Screening oftalmologic

Modul in care percepem lumea este esential pentru abilitatea noastra de a invata si de a ne desfasura activitatile zilnice, asa ca sistemul vizual are un rol crucial. Un consult oftalmologic care include si un screening extins trebuie efectuat in anumite momente cheie ale vietii, dar si atunci cand exista suspiciunea aparitiei anumitor afectiuni oftalmologice, cand apar modificari de vedere, manifestari clinice precum: ochi rosu, mancarimi, dureri oculare sau orice alt simptom deranjant la nivelul ochilor.
Screening oftalmologic

Cuprins

Articol realizat de Dr. Cristina-Mihaela Timaru

Screening oftalmologic la copii

La copii, vederea se dezvolta pana in jurul varstei de 8-9 ani, iar in primele 6 luni de viata au loc cele mai importante modificari. Pana la dezvoltarea completa, creierul invata sa combine informatiile, calitatea vederii celui mic imbunatatindu-se continuu.

Prima evaluare a vederii (de rutina) este facuta de catre medicul neonatolog sau de catre pediatru, scopul acesteia fiind de a identifica existenta unor afectiuni congenitale:

  • Daca exista motive de ingrijorare, se va indica ulterior un consult la un medic oftalmolog. O atentie deosebita trebuie acordata copiilor nascuti prematur, care pot dezvolta retinopatie de prematuritate
  • Daca nu sunt semne de ingrijorare, primul consult la medicul oftalmolog trebuie efectuat in jurul varstei de 3-4 ani, atunci cand copilul colaboreaza, apoi la varsta de 6 ani, inaintea inceperii scolii, si ulterior la un interval de 2-3 ani.

O consultatie oftalmologica de rutina presupune masurarea dioptriilor și examinarea la biomicroscop. In cazul copiilor mici, exista posibilitatea masurarii dioptriilor inca de la varsta de 6 luni, cu un aparat special, numit PLUSOPTIX.

Un copil poate avea probleme cu vederea fara ca neaparat sa se planga ca nu vede sau fara sa existe semne evidente. Corectarea viciilor de refractie (miopie, astigmatism, hipermetropie – deseori ereditare) si tratarea anumitor afectiuni (strabism, ambliopie) sunt importante pentru a asigura copilului o vedere buna si astfel sa permita o dezvoltare intelectuala optima.

Screening oftalomogic la adulti

La adulti, in cadrul unei consultatii oftalmologice de rutina se va efectua o keratorefractometrie computerizata, un examen biomicroscopic al polului anterior si posterior si sa va prescrie corectie optica (ochelari, lentile) daca este cazul. In functie de varsta, trebuie sa se efectueze si alte investigatii si masuratori, despre care vom scrie in cele de urmeaza.

Este recomandat un consult oftalmologic complet in jurul varstei de 40 de ani, apoi la un interval de 2 ani si dupa 60 de ani, la un interval de 1 an. Dupa 40 de ani, incepe sa apara presbiopia si creste riscul aparitiei glaucomului, iar dupa 60 de ani exista risc crescut pentru aparitia degenerescentei maculare legate de varsta, cataractei si a altor afectiuni, de aceea sunt importante controalele periodice.

Screening pentru presbiopie

Presbiopia reprezinta un fenomen fiziologic ce presupune o scadere progresiva a puterii de acomodare a cristalinului, acesta nu isi mai poate modifica curbura pentru a ne permite focalizarea obiectelor aflate aproape, isi pierde din elasticitate, astfel ca lucrul la computer, cititul, cusutul si alte activitati desfasurate de aproape devin din ce in ce mai dificile. Acest fenomen incepe sa apara dupa 40 de ani, este normal si nu ocoleste pe nimeni, nici pe cei care nu au purtat niciodata ochelari.

Compensarea aceastei modificari a elasticitatii cristalinului se face cu lentile convergente. Valoarea acestora creste progresiv, ajungand la aproximativ +2.50 - +3.00 dioptrii in jurul varstei de 60-65 ani, atunci cand vederea se stabilizeaza.

Corectia se face cu ochelari, lentile de contact, chirurgie laser (PRESBYOND – o inovatie in domeniu) sau schimbarea cristalinului natural cu unul artificial.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Screening pentru glaucom

Glaucomul se refera la un grup de afectiuni cronice ce afecteaza fibrele nervului optic, cu evolutie lenta, ducand la pierderea progresiva a vederii, iar boala apare, de regula, in jurul varstei de 40-45 de ani.

Din pacate, este o patologie cu evolutie silentioasa, cu mentinerea unei acuitati vizuale bune pana in stadii avansate ale bolii, ce poate sa nu prezinte niciun simptom. Dar glaucomul poate fi depistat in faza incipienta printr-un screening riguros, ceea ce presupune evaluarea factorilor de risc, cat si o examinare oftalmologica completa:

  • Evaluarea vederii
  • Masurarea presiunii intraoculare
  • Examinarea unghiului camerular (gonioscopie)
  • Examenul fundului de ochi cu documentare prin fotografiere a nervului optic.

