Informatii utile despre accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral reprezinta un eveniment acut datorat intreruperii fluxului sangvin la nivelul creierului prin obstructia sau ruperea unei artere cerebrale. La nivel mondial, accidentul cerebral vascular reprezinta a doua cauza de mortalitate si a treia cauza de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.
Informatii utile despre accidentul vascular cerebral

Cuprins

Ce este accidentul vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral reprezinta un eveniment acut datorat intreruperii fluxului sangvin la nivelul creierului prin obstructia sau ruperea unei artere cerebrale. La nivel mondial, accidentul cerebral vascular reprezinta a doua cauza de mortalitate si a treia cauza de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.

Cauzele accidentului vascular cerebral

In functie de factorii etiologici ai evenimentului acut, accidentul cerebral vascular AVC poate fi clasificat astfel:

  • Accident cerebral ischemic AVC ischemic se produce prin intreruperea fluxului sangvin cerebral datorita unei obstructii (vas de sange infundat) cu material lipidic (emboli grasosi, placa de aterom) sau trombi vasculari (cheaguri de sange) locali sau migrati din periferie;
  • Accident vascular hemoragic AVC hemoragic apare datorita ruperii unei artere cerebrale sau a unui anevrism cerebral (dilatatie arteriala in deget de manusa) si determina hemoragie intracraniana; hipertensiunea arteriala, supradozarea tratamentelor anticoagulante, traumatismele craniocerebrale, angiopatia cerebrala amiloidala (depunerea de proteine la nivel endotelial) sau accidentele cerebrale ischemice care determina sangerare reprezinta alte cauze care determina aparitia AVC hemoragic;

Un factor favorizant al accidentelor vasculare hemoragice mai putin intalnit in practica medicala curenta il reprezinta ruperea malformatiilor arteriovenoase cerebrale (dispunere neregulata in “ghemuri” a vascularizatiei la nivel cerebral).

  • Accidentul vascular cerebral tranzitoriu AIT se datoreaza unui deficit circulator temporar la nivel cerebral si determina aparitia simptomatologiei similare de stroke cu evolutie limitata, care se remite in totalitate fara a cauza leziuni permanente (in urma atacului ischemic tranzitoriu pacientul nu sufera leziuni neuronale permanente).

Accidentele vasculare cerebrale tranzitorii se datoreaza obstruarii partiale, temporare a circulatiei sangvine arteriale la nivelul sistemului nervos si preceda de obicei un AVC complet. Aparitia manifestarilor neurologice specifice unui accident vascular cerebral tranzitoriu nu sunt de neglijat chiar daca acestea se remit spontan la scurt timp dupa instalare, datorita riscului pe termen lung de a dezvolta un AVC complet.

Principalii factori de risc pentru AVC ischemic, hemoragic si tranzitoriu se datoreaza stilului de viata sedentar care genereaza supraponderabilitate, consumului cronic de alcool sau narcotice (cocaina, metamfetamine). Patologiile care favorizeaza aparitia accidentelor ischemice tranzitorii, ischemice sau hemoragice sunt reprezentate de afectiunile cardiace (insuficienta cardiaca, malformatii cardiace congenitale, infectii cardiace, tulburari de ritm cardiac), sindromul de apnee obstructiva in somn si nu in ultimul rand infectia datorata coronavirusului.

Administrarea anumitor tratamente hormonale in scop curativ sau anticonceptional care includ estrogen creste riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral in cazul persoanelor de sex feminin.

Factorii de risc nemodificabili care predispun la aparitia AVC sunt reprezentati de varsta mai mare de 55 de ani, apartanenta la sex (persoanele de sex masculin prezinta risc mai mare de a dezvolta AVC) si etnia (riscul de accident vascular cerebral este mai crescut la populatiile afro americane si hispanice prezinta in comparatie cu persoanele care apartin altor rase). 

Care sunt simptomele accidentului vascular cerebral?

Cele mai frecvent intalnite simptome ale accidentului cerebral vascular sunt reprezentate de catre:

  • Cefalee brusca;
  • Ameteala;
  • Tulburari de echilibru si de coordonare a miscarilor;
  • Dificultati de vorbire;
  • Confuzie;
  • Asimetrie faciala datorata paraliziei muschilor faciali;
  • Paralizia membrelor de aceeasi parte a corpului;
  • Slabiciune musculara, parestezii;
  • Tulburari de vedere (vedere dublă);
  • Pierderea starii de constienta;
  • Coma.

