Informatii utile despre accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral reprezinta un eveniment acut datorat intreruperii fluxului sangvin la nivelul creierului prin obstructia sau ruperea unei artere cerebrale. La nivel mondial, accidentul cerebral vascular reprezinta a doua cauza de mortalitate si a treia cauza de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.
Informatii utile despre accidentul vascular cerebral

Cuprins

Ce este accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral reprezinta un eveniment acut datorat intreruperii fluxului sangvin la nivelul creierului prin obstructia sau ruperea unei artere cerebrale. La nivel mondial, accidentul cerebral vascular reprezinta a doua cauza de mortalitate si a treia cauza de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.

De ce apare accidentul vascular cerebral

In functie de factorii etiologici ai evenimentului acut, accidentul cerebral vascular AVC poate fi clasificat astfel:

 • Accident cerebral ischemic se produce prin intreruperea fluxului sangvin cerebral datorita unei obstructii (vas de sange infundat) cu material lipidic (emboli grasosi, placa de aterom) sau trombi vasculari (cheaguri de sange) locali sau migrati din periferie;
 • Accident vascular hemoragic apare datorita ruperii unei artere cerebrale sau a unui anevrism cerebral (dilatatie arteriala in deget de manusa) si determina hemoragie intracraniana;
 • Accidentul vascular cerebral tranzitoriu se datoreaza circulatiei sangvine deficitare de la nivel cerebral si prezinta simptome temporare, care se remit in totalitate fara a cauza leziuni tisulare cerebrale permanente (in urma atacului ischemic tranzitoriu pacientul nu sufera leziuni neuronale permanente).

Care sunt simptomele in AVC

Cele mai frecvente simptome ale accidentului cerebral vascular sunt reprezentate de catre:

 • Cefalee brusca;
 • Ameteala;
 • Tulburari de echilibru si de coordonare a miscarilor;
 • Dificultati de vorbire;
 • Confuzie;
 • Asimetrie faciala datorata paraliziei muschilor faciali;
 • Paralizia membrelor de aceeasi parte a corpului;
 • Slabiciune musculara, parestezii;
 • Tulburari de vedere;
 • Pierderea starii de constienta;
 • Coma.

Cum se stabileste diagnosticul de AVC

Diagnosticul de AVC este stabilit de cele mai multe ori in cadrul serviciului de urgenta pe baza examenului fizic al pacientului. In mod frecvent medicul specialist recomanda realizarea unor analize de sange specifice (coagulograma, hemoleucograma, interleuchina 6, DDimeri, proteina C reactiva inalt senzitiva, fibrinogen, enolaza neuron specifica, factorul de necroza tumorala, dimetilarginina) pentru confirmarea diagnosticului in cazul accidentului vascular cerebral.

Alaturi de investigatiile paraclinice de laborator, investigatiile imagistice reprezentate de catre rezonanta magnetica nucleara RMN, computer tomografie CT sau angiografie cerebrala sunt utilizate pentru localizarea si evaluarea extinderii procesului ischemic si stabilirea unei scheme de tratament interventional si medicamentos adecvate.

Electrocardiograma si ecocardiografia transtoracica sau transesofagiana reprezinta investigatii care sunt utilizate pentru stabilirea etiologiei accidentelor cerebrale ischemice care se datoreaza trombilor cu origine cardiaca si pentru depistarea tulburarilor de ritm cardiac care genereaza turbulente ale fluxului sangvin cu favorizarea formarii de microtrombi.

Informatii utile despre accidentul vascular cerebral

Tratamentul accidentului vascular cerebral

Tratamentul accidentului cerebral are ca scop reperfuzarea (restabilirea fluxului sangvin) cat mai rapida a tesutului cerebral ischemiat prin tromboliza medicamentoasa (dizolvarea cheagului de sange) sau trombectomie endovasculara (indepartare mecanica a cheagului de sange) in cazul atacului ischemic si oprirea hemoragiei in cazul anevrismelor rupte si a rupturii de artera cerebrala, cu ajutorul clipurilor chirurgicale endovasculare.

Dupa remiterea episodului acut, tratamentul medicamentos al accidentului vascular cerebral ischemic are ca scop prevenirea formarii trombilor prin medicatia anticoagulanta si antiagreganta plachetara, restabilirea ritmului cardiac prin medicatia antiaritmica, mentinerea sub control a hipertensiunii arteriale prin medicatie anthipertensiva si incetinirea proceselor aterosclerotice cu stabilizarea placilor ateromatoase preexistente prin tratamentul hipolipemiant. In cazul AVC hemoragic este recomandata mentinerea unei tensiuni arteriale optime si prevenirea vasospasmului arterial cu evitarea hipovolemiei cerebrale.

Recuperarea pacientului este dependenta in multe situatii de rapiditatea prezentarii la medic si inceperea cat mai din timp a tratamentului (maxim 1 ora de la debutul simptomatologiei pentru tratamentul medicamentos si maxim 3 ore pentru cel chirurgical), astfel ca este importanta recunoasterea simptomelor si solicitarea unui consult de specialitate in departamentul de urgenta.

Afla mai multe:

Data publicării 15.07.2021