Atunci cand exista suspiciunea de glaucom, se vor efectua si alte investigatii paraclinice pentru stabilirea diagnosticului:

  • Campul vizual, minimum 4 examinari pe an in primii 2 ani, ulterior acestea se efectueaza in functie de evolutie, de obicei 1 la 6-12 luni
  • Tomografie in coerenta optica care analizeaza in detaliu eventualele modificari la nivelul nervului optic si retinei. Aceasta tomografie poate ajuta la diagnosticul glaucomului in fazele precoce cand inca nu exista defecte ale campului vizual

Un screening pentru glaucom este recomandat tuturor persoanelor peste 40 ani și in special celor care au membri ai familiei cu aceasta boala.

Screening pentru cataracta

Dupa varsta de aproximativ 55 de ani poate sa apara cataracta, o afectiune care se manifesta prin opacifierea cristalinului natural si vedere in ceata.

Diagnosticul de cataracta se pune in urma unui examen oftalmologic ce presupune verificarea acuitatii vizuale, un examen biomicroscopic al polului anterior si un examen fund de ochi cu dilatare. In cadrul consultatiei oftalmologice se evalueaza starea cristalinului, pentru a observa eventuale semne de aparitie a cataractei.

Singura metoda de a trata cataracta este interventia chirurgicala prin care se inlocuieste cristalinul natural opacifiat cu un cristalin artificial. Momentul operator optim este acela in care scaderea acuitatii vizuale impiedica activitatile zilnice si deranjeaza pacientul.

Alegerea cristalinului artificial presupune o discutie cu medicul oftalmolog in privinta asteptarilor de dupa interventie (renuntarea completa la ochelari, atat de distanta, cat si de aproape sau prescrierea unor ochelari de citit dupa operatie) si tinand cont de afectiuniule oculare asociate existente. Recuperarea vederii postoperator este de cele mai multe ori spectaculoasa.

Screening pentru degenerescenta maculara legata de varsta

Degenerescenta maculara legata de varsta afecteaza macula, partea centrala a retinei, cea care asigura acuitatea vizuala centrala si cea mai clara, cauzand pierderea vederii ori incetosarea vederii centrale, fara a o afecta pe cea periferica.

Pentru diagnosticare, se efectueaza un examen fund de ochi cu evaluarea maculei si modificarilor existente la acest nivel si efectuarea unei testari Amsler, care presupune descrierea liniilor testului, privit cu fiecare ochi in parte.                               

Pentru degenerescenta maculara nu exista un tratament care sa vindece boala, insa exista anumite tratamente care pot incetini progresia bolii, de aceea este important sa fie descoperita in stadii incipiente si apoi monitorizata permanent.

Screening oftalmologic pentru pacientii cu diabet zaharat

In cazul pacientilor cu diabet zaharat, un consult oftalmologic anual este indicat, cu examen fund de ochi pentru a depista semne de retinopatie diabetica.

In cadrul consultatiei oftalmologice se efectueaza un examen oftalmologic complet, examinandu-se tot globul ocular si zonele perioculare, obligatoriu cu dilatarea pupilei si cuprinde:

  • Anamneza (discutie medic - pacient cu privire la tipul de diabet, vechimea bolii, factorii de risc si alte boli asociate etc.)
  • Determinarea acuitatii vizuale cu corectie
  • Examinarea la biomicroscop a polului anterior al ochiului
  • Masurarea tensiunii oculare
  • Examinarea la biomicroscop a polului posterior cu dilatarea pupilei (macula, papila nervului optic, retina, vasele de sange si modificarile vitrosului).

Pot fi necesare si o serie de investigatii suplimentare, precum: fotografierea retinei, tomografia maculei (OCT), angiofluorografia retinei, ecografie oculara.

Monitorizarea pacienților cu retinopatie diabetica se face periodic, de asemenea, si a celor cu diabet care nu au dezvoltat inca retinopatie, in scop preventiv, fiind importanta instaurarea tratamentului din timp, de la primele semne ale bolii.

 

In cadrul unei consultatii oftalmologice de rutina in clinicile Medicover se efectueaza keratorefractometrie computerizata, examen biomicroscopic al polului anterior si posterior, se prescrie corectie optica sau alte tratamente daca sunt necesare. De asemenea, in cazul suspiciunii altor afectiuni oculare, mai multe investigatii oftalmologice pot fi efectuate in clinica Ama Optimex, cu aparatura de specialitate. Mai multe informatii despre screening-ul oftalmologic puteti citi si aici.

Data publicării 21.08.2022
Data ultimei actualizari 05.05.2023