Complicatiile accidentelor vasculare cerebrale pot surveni pe termen scurt sau lung si depind de localizarea arterei afectate si perioada de timp dupa care se realizeaza reperfuzia teritoriului ischemiat (reluarea fluxului sangvin cu reoxigenarea tesutului nervos). Principalele sechele ale avc ischemic si hemoragic sunt reprezentate de:

  • Paralizii la nivelul diferitelor grupe musculare ale fetei si/sau ale membrelor de aceeasi parte a corpului;
  • Dificultati de vorbire, masticatie si deglutitie;
  • Afazie (dificultati de intelegere/exprimare a informatiilor) in diferite grade, tulburari cognitive;
  • Tulburari psihice (depresie, dementa), labilitate emotionala, aplatizare afectiva, tulburari de somn, stare de anxietate.

Cum se stabileste diagnosticul de AVC?

Diagnosticul de AVC este stabilit de cele mai multe ori in cadrul serviciului de urgenta pe baza examenului fizic al pacientului. In mod frecvent medicul specialist recomanda realizarea unor analize de sange specifice (coagulograma, hemoleucograma, interleuchina 6, DDimeri, proteina C reactiva inalt senzitiva, fibrinogen, enolaza neuron specifica, factorul de necroza tumorala, dimetilarginina) pentru confirmarea diagnosticului in cazul accidentului vascular cerebral.

Alaturi de investigatiile paraclinice de laborator, investigatiile imagistice reprezentate de catre rezonanta magnetica nucleara RMN, computer tomografie CT sau angiografie cerebrala sunt utilizate pentru localizarea si evaluarea extinderii procesului ischemic si stabilirea unei scheme de tratament interventional si medicamentos adecvate. Ecografia arterelor carotide este utilizata mai ales in prezenta simptomatologiei specifice AIT pentru confirmarea ingustarii arteriale datorate placilor ateromatoase.

Electrocardiograma si ecocardiografia transtoracica sau transesofagiana reprezinta investigatii care sunt utilizate pentru stabilirea etiologiei accidentelor cerebrale ischemice reprezentata de trombii cu origine cardiaca si pentru depistarea tulburarilor de ritm cardiac care genereaza turbulente ale fluxului sangvin cu favorizarea formarii de microtrombi.

Informatii utile despre accidentul vascular cerebral

Tratamentul accidentului vascular cerebral

Tratamentul accidentului cerebral are ca scop reperfuzarea (restabilirea fluxului sangvin) cat mai rapida a tesutului cerebral ischemiat, prin tromboliza medicamentoasa (dizolvarea cheagului de sange) sau trombectomie endovasculara (indepartare mecanica a cheagului de sange) in cazul atacului ischemic si oprirea hemoragiei in cazul rupturilor de anevrisme sau ale arterei cerebrale, cu ajutorul clipurilor chirurgicale endovasculare.

Dupa remiterea episodului acut, tratamentul medicamentos al accidentului vascular cerebral ischemic este instituit pentru a preveni formarea trombilor si consta in administrarea terapiei anticoagulante si antiagregante plachetare, restabilirea ritmului cardiac cu ajutorul antiaritmicelor, mentinerea sub control a hipertensiunii arteriale prin medicatie anthipertensiva si incetinirea proceselor aterosclerotice cu stabilizarea placilor ateromatoase preexistente. In cazul AVC hemoragic este recomandata mentinerea unei tensiuni arteriale optime si prevenirea vasospasmului arterial cu evitarea hipovolemiei cerebrale.

Evolutia pe termen lung si scurt a pacientului care a suferit un accident vascular depinde de rapiditatea prezentarii la medic si inceperea cat mai din timp a terapiei (maxim 1 ora de la debutul simptomatologiei pentru tratamentul medicamentos si maxim 3 ore pentru cel chirurgical).

Daca aveti simptome asociate afectiunilor cardiovasculare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate!
La Medicover aveti acces la grupul de experti in cardiologie - Cardiogrup, coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Dragos Vinereanu, pentru investigatii amanuntite si proceduri medicale complexe.

Referinte:

Data publicării 15.07.2021
Data ultimei actualizari 06.06.2022