN-ul – metoda de screening pentru cancerul de san

RMN-ul mamar ofera imagini detaliate din interiorul sanului. Pentru depistarea cancerului de san la femeile care prezinta risc crescut de a dezvolta aceasta patologie, este indicat un RMN de screening, doar impreuna cu mamografia anuala.

In situatia in care, cancerul de san a fost deja diagnosticat la examenul fizic si mamografie sau ecografie, investigatia RMN este indicata pentru a determina alte informatii sensibile utile in stabilirea planului de tratament si abordarea terapeutica: dimensiunea, localizarea, numarul de tumori, precum si de aspectul lor.

Avantaje RMN/IRM

  • RMN-ul/ IRM-ul nu implica utilizarea razelor X (RX) asa cum se intampla in cazul radiografiilor sau al computerului tomograf (CT).
  • Investigatia imagistica RMN/ IRM nu este una invaziva, nici dureroasa pentru pacient
  • Se repeta de cate ori este necesar, la recomandare medicului specialist
  • RMN-ul poate fi efectuat in siguranta inclusiv de catre femeile insarcinate, cu mentiunea ca este recomandata evitarea doar in primul trimestru de sarcina
  • In timp ce alte metode se pot dovedi ineficiente in diagnosticarea anumitor conditii medicale, cu ajutorul RMN-ului pot fi detectate cu precizie o serie de anomalii si afectiuni medicale grave inca din stadii incipiente, depistarea timpurie fiind un factor hotarator in evolutia pozitiva si controlul patologiei diagnosticate
  • Medicii pot apela la investigatia imagistica RMN/ IRM pentru monorizarea pacientilor aflati sub tratament pentru boli hepatice, afectiuni cardiace, tumori. Comparand rezultatele RMN-urilor pot aprecia schimbarile pozitive si/sau negative survenite in timpul tratamentului
  • Datorita aparaturii performate, imaginile reproduse au o calitate inalta, astfel incat pot sa ofere medicului date clinice extrem de precise fie in diagnosticarea unor patologii, fie in stadializarea cancerelor sau monitorizarea evolutiei bolii
  • Tehnologiile disponibile astazi, pe langa certitudinea unei examinari exacte, au in vedere confortul pacientului, oferind scanari mai rapide, un nivel de zgomot redus, inclusiv aplicatii software de corectie care atenueaza miscarea pacientului in timpul investigatiei, ce scad riscul de obtinere a unor rezultate neconcludente.

Contraindicatiile RMN tin in general de prezenta unor dispozitive metalice ce pot compromite rezultatele investigatiei si care pot fi deteriorate in timpul procedurii de scanare RMN, asa cum este stimulatorul cardiac (pacemaker) sau protezele valvulare metalice.

Accesul la investigatii imagistice RMN/ IRM asigura depistarea timpurile a unor afectiuni grave, ce inregistreaza rate de incidenta tot mai mari: boala cardiaca ischemica, accident vascular cerebral, cancer pulmonar, boala a ficatului, cancer colorectal, boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC), boala renala, cancer la san.

Impactul pozitiv al unui diagnostic precoce se rasfrange atat asupra abordarii terapeutice, prin adoptarea unor scheme de tratament mai putin agresive, cat si asupra costurilor mai mici pe care le presupune tratarea unei patologii in stadiu incipient.

 

Referinte:

Data publicării 22.06.2022
Data ultimei actualizari 05.08.